Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulj a kineziológia segítségével!

Gyógyulj a kineziológia segítségével!

betegségegészségKineziológia
0

Írta: and

A klineziológia valahol a pszichológia és a pedagógia határterületén helyezkedik el. Bár maga a kifejezés a görög ’kineszisz’, azaz mozgás szóból ered, a kineziológia nemcsak a testet, hanem a lelket is kezelésbe veszi. Klasszikus értelemben nem diagnosztizál és nem gyógyít, hanem a test energetikáját állítja helyre, és ezáltal segít beindítani a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Jelez […]

A klineziológia valahol a pszichológia és a pedagógia határterületén helyezkedik el. Bár maga a kifejezés a görög ’kineszisz’, azaz mozgás szóból ered, a kineziológia nemcsak a testet, hanem a lelket is kezelésbe veszi. Klasszikus értelemben nem diagnosztizál és nem gyógyít, hanem a test energetikáját állítja helyre, és ezáltal segít beindítani a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Jelez a szervezet!
Betegségeink mindig jelzésértékűek. Megmutatják, hogy az élet mely területén kell keresni a blokkot, hol van még feladatunk.
Sajnos ritkán keressük a fájdalom, betegség valódi okát, ehelyett inkább bekapunk egy tablettát, amivel egy időre megoldottnak tekintjük a problémát. A krónikusan visszatérő arcüreggyulladás, ízületi gyulladás, a bőrbetegségek mind- mind azt jelzik, hogy megoldatlan problémákat cipelünk magunkkal. És ha nem keressük meg a baj valódi okát, hiába kezeltetjük betegségünket, a következő stresszhelyzetben újra jelezni fog testünk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne menjünk el orvoshoz, szakemberhez. De a test gyógyítása mellett lelki síkon is el kell végeznünk a munkát.

Az agy nem felejt…
Bár ennek sokszor nem vagyunk tudatában, agyunk születésünktől kezdve minden velünk történő eseményt rögzít és elraktároz. A minket ért érzelmi, fizikai traumák (amik lehetnek pozitívak is), félelmek – mind nyomot hagynak bennünk. Van, aki fel tudja dolgozni ezeket, és van, aki nem. Utóbbi esetben a feldolgozatlan, rossz élmények életünk további részére is hatással lehetnek. A kineziológia lehetővé teszi, hogy izomteszteléssel fényt derítsünk azokra a múltbéli eseményekre, traumákra, melyek jelenlegi problémáinkhoz, betegségünkhöz vezettek.

0010082_1.jpg ()

Mi történik a kezelés során?
Mi is ez az izomteszt? Azt már régen megfigyelték, hogy az izmok kapcsolatban állnak az idegrendszerrel. Negatív érzelmek hatására az izmok elgyengülnek. Például, ha egy rossz hírt hallunk, stressz hatása alá kerülünk, térdünk elgyengül, úgy érezzük, mindjárt összecsuklik.
A kezelés során a kineziológus enyhe nyomást gyakorol a vele szemben álló kliens kinyújtott alkarjára. Meghatározott sorrendben kérdéseket tesz fel az adott problémával kapcsolatban. Ha „igen” a válasz, a kliens karja ellenáll a nyomásnak, ha a válasz „nem”, az izmok elgyengülnek. Ennek a módszernek a segítségével lehet lehívni az agyból olyan információkat, amikre az illető esetleg már nem is emlékszik. Információt kaphatunk a stressz mértékéről és típusáról.
Ilyen, korábbi érzelmi stresszhelyzetek láncolata lehet az oka például a pánikbetegség, a depresszió, az allergia vagy a súlyproblémák kialakulásának. Vagy azoknak a krónikus betegségeknek, amelyek a gyógyszeres kezelés ellenére sem javulnak, vagy időről időre kiújulnak. Ilyenkor érdemes felkutatni, hogy mi áll a dolog hátterében. Ha megvan az ok, nagyobb az esély a végleges gyógyulásra.

Belső utazás
A kineziológia a fent leírtaknál azonban még többre képes! A kezelés során egyfajta belső utazásra hívja az embert. Megtudhatunk, megérthetünk magunkról olyan dolgokat, hogy miért viselkedünk bizonyos helyzetekben mindig ugyanúgy. Például miért választunk magunknak mindig hasonló karakterű partnert, holott szenvedünk tőle minden kapcsolatunkban. Miért nem sikerül lefogynunk, vagy miért van bennünk kényszeres megfelelni akarás.
Ha tudatosítjuk és megértjük tetteink mozgató rugóit, sokkal könnyebben oldjuk meg problémáinkat. A kezeléseken résztvevők sokszor hatalmas változásokon mennek keresztül. Nemcsak testi tüneteik szűnnek meg, de életük is gyökeresen megváltozik. Rendezik kapcsolataikat a szüleikkel, vagy partnerükkel, megerősödik az önbecsülésük, megtanulnak nemet mondani. Feldolgozzák, elengedik félelmeiket, képesek pozitív jövőképet felállítani maguknak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X