Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit mindenképpen tudni kell a plasztikai sebészetről

Amit mindenképpen tudni kell a plasztikai sebészetről

egészségplasztikai sebészetszépségápolás
0

Írta:

A biztonságos eljárás feltételei A Plasztikai Sebészek Amerikai Szövetsége időről időre felemeli a szav

A biztonságos eljárás feltételei

A Plasztikai Sebészek Amerikai Szövetsége időről időre felemeli a szavát az ellen, hogy egyre nagyobb arányban végeznek plasztikai műtéteket más szakmai végzettségű orvosok. Többek közt nőgyógyászok, bőrgyógyászok, gyermekorvosok, radiológusok vállalnak Amerikában ilyen típusú beavatkozásokat. A tengerentúli szövetség szerint a fő tévhit a témával kapcsolatban, hogy bármilyen végzettségű orvos képes a kozmetikai-, esztétikai-, illetve plasztikai eljárásokra.    

– Valójában a plasztikai és helyreállító sebészet elsajátítása rendkívül mély és szerteágazó tudást és rengeteg gyakorlatot igényel. A kozmetikai- vagy plasztikai sebészet is sebészet, bármennyire aprónak tűnik is a beavatkozás. Tehát csak akkor beszélhetünk biztonságos eljárásról, ha megvannak a feltételek: a magas színvonalon képzett sebész, a professzionális technikai felszerelés és a megfelelő klinikai körülmények. Egy nem erre a célra kialakított helyiség nyilvánvalóan meg kell, hogy ingassa az ott dolgozók hitelét – hangsúlyozza dr. Pukancsik János, plasztikai sebész.

Az információ elengedhetetlen

A páciens felelőssége is, hogy ellenőrizze, hogy az orvos, akihez fordult, valóban jogosult plasztikai beavatkozást végezni – figyelmeztet a Plasztikai Sebészek Amerikai Szövetsége. A szervezet éppen ezért 4 olyan kérdést javasol, amelyet érdemes a páciensnek tisztáznia saját biztonsága érdekében.

plasztika2.jpg ()– Biztosan van-e a választott orvosnak plasztikai és helyreállító sebészeti végzettsége?

– Rendelkezik-e megfelelő felelősségbiztosítással?

– Milyen kórházi háttér áll mögötte?

– Vannak-e olyan szakterületek, amelyekre specializálódott?

Fontos feltétel, hogy a sebész a tervezett beavatkozás előtt, alapos kikérdezés után elküldje a szükséges vizsgálatokra a pácienst, majd ezek birtokában ismertesse a várható eredményeket és az esetleges kockázatokat. Egyetlen betegnek sem lenne szabad úgy műtétet vállalnia, hogy nincs tisztában a következményekkel. Mindazonáltal a modern beavatkozások, eljárások – ha a szakmai protokollok szerint hajtják végre őket – biztonságosnak tekinthetők, a felvilágosítás, az információadás azonban elkerülhetetlen.

Tudni kell, hol a határ

– A technikai feltételeken és a szakmai tudáson kívül legalább ilyen jelentősége van a sebész hozzáállásának és felelősségének is. Fontos lehet többek közt, hogy próbáljuk lebeszélni a jelentkezőket a teljesen felesleges beavatkozásokról – mondja dr. Pukancsik János. – Természetesen egy jól sikerült műtét, eljárás pozitívan hathat a páciens önbizalmára, közérzetére, akár az egész életére, és ezek a tapasztalatok a sebésznek is erőt adnak. Érdemes azonban kerülni a túlzásokat és a természetességre törekedni. Ha reálisak az elvárásaink, plasztikai beavatkozások sokat segíthetnek a megjelenésünkön.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X