Főoldal > EGÉSZSÉG > Expasival barátságban?

Expasival barátságban?

párkapcsolatszerelemszex
0

Írta: and

Egy kis evolúció – A férfi és női barátság eltérőA férfi, illetve női barátságnak komoly evolúciós elmélete van. Szakemberek szerint a két nem tagjainak barátsága eltérő természetű. A férfiak „barátsága” a közös vadászatból eredeztethető, hiszen az ősidőkben az erősebb nem tagjai a zsákmány elejtése céljából egymásra voltak utalva, így kénytelenek voltak együttműködni és megbízni egymásban. […]

Egy kis evolúció – A férfi és női barátság eltérő
A férfi, illetve női barátságnak komoly evolúciós elmélete van. Szakemberek szerint a két nem tagjainak barátsága eltérő természetű. A férfiak „barátsága” a közös vadászatból eredeztethető, hiszen az ősidőkben az erősebb nem tagjai a zsákmány elejtése céljából egymásra voltak utalva, így kénytelenek voltak együttműködni és megbízni egymásban. Napjainkban is megfigyelhető, hogy a férfiak baráti köre általában kiterjedtebb, mint a nőké. „Génjeikben hordozzák” a csapatba tartozás vágyát. A férfiak barátsága inkább az együttes tevékenységről szól pl. csapatsport, kártyázás, iszogatás stb. A férfi barátságokat kevésbé jellemzi az önfeltárás, „lelkizés”, intim beszélgetés.
A nőkben kevésbé alakult ki a férfiakat jellemző „nyájösztön”, hiszen tevékenységeik ősidőktől kezdve egyedüllétre kárhoztatták őket. A ház körüli munkák elvégzéséhez kevésbé kellett társaság, sőt: a gyűjtögetésben egymás riválisai voltak a nők. A női barátság tartalma inkább az együtt töltött idő, mely kevésbé a közös tevékenységről, mint inkább önfeltárásról, érzelmekről szól. A női lélek sajátosságaiból adódóan, a női barátságokban több a megértés, empátia, intimitás.

0009740_2.jpg ()

Barátság nő és férfi közt
Szakemberek szerint az azonos neműekkel folytatott barátság enyhe egyoldalúsága miatt a két nem tagjaiban erős vágy élhet arra, hogy egymással barátkozzanak. Ilyenkor a vegyes barátság akár felszabadulást is hozhat. A nők, férfi barátaikkal felhőtlenül viccelődhetnek, míg a férfiak megkaphatják nő barátaiktól azt az odafigyelést és empátiát, amit gyakran nélkülöznek.
A férfi és nő azonban csak akkor tudnak igazán barátok lenni, ha kellő önismerettel, önfegyelemmel, egymás iránti felelősségtudattal rendelkeznek. Tisztában vannak azzal, hogy amit barátként éreznek egymás iránt, az kevés volna egy szerelmi kapcsolatra. A kutatások szerint a szexuális vonzalom vagy annak félreértelmezése, egyértelműen tönkreteszi hosszú távon a barátságot. Biztos, hogy megváltozik a kapcsolat minősége, akár mélyebbé, intimebbé, szenvedélyesebbé válhat. Szerelemmé alakul. Ám ilyenkor már a párkapcsolat „szabályai” érvényesülnek. S ezen érdemes elgondolkodni.

Konfliktusokat hozhatnak a volt kedvessel a barátság során a következő érzések, körülmények

