Főoldal > EGÉSZSÉG > Bőröd árulkodik a betegségekről!

Bőröd árulkodik a betegségekről!

betegségbőrbőrdiagnosztika
0

Írta:

Ki ne élt volna már át valamilyen kellemetlen bőrbetegséget? Gombás fertőzés, gyulladás, szemölcs, pikkelysömör – nemcsak ezek mutatkozhatnak meg a bőrödön, hanem számos szervi probléma is. Cikkünkben összegyűjtöttük neked, melyek azok a jelek, amelyek kifejezetten valamilyen belső betegségre vagy hiányállapotra utalnak. Lehetséges, hogy a tünetek okának kiderítése hosszú utánajárást igényel, de ne feledd: az egészséged […]

Ki ne élt volna már át valamilyen kellemetlen bőrbetegséget? Gombás fertőzés, gyulladás, szemölcs, pikkelysömör – nemcsak ezek mutatkozhatnak meg a bőrödön, hanem számos szervi probléma is. Cikkünkben összegyűjtöttük neked, melyek azok a jelek, amelyek kifejezetten valamilyen belső betegségre vagy hiányállapotra utalnak. Lehetséges, hogy a tünetek okának kiderítése hosszú utánajárást igényel, de ne feledd: az egészséged többet ér!

Viszkető pöttyök
Egyik napról a másikra viszkető pöttyök jelentek meg tömegével a bőrödön? A legtöbb a szád körül, illetve a végtagjaidon van? Ha egyéb tünetet nem okoznak a viszketésen kívül, akkor valószínűleg allergiás vagy valamire. Gondold át, nem kezdtél-e használni az utóbbi napokban valamilyen új kozmetikumot, ugyanis lehetséges, hogy annak az egyik összetevőjére vagy érzékeny!
Tippünk
A legjobb megoldás az, ha elmész egy allergiavizsgálatra, ahol alávetnek a Prick-tesztnek, más néven a bőrpróbának, amelyből könnyen kiderül, hogy mi okozza a viszkető pöttyöket.

Sárgás elszíneződés
A bőr sárgás elszíneződése elsősorban májbetegségre, veseelégtelenségre utal. A sárga színt a megnövekedett mennyiségű epefesték okozza, amelyet normál esetben a máj dolgoz fel, ám ha ezzel a szerveddel valami gond van, akkor nem tudja ellátni feladatát. A májproblémák mellett gyanakodhatsz vesekőre is, ami ugyanilyen tünetet vált ki.
Tippünk
Ha az utóbbi napokban sok sütőtököt vagy sárgarépát ettél, nem kell aggódnod, ezek ugyanis kicsit mindig besárgítják a bőrt. Ha azonban nem fogyasztottál ezekből a zöldségekből, érdemes elmenned egy belgyógyászati kivizsgálásra!

0011646_1.jpg ()

Sápadt bőr
Előfordul, hogy egy hosszú munkanap vagy éppen egy átbulizott éjszaka után sápadt vagy? Ezt könnyen elintézheted egy jó nagy alvással, ám ha minden látható ok nélkül, folyamatosan, sápadt a bőröd (és ez amúgy nem jellemző a bőröd színére), akkor lehetséges, hogy vérszegénységben szenvedsz. Ha ehhez még fáradékonyság is társul, akkor szinte biztos lehetsz a diagnózisban.
Tippünk
A vérszegénység ellen orvosod fel fog írni gyógyszert, de táplálkozásoddal is sokat segíthetsz, ugyanis lehetséges, hogy pont az egyoldalú étkezés miatt alakult ki ez a hiányállapot. Egyél minél több paradicsomot, halat, zöld levelű zöldséget, búzacsírát, és próbáld ki a következő gyógynövényeket teaként: csalán, gyermekláncfű, sárga táncsics.

Kékes, lilás elszíneződés
Ha az ujjaid végén, illetve az ajkaidon a bőr kékesre-lilásra színeződik, azonnal kezdj el gyanakodni, ez ugyanis annak a tünete, hogy a vérkeringéseddel nincs minden rendben. Ilyenkor a szövetekben kevesebb vér áramlik, és a benne lévő oxigén mennyisége is csökken, ennek oka lehet szívelégtelenség, de akár légzési zavar is.
Tippünk
Azonnal fordulj szakorvoshoz, és mutasd meg neki bőröd színét, ebből ugyanis azonnal tudni fogja, mi lehet a gond.

Makacs viszketés
Folyamatosan viszket a bőröd, de nem látsz semmiféle kiütést, pöttyöt? A makacs viszketést okozhatja számos betegség, például máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, hormonzavar vagy éppen a vitaminhiány (például a B-vitaminé). Ugyanakkor számos gyógyszer is kiválthat viszketést, úgyhogy először gondold végig, kezdtél-e szedni mostanában valamilyen új tablettát, nézd meg tájékoztatóját, hogy mellékhatásai között ott van-e a bőrirritáció.
Tippünk
Mivel nagyon sok probléma okozhatja a viszketést, először érdemes felkeresned háziorvosodat, aki be fog utalni téged teljes vér- és vizeletvizsgálatra, valamint számos szakrendelésre. Ha kiderül, hogy a B-vitamin hiánya okozta a kellemetlen tüneteket, akkor fogyassz sok zellert, avokádót, tojást, tejterméket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X