Miért fogyassz halat? Olajában – fajtától függően – sok többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav van, amelyet az emberi szervezet nem tud előállítani. Ezért ezt táplálkozással kell bejuttatni. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vérrögképződést, szabályozzák a vér zsírszintjét, így hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Könnyen emészthető. Gazdag esszenciális (élethez nélkülözhetetlen) aminosavakban. Alacsony az energiatartalma (ez függ […]
Miért fogyassz halat?
- Olajában – fajtától függően – sok többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav van, amelyet az emberi szervezet nem tud előállítani. Ezért ezt táplálkozással kell bejuttatni. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a vérrögképződést, szabályozzák a vér zsírszintjét, így hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
- Könnyen emészthető.
- Gazdag esszenciális (élethez nélkülözhetetlen) aminosavakban.
- Alacsony az energiatartalma (ez függ az elkészítéstől is!).
- Sok fehérje van benne.
- Nagy mennyiségben tartalmaz zsírban oldódó vitamint (például A- és D vitaminok) és vízben oldódó vitamint (például B1- és B2 vitaminok).
- Olyan ásványi anyagok vannak benne, mint pl. vas, szelén, cink és jód.
- Ne feledd: A hal húsa magas víztartalmú, laza szövetű, könnyen emészthető, ám nem megfelelő körülmények között tárolva, gyorsan megromlik.
Kinek ajánlott?
- műtét után lábadozó betegeknek és idősebbeknek (mert könnyen emészthető és hamar felszívódik)
- fogyókúrázóknak
- várandós és szoptatós anyukáknak
- szív- és érrendszeri betegeknek
- cukorbetegeknek
Kinek nem ajánlott:
- allergiás betegeknek
- 1 éves kor alatt
Mire figyelj vásárlásnál?
- Ha fagyasztott terméket vásárolsz, vizsgáld meg a csomagolást: ha kisebb jégdarabokat találsz benne, akkor azt már egyszer visszafagyasztották, ezért azt TILOS megvásárolni.
- A frissen szeletelt, jégen tartott halat tapintsd meg. Ha rugalmas, nem nyálkás, nincs kellemetlen szaga, akkor csomagoltasd be és siess vele haza. Otthon tedd frissen tartó zacskóba és ha azonnal nem dolgozod fel, akkor helyezd a mélyhűtőbe.
- Ha nincs elég szabadidőd, akkor élő halat nem érdemes vásárolnod, mert időigényes a feldolgozása.
Az alábbi 3 napos programmal különlegesen ízekkel és ásványi anyagokkal gazdagíthatod szervezeted! Gyakorlati tippek a kúrához: akkor lesz igazán hatásos, ha a három nap során elfogyasztasz napi 2 liter vizet is. Receptjeink 1 főre számított, tiszított mennyiségekre vonatkoznak.
Első nap
Reggeli: paradicsomos hal, 1 db tökmagos zsemle
Hozzávalók:
3 db ruszli (hagymás-ecetes hal)
3 db paradicsom
só
2 evőkanál aprított bazsalikom
1 db tökmagos zsemle
Elkészítés:
A 3 db ruszlit vékony szeletekre metéljük és rátesszük a cikkekre vágott paradicsomokat. Megsózzuk és az aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk. Tökmagos zsemlével fogyasztjuk.
Tízórai: kivis almasaláta
Hozzávalók
10 dkg kivi felszeletelve
10 dkg alma felszeletelve
1 kávéskanál méz
Elkészítés:
A hozzávalókat tálkába tesszük és alaposan átkeverjük. Frissen fogyasztjuk.
Ebéd: Citromos lazac burgonya-brokkoli pürével
Hozzávalók
15 dkg lazacfilé
só
fél citromleve
1 mokkáskanál olaj
10 dkg főtt burgonya
15 dkg főtt brokkoli
Elkészítés:
Először a citromos lazacot készítjük el: a lazac filét 10 percre besózzuk és fél citromlevével meglocsoljuk. Utána pici forró olajon, serpenyőben mindkét oldalát 5 – 5 percig sütjük.
A burgonya-brokkoli püréhez a burgonyát és a brokkolit enyhés sós vízben kb. 30 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük a levét és félretesszük. Fakanállal vagy kézi mixerrel erőteljesen addig keverjük, amíg pürés állagú nem lesz (kevés főzővíz hozzáadásával könnyebb keverni) Melegen, a lazacfilével fogyasztjuk. Az étkezés alatt figyelj a szálkákra!
Uzsonna: 1 db epres túró rudi
Vacsora: Gombás sprotnis burgonyasaláta
Hozzávalók
20 dkg nyers sampion gomba
1 csomag újhagyma
1 db héjában főtt burgonya
5 dkg füstölt sprotni
só, őrölt fehérbors, fél citrom leve – ízlés szerint
Elkészítés:
A nyers sampion gombát, az újhagymát és a sprotnit csontjával együtt felszeleteljük. A héjában főtt burgonyát durvára reszeljük és az alapanyagokat egy tálban összekeverjük. Picit megsózzuk, kicsit megborsozzuk és citromlével jócskán meglocsoljuk. 10 perc összeérés után fogyasztjuk.
