Főoldal > EGÉSZSÉG > Allergia? Lelki konfliktusok a háttérben!

Allergia? Lelki konfliktusok a háttérben!

allergiaKineziológialélekszénanátha
0

Írta: and

Tavasztól őszig egyre többen szenvednek a kellemetlen tünetektől. Az allergiák olyan betegségek, amelyek az immunrendszerben játszódnak le. Az allergiával küzdő emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben megtalálható anyagra.  Ezek az anyagok, az úgynevezett allergének semmilyen reakciót nem váltanak ki egy egészséges emberben, a szervezet ártalmatlannak tekinti őket. Az allergiás […]

Tavasztól őszig egyre többen szenvednek a kellemetlen tünetektől. Az allergiák olyan betegségek, amelyek az immunrendszerben játszódnak le. Az allergiával küzdő emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben megtalálható anyagra.  Ezek az anyagok, az úgynevezett allergének semmilyen reakciót nem váltanak ki egy egészséges emberben, a szervezet ártalmatlannak tekinti őket.
Az allergiás szervezet azonban ártalmas anyagként ismeri fel őket, és védekezően lép fel ellenük. Annak érdekében, hogy mihamarabb megszabaduljon ezektől az anyagoktól, heves reakciókat indít el a különböző szervekben: például az orrüregben, a nyálkahártyákon vagy a bőrön.

Szervezeted védekezőképessége függ az általános egészségi állapotodtól, fizikai fittségedtől, táplálkozásodtól, káros szenvedélyeidtől. De ezektől függetlenül is nagymértékben lecsökkenhet a negatív gondolkodásmód, a zaklatott életvitel, túlhajszoltság vagy stressz miatt. Vizsgáld meg a dolgok lelki hátterét is, mielőtt egyből a gyógyszerekhez, orrcseppekhez nyúlnál!

0010971_1.jpg ()

Mitől is gyengül meg az immunrendszer?
A lélek belefárad abba, hogy mindig ugyanazzal a problémával kell szembenéznie, miközben pihenésre alig marad ideje. Ilyen probléma lehet egy munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktus is. Élethelyzeteidet, illetve azt a személyt, akivel kapcsolatban kialakul a túlzott reakció, egyre nehezebben tudod elviselni.
A legyengülést pedig a fásultság, majd az ellenszegülés és végül a „felháborodás” követi, amit nem mersz kimutatni, csak magadban fortyogsz. Az allergia egyben elfojtott agresszió is. Persze mindennek akarsz látszani, csak agresszívnek nem. Nem mered vállalni vágyaidat, érzelmeidet. Ez vezet oda, hogy az elfojtott energiák utat törnek maguknak, például a megállás nélküli tüsszögés által.

Azt mondod: „allergiás vagyok valamire”.
Biztos, hogy azzal a valamivel van bajod? Lehet, hogy nem is az anyagra vagy allergiás. Hogy az allergiás kitörés független az allergéntől, bizonyított tény. Az allergének képének látványa , például egy macska fotója vagy filmbéli megjelenése rohamot válthat ki. Ezek a jelenségek is igazolják, hogy nincs fizikai összefüggés az allergiás reakció és az allergének között.
Az allergiának – mint a legtöbb betegségnek – érzelmi oka van.
Túlzott érzelmi reakcióról van szó, ami abból ered, hogy valamikor egy bizonyos anyaggal (vagy többel) érzelmi stressz kapcsolódott össze benned. Az érzelmi feszültséggel az illető anyag jelenlétét is megjegyezted, így valahányszor ezzel az anyaggal érintkezel, visszaidéződik az akkori negatív érzelem, tested pedig az allergiás reakcióval válaszol.

Lássuk, hogy bizonyos allergénekhez milyen lelki konfliktusok kapcsolódhatnak!

  • Tejallergia: Az édesanyádhoz fűződő viszonyra utal. A tej az őt tápláló anyát jelenti a gyermeknek. Később minden táplálék az anyai gondoskodás kellemes érzését nyújtja az embernek. Ezért a legtöbb táplálékallergia az anya-gyerek kapcsolatban rejlő problémákra, félelmekre utal.
  • Lisztallergia: Az apánkhoz kapcsolódik. Félelem alakulhat ki a gyermekben, hogy az apja nem szereti, nem fogadja el őt.
  • Házi por, poratka: A tágabb környezetben (lakás, munkahely) keresendő az a dolog vagy személy, aki kiváltja az allergiás tüneteket.
  • Pollenek: A beporzáshoz, a termékenységhez kapcsolódnak. Összefügghet a szexualitás hárításával.
  • Macskaszőr: A gyengédséget szimbolizálja. A becézgetés, simogatás, túl szoros közelség, amire vágyunk, de nem merjük megvalósítani.

Az allergiát sokféleképpen megelőzheted és kordában tarthatod. Táplálkozz helyesen, végezz feszültséglevezető tevékenységeket. Sportolj, sétálj, találkozz barátaiddal, nevess sokat. Szerezz érvényt vágyaidnak, érzéseidnek. De a legfontosabb, hogy keresd meg, és oldd fel allergiád valódi okát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X