Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit tehetsz, ha petefészekcisztád van?

Mit tehetsz, ha petefészekcisztád van?

cisztanőgyógyászatpetefészekrák
0

Írta: and

Szakértő szerzőnk mottója: “Nem tudom megmondani, hogy mi az igazság, csak azt, amit ma, én annak gondolok.” Hogyan alakul ki a petefészekciszta?Különleges módot választott a természet a havonta megérő petesejt „csomagolására”. Rendes női nemi működéskor, minden hónapban egy kb. 2 cm-es, folyadékkal telt hólyag képződik a petefészekben, közepén a mm tizedének megfelelő méretű, szabad szemmel […]

Szakértő szerzőnk mottója:
“Nem tudom megmondani, hogy mi az igazság, csak azt, amit ma, én annak gondolok.”

Hogyan alakul ki a petefészekciszta?
Különleges módot választott a természet a havonta megérő petesejt „csomagolására”. Rendes női nemi működéskor, minden hónapban egy kb. 2 cm-es, folyadékkal telt hólyag képződik a petefészekben, közepén a mm tizedének megfelelő méretű, szabad szemmel is látható sejttel: a petesejttel. Ha ez a hólyag nem engedi ki a petesejtet, nem reped meg, akkor már el is indulhat a leggyakoribb cisztafajta képződése, melyet funkcionális cisztának hívunk. Véleményem szerint ilyen ciszta valamikor minden nő életében képződik, csak legfeljebb nem tudunk róla – hacsak nem történik ultrahang-vizsgálat. Ciszták persze képződhetnek más módon is.
A méhből kiköltöző méhnyálkahártya-sejtek, vagy más sejtek jelennek meg – mintha a testvérét növesztené valaki a hasában – vagy sok kicsi ciszta, mely megzavarja a szervezet – például a cukorháztartás – működését.
Emellett ciszták alakulhatnak ki fertőzés miatt vagy a rettegett rák esetében is akár. Fiataloknál rendszerint nincs baj, mégis gondos vizsgálatra, rendszeres kontrollra, esetleg műtétre is szükség lehet.

0010315_1.jpg ()

A ciszták tünetei

  • Rutinvizsgálatkor tapintással tömegességet, majd ultrahangos vizsgálat során 3-4 cm-es, egyrekeszes, tisztabennékű (ultrahangos képen homogén-sötét, műtét során tiszta, szalmasárga folyadék van a ciszta belsejében), kerek képletet talál a nőgyógyász vagy az ultrahangos szakember.
  • Máskor „mintha egy kis labda” lenne odabenn és bizonyos mozdulatokkor nyomási tünet jelentkezik.
  • Esetleg együttlétkor kellemetlen érzés figyelmeztet a „vendégre”.
  • Ha nagyra nőtt a ciszta, esetleg a szoknya vagy nadrág válik kicsivé, pedig a táplálkozásodon, életmódodon, sportolási szokásaidon nem változtattál olyan nagymértékben, hogy a hízás indokolt lenne.
  • Esetenként a rendszertelenné váló, esetleg teljesen elmaradó menstruáció utal a cisztára.
  • Máskor a hosszú, sikertelen babagyártás jelent valamit.
  • Ha azonban igazi, fertőzéses, gyulladásos folyamat áll a háttérben, akár komoly alhasi fájdalom, bő, sárga folyás, láz is jelezhet, ezzel mihamarabb orvoshoz érdemes fordulni.

Leggyakrabban a fenti tünetek megjelenésekor, a vizsgálaton és diagnózison kívül rendszerint semmilyen teendő nem szükséges.

Kezelés, gyógyulás
Ritkán, számottevő panasz esetén azonnali kezelés is szükséges lehet, de a többi esetben elsőként a várakozás, esetleg a fogamzásgátló szedése segíthet. 2-3 hónap múlva, ismételt vizsgálattal eldönthető, hogy átmeneti jelenségről vagy tartós, esetleg fokozódó veszélyről van-e szó. Az anyagcserét összezavaró, sok kis ciszta esetén a gyermekvállalási szándék ismerete segít, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül melyiket válasszuk.

Ha rosszindulatú…
Bár nagyon ritka, és inkább az idősebb kor betegsége, a petefészek rosszindulatú, cisztitikus elváltozásai külön említést érdemelnek. Ha súlyos esetről van szó, a fentieknek megfelelően haskörfogatnövekedés, esetleg fokozódó gyomorégés, alhasi kellemetlenség érzés jelentkezhet, de ezek a tünetek rendszerint már kissé előrehaladottabb folyamatot jelentenek.
Magam gyakorlatában a korai stádiumú rákot tünetmentes betegnél, a nőgyógyászati szűrővizsgálat során végzett hüvelyi ultrahang vizsgálattal tudtam csak felfedezni. A feltételezés megerősítése érdekében az elváltozás belsejében lévő erek keringési vizsgálata és vérből, az úgynevezett tumormarker szintek meghatározása segíthet.

A fenti elváltozások részletes leírása, kezelése külön-külön cikket igényel, ezért ezekről bővebben nemsokára beszámolunk írásainkban.
A legfontosabb üzenet az, hogy kár megijedni. Az esetek nagy részében annyira múlékony dologról van szó, hogyha mégis műtétre készülünk, még a műtét reggelén is meg szoktuk nézni az „ellenséget”, mert gyakran még az utolsó pillanatban is elpukkanhat, eltűnhet a petefészekből.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X