Második nap
Hozzávalók:
7 db, nagyobb paradicsom
0, 5 kg zsírszegény túró összetörve
1, 5 dl zsírszegény natúr joghurt
0, 2 kg makréla konzerv (olaj nélkül tisztán mérve)
10 dkg lilahagyma finomra reszelve
1 evőkanál makréla olaj
5 db korpás zsemle
só, őrölt bors, frissen facsart citromlé – ízlés szerint
Elkészítés:
Tálba tesszük a túrót, halat, a makréla olaját, a hagymát és a joghurtot. Ízlés szerint fűszerezzük, és alaposan krémmé dolgozzuk. A halkrémet 10 adagra osztjuk.
Reggeli: 1 db korpás zsemle, halkrémmel megkenve, 1 db paradicsom
Tízórai: 0,5 db korpás zsemle, halkrémmel megkenve, 1 db paradicsom
Ebéd: 1,5 db korpás zsemle, halkrémmel megkenve, 2 db paradicsom
Uzsonna: 0,5 db korpás zsemle, halkrémmel megkenve, 1 db paradicsom
Vacsora: 1 db korpás zsemle, halkrémmel megkenve, 1 db paradicsom
Utóvacsora: 0,5 db korpás zsemle, halkrémmel megkenve, 1 db paradicsom
Harmadik nap
Reggeli: Mazsolás sajtkrémmel töltött korpás zsemle, 3 dl limonádé
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
5 dkg sovány sajt
késhegynyi őrölt gyömbér
1 db korpás zsemle
1 citrom leve
1 teáskanál barna cukor
Elkészítés:
A limonádéhoz elkeverjük a citromlevet és a barna cukrot 3 dl vízben. A krémhez kikeverjük a mazsolát a sajtkrémmel és késhegynyi őrölt gyömbérrel.
A krémmel megtöltjük a zsemlét, frissen fogyasztjuk.
Tízórai: Csillaggyümölcsös sajtkrém
Hozzávalók:
5 dkg mascarpone
10 dkg csillaggyümölcs
Elkészítés:
A sajtot kikeverjük a hámozott, villával összenyomott csillaggyümölccsel. Frissen fogyasztjuk.
Ebéd: Korhely halászlé graham kenyérrel
Hozzávalók:
1- 2 db halászlé kocka
3 szelet (szálkamentes) hal
1 evőkanál 12%-s tejföl
1 kávéskanál mustár
2 szelet graham kenyér
Elkészítés:
A halászléhez a halászlékockát 4 dl vízben feloldjuk. Felforraljuk és forrás közben hozzáadjuk a 3 szelet halat és 10 perc alatt megfőzzük. A levet csomómentesre keverjük a tejföllel és mustárral. Forrón, a kenyérrel fogyasztjuk.
Uzsonna: 1 csomag fügés „Jó Reggelt” keksz
Vacsora: Harcsapörkölt reformgaluskával és fejes salátával
Hozzávalók:
1 teáskanál olaj
15 dkg kockára vágott harcsafilé
5 dkg szeletelt vöröshagyma
só, fűszerpaprika, őrölt bors, késhegynyi hal-fűszerkeverék – ízlés szerint
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél tojás
fél fej fejes saláta
2 evőkanál almaecet
1 kávéskanál barna cukor
Elkészítés:
A harcsa pörkölthöz az olajat felforrósítjuk egy főzőedényben. Hozzáadjuk a 15 dkg kockára vágott harcsafilét, szeletelt vöröshagymát és lefedjük. Ha “zsírjára” sült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, őrölt borsot, késhegynyi hal-fűszerkeveréket és kevés vízzel felengedve, kb.15 perc alatt megfőzzük.
A reformgaluskához a teljes kiőrlésű lisztet kikeverjük fél tojással, csipet sóval és kb. 0, 5 dl vízzel. Galuskaszaggatón beleszaggatjuk a sós, forró vízbe és kb. 5 perc alatt készre főzzük. Szűrés után melegen tarjuk.
A fejes salátához a salátát alapos mosás, lecsepegtetés után leveleire szedjük. 1 dl vízben elkeverjük az almaecetet, barna cukrot és a pici sót. Ezt a páclét tálaláskor a salátára öntjük. A forró pörköltet és galuskát egy tányéron, a salátát kis tányéron kínáljuk. Frissen fogyasztjuk.
Tudtad?
– A busa nem tartozik a hazai őshonos fajták közé (1963-ban Kínából telepítették vizeinkbe), de nagyon jól alkalmazkodott hazai vizeinkhez. Édesvízi halaink közül a busa tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat, amelynek jótékony hatását magyar kutatók kísérletekkel is igazolták.
– A konzerv halak puha csontját is elfogyaszthatod, finom puhára darálva. Ezzel még több kalciumhoz juthat a szervezeted.
– A halakat a bennük lévő zsír mennyisége szerint két nagyobb csoportba sorolhatjuk: zsírosabb halak (pl. harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering, ponty) és soványabb halfélék (pl. fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck). Minél idősebb a hal, annál magasabb a zsírtartalma!
– A különféle egészséges halhúsok 1 éves kor után is biztonsággal adhatók a gyermekeknek, finomra darálva.