Főoldal > EGÉSZSÉG > Klimax hormonkezelések nélkül?

Klimax hormonkezelések nélkül?

klimaxmenopauza
0

Írta:

Hormontartalmú gyógyszerek kontra gyógynövények és akupunktúra Az idei Kínai-Magyar Hagyományos Kínai Orvosi Konferencián a férfiakat és nőket egyaránt érintő klimax szindróma természetes kínai orvoslási módjára hívta fel a figyelmet Dr. Chen Zhen TCM oktató, a HKOME – Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének főtitkára. A nyugati orvoslásban ugyanis a menopauza szindrómának nevezett tünetcsoportot rendszerint hormonpótlással kezelik, […]

Hormontartalmú gyógyszerek kontra gyógynövények és akupunktúra

Az idei Kínai-Magyar Hagyományos Kínai Orvosi Konferencián a férfiakat és nőket egyaránt érintő klimax szindróma természetes kínai orvoslási módjára hívta fel a figyelmet Dr. Chen Zhen TCM oktató, a HKOME – Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének főtitkára. A nyugati orvoslásban ugyanis a menopauza szindrómának nevezett tünetcsoportot rendszerint hormonpótlással kezelik, ami számos mellékhatással is járhat. A hagyományos kínai orvoslás ezzel szemben a természetes gyógymódokat – a gyógynövények és az akupunktúra használatát – helyezi előtérbe.

A menopauza előtti és utáni időszak a nők többségénél átlagosan 44-55 éves korban zajlik le. A havivérzés megszűnése számos kellemetlen tünettel járhat, például hőhullám, szédülés, fülzúgás, ingerlékenység, álmatlanság, szívdobogásérzés, kedvetlenség, alsó végtagok duzzanata, a menstruáció kimaradása, rendszertelenné válása. E tünetek enyhítésére a 40-es évektől a nők hormon tartalmú tablettákat kezdtek szedni, amelyek valóban képesek a változó korba lépett nők életminőségének javítására, azonban a pozitív hatások eltúlzása túlságosan széleskörű alkalmazáshoz és az ilyen típusú gyógyszerek válogatás nélküli felírásához vezetett, magyarázta Dr. Chen Zhen. Egy 1997-ben az USA-ban végzett klinikai kísérlet szerint a női hormontartalmú gyógyszerek hosszútávú szedése növelheti egyes szív- és érrendszeri betegségek, illetve az emlőproblémák kialakulásának kockázatát. Továbbá, mivel a szteroid tartalmú hormongyógyszereket a máj választja ki, annak hosszú távú terhelése kedvezőtlenül befolyásolhatja a máj glikogén szintézisét és raktározását.

0011136_1.jpg ()

Az elmúlt években tudományos kutatások mutattak rá arra a tényre, hogy bizonyos növények olyan biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amely kémiai szerkezete megegyezik a női hormonokéval. Ez a kémiai anyag megtalálható bizonyos babfélékben, gabonafélékben, zöldség és gyümölcsfélékben, például szójabab, búza, fekete szójabab, napraforgó mag, körte, vöröshagyma stb. Mind közül talán a szójabab a legismertebb, amely a női hormonhoz hasonló természetes anyagot, isoflavonoidot tartalmaz, mely alternatívát jelenthet a hiányzó hormonmennyiség pótlására, mutatott rá Dr. Chen Zhen. A tünetek alapján kiválasztható a hatásában legmegfelelőbb táplálék, így javítható a közérzet, késleltethető az öregedés és megelőzhetőek a betegségek. Például túl gyakori menzesz vagy erős vérzés esetén vérszegénység léphet fel, azonban olyan vastartalmú és fehérjedús ételekkel táplálhatjuk a vért, mint például a shitake gomba, a fafül gomba, a sertés máj, az angyalgyökér, a babfélék és a magas C-vitamin tartalmú jujuba, lícium vagy galagonya. Természetesen nem elhanyagolható szempont a stressz-mentes, boldog életvitel kialakítása sem.

Dr. Chen Zhen előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a női klimaxhoz hasonló folyamat a férfiak életében is lejátszódik: a herék funkciócsökkenése az öregedés velejárója. A tünetek gyógyszeres kezelése, a férfihormonok pótlása – ugyanúgy, mint a nők esetében – különböző negatív mellékhatásokkal járhat, például prosztata problémák alakulhatnak ki. A hagyományos kínai orvoslás azonban cink, magnézium és szelén megfelelő mennyiségű bevitelével, gyógynövény kivonatok, omega-3 zsírsavak, valamint tökmagolaj kombinációjával természetes módon kezeli a férfi klimax okozta panaszokat.

„Ma már tudományos kutatások és klinikai tapasztalatok támasztják alá a kínai hagyományos orvoslásban régóta alkalmazott természetes módszerek eredményességét és az akupunktúra kedvező hatásait. Ezért tartjuk fontosnak, hogy Magyarországon is egyre többen megismerjék a TCM (Traditional Chinese Medicine) előnyeit.” – mondta Dr. Chen Zhen professzor.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X