  • Nem lehet „normális” barátság
    Ha véletlenül keveredtél is alkalmi szexuális kapcsolatba valamelyik férfi ismerősöddel, kollégáddal, észrevehetted, hogy mennyire nehéz – szinte lehetetlen – a kapcsolatot a korábbi, „hétköznapi” szintre visszaállítani. Hát még az ex-szel!
  • Visszalépés mindkettőtök számára
    Korábbi partnereddel sem működik ez másképp. Kapcsolatotok korábbi mélységéhez, intimitásához, szenvedélyességéhez képest a barátság egyértelmű visszalépést jelent.
  • Érzelmi zűrzavar
    Ellentmondások jelentkezhetnek a barátságban: a régi párkapcsolat, az emlékek, a sok közös élmény egy más minőségű együttlétről szól. Barátságotok ehhez képest csak amolyan tessék-lássék kapcsolat lehet, mely még jobban felerősíti azt, ami jelenlegi életetekből hiányozhat.
    Az egyik fél alárendelt
    Kérdéses, hogy mennyire lehet kiegyensúlyozott egy ilyen barátság: mivel a szakítási döntés ritkán kölcsönös, az egyik fél mindig „jobban szeret”.
  • Bizalmatlanság a kapcsolatban
    Nem is bízhattok meg egymásban maradéktalanul. A szakítást sértett önérzet, féltékenység, félreértések kísérték. Ilyen ingoványos kapcsolati háttérrel nem valószínű, hogy később magánéletetekről őszintén tudtok beszélgetni egymással. Nem is szólva egymás új partnere iránti ellentmondásos érzéseitekről.
  • Mindkettőtöket akadályoz az újrakezdésben

0009740_1.jpg ()

Miért merül fel mégis a barátság ötlete, ha már szakítottatok?

  • Ez volt az egyik legfontosabb kapcsolatod
    A szakítás ténye ellenére az elmúlt párkapcsolat gyakran még sokáig a legfontosabb kapcsolatot jelenti két ember életében. A kapcsolat megszakadása nem feltétlenül jelenti azt, hogy haragudnotok kell egymásra, így felmerülnek a barátsággal összefüggő fantáziák.
  • Kompromisszumra törekvés
    Kutatások szerint inkább az elhagyott nőkre jellemző, hogy hajlamosak a kapcsolatot barátságként  újraértékelni, míg ezt általában az elhagyott férfiak sértett férfiúi önérzete nem engedi.
  • Bűntudat
    Lehetséges az is, hogy a barátkozás gondolatát az elhagyó fél bűntudata táplálja. Ez a lelkiismeret-furdalás elősegítheti azt, hogy a partnerek továbbra is törődjenek egymással, felelősséget érezzenek egymás iránt.
  • Hiányérzet
    A szakítást követő, amúgy is zűrzavaros lelkiállapot ellentétes érzelmeket szül. A szakítás jellegzetessége ez az érzelmi kettősség. Harag és bűntudat, ugyanakkor a partner távozásából eredő hiányérzet jellemzi.
  • Kötődés, bármilyen formában
    A volt partnerhez való kötődés és hiányérzet erősítheti azt a törekvésedet, hogy a régi kapcsolatot bármilyen formában, akár barátságként is megtartsd.

Mégis, milyen típusú kapcsolat maradjon köztetek?
Remélhetőleg korábban megalapozott szakítási döntést hoztál, hoztatok. Hagyd magad mögött a múltat, ez az újrakezdés nyitánya. A legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod a szakítást követő érzelmi kettősséget. Az ex távozásából fakadó hiányérzet enyhülni fog, az idő múlásával, ahogy átesel a szakítást követő érzelmi leválás fázisain. Ha keresed az ex-szel való barátság lehetőségét, az olyan, mintha újra meg újra megpróbálnád az idő kerekét visszafordítani, megnehezítve így a lezárást és azt, hogy új kapcsolatok felé nyiss.

Találd meg volt partnered „helyét” életedben
Segít a kapcsolat lezárásában, ha megtalálod volt kedvesed „helyét” életedben. Lehet, hogy a kapcsolat emléke marad csupán. Lehet, hogy sikerül „laza”, ismerősi viszonyt kialakítani. Természetesen, különösen válás után – és főleg akkor, ha a kapcsolatból gyermekek is születtek – törekedni kell a kiegyensúlyozott szülői együttműködésre. Ez azonban más természetű kapcsolat, mint a barátság. Próbáld „helyén” kezelni volt partneredet életedben. Kialakíthatsz vele egy mindkettőtök számára megfelelő kapcsolattartást. Ez, az inkább „ismerősi” viszony azonban nem keverendő össze a barátsággal!

Szakirodalmi ajánlónk: Szendi Gábor Lehet-e férfi és nő között barátság?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X