Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan valld be, hogy meleg vagy?

Hogyan valld be, hogy meleg vagy?

homoszexualitásleszbikusmeleg
0

Írta: and

„Ki vagyok én? Milyen vagyok?” Ezekre a kérdésekre minden serdülő és ifjú keresi a választ.Különösen bonyolult helyzetbe kerül olyankor az ember, ha az elvárttól eltérő szexuális irányultságát vállalnia kell önmaga előtt és családja körében.A szakemberek egyfajta folyamatnak tekintik a homoszexuális identitás (ön/azonosság) kialakulását, melyet a „coming out” fogalma szemléletesen kifejez.„Coming out”-nak nevezzük azt a feltárulkozási […]

„Ki vagyok én? Milyen vagyok?” Ezekre a kérdésekre minden serdülő és ifjú keresi a választ.
Különösen bonyolult helyzetbe kerül olyankor az ember, ha az elvárttól eltérő szexuális irányultságát vállalnia kell önmaga előtt és családja körében.
A szakemberek egyfajta folyamatnak tekintik a homoszexuális identitás (ön/azonosság) kialakulását, melyet a „coming out” fogalma szemléletesen kifejez.
„Coming out”-nak nevezzük azt a feltárulkozási folyamatot, melynek során a homoszexualitás beismerhetővé és vállalhatóvá válik.
A „coming out” elsősorban a fiatalokat érinti, hiszen leggyakrabban a serdülőkor és a húszas évek közepe táján zajlik le. Modern korunkban talán felgyorsulhatott ez a folyamat, hiszen egyre könnyebb a homoszexualitásról információt szerezni és a társadalom is egyre elfogadóbbá válik.

A „coming out” fázisai

  • Az első lépés a „coming out” folyamatában a másoktól való különbözőség megélése, bár ez az érzés alapvetően jellemzi a kamaszokat. A kutatók szerint a homoszexuális fiúk 12-14 éves kor között kezdik saját szexuális késztetéseiket felismerni és ez 17-18 éves kor táján teljesedik ki. Gyakoriak a homoerotikus fantáziálások, melyeket önkielégítés követ, illetve ekkor érhetik őket először a kezdeti szexuális tapasztalatok – azonos neműekkel. Ám a homoszexuális késztetések tudatosulása mellett ekkor még nem tekinti a fiatal önmagát homoszexuálisnak.
  • A következő lépésben – általában tizenéves kor végére – a húszas évek elején a fiatal felismeri saját homoszexualitását. Ez gyakran kétségbeesést, elkeseredettséget eredményez – különösen egy olyan társadalmi közegben, családban, amely a heteroszexualitást fogadja el. A homoszexualitást elutasító családi közegben a fiatal magára marad, segítség nélkül, bűntudatával, félelmeivel. Ez megzavarhatja a személyiség további fejlődését. Sokan szorongóvá válnak ilyenkor. Elfojtják szexuális vágyaikat, mintha egyáltalán nem érdeklődnének a szexualitás iránt. Jellemző, hogy sokan a tanulásban, művészetben, sportban keresnek menekülést. Hosszú távon kialakulhat a reménytelenség, depresszió, magárahagyottság érzése.
  • Mivel ez az állapot tartósan elviselhetetlen, a harmadik fázis az, hogy a fiatal beismeri önmaga számára homoszexuális mivoltát, bár a család, környezet számára megpróbál heteroszexuálisnak tűnni. Akár házasságot is köthet, vagy orvosi segítséget kérhet szexuális irányultságának „megváltoztatására”.
  • A következő lépés a homoszexualitás nyilvános vállalása. Az ezt elfogadók át merik élni azt az elégedettséget és örömet, amit a homoszexuális életforma jelent számukra. Képessé válnak intim kapcsolatok létrehozására.

A szakemberek szerint, a homoszexualitás nyilvános felvállalása családi körben, a legjobb megoldás és az egyik legfontosabb lépés a melegek életében. Nem kell többé titkolózni, elszigetelődni, a konfliktus feloldódik. A homoszexuálisok többsége, a nyilvánosság vállalása után, nagyon büszke életvitelére, elköteleződik pl. saját csoportjának érdekvédelme iránt.

0011114_1.jpg ()

Mit tehet a család?
A „coming out”, vagyis a feltárulkozás folyamatában a családnak, szülőknek fontos, elsődleges szerep jut. A szakemberek szerint elsősorban az anyák, illetve a testvérek fogadják el könnyebben a fiatal homoszexuális feltárulkozását. Az apa számára sokkal nehezebb fia szexuális irányultságának belátása, elfogadása. Éppen ezért gyakran maguk az édesanyák gyermekük „közlésének” közvetítői az apa felé. A szakemberek a várható konfliktus ellenére mégis javasolják, a homoszexuális fiatal feltárulkozását a család körében. 
A családban a titkok ugyanis –  legyen szó bármilyen titokról – zárványként ékelődnek a családtagok közé. Megakadályozzák az érzelmek és a megfelelő nyílt kommunikáció áramlását, így a titok hordozója – jelen esetben a homoszexualitását eltitkoló fiatal – fél, szorong és elszigetelődik családjának többi tagjától. Az emberi kapcsolatok leépülése pedig zavarokat okoz a személyiség fejlődésében, érzelmi életében.

A család homoszexualitásra adott reakciója azonban tipikus:
A családtagokat először általában sokként éri a homoszexualitás híre. Hiszen, ha tudták is, bíztak benne, hogy tévednek. Le kell számolniuk különböző illúziókkal, mint például az unoka születése vagy a családi vérvonal továbbvitele. Tájékozatlan környezetben gyakran egyfajta betegségként kezelik a homoszexualitást, reménykedve, hátha elmúlik…
A szülők reakciója széles érzelmi skálán mozog. A kitagadástól kezdve, a „gyógyíttatáson”át a teljes elfogadásig, beletörődésig sokféle reakció születik. Sokan gyermekük partnerét is elfogadják.
A család viselkedése, nagyon gyakran a veszteségekre adott reakció fázisait követi: kezdetben az elutasítás, tagadás jellemző. Ezt követi a felfakadó érzelmek szakasza, amelyben a bánat, harag intenzíven jelenik meg. A szülők gyakran önmagukat hibáztatják. Az utolsó stádiumban, a szülők fiuk családalapításához fűződő reményeikkel teljesen leszámolnak.

Ezt követi az új helyzethez való alkalmazkodás, a lehetőségek kitalálása, új jövőkép felépítése. Természetesen az elfogadást befolyásolja, hogy korábban milyen volt a családi légkör, és a szülők egymáshoz, illetve fiukhoz fűződő érzelmi kapcsolata.

Nős melegek
Homoszexuális irányultságú férfiak gyakran családi, társadalmi nyomásra kötnek házasságot.
Mint korábban megjelent cikkünkben olvashattátok (A homoszexualitás, és ami mögötte van - katt ide, ha olvasni szeretnéd!), a homoszexualitás mértéke leírható egy skálával. Többféle átmenet létezik, a homoszexualitástól a biszexualitáson át a heteroszexuális viselkedésig. Ezért lehetséges az, hogy homoszexuális irányultságú férfiak több – kevesebb heteroszexuális kapcsolat, esetleg házasságkötés után jutnak el életükben a „coming out”-hoz. A homoszexuális irányultság már korábban jellemezhette szexuális orientációjukat, csak lappangva.

A házastársak gyakran nem tudnak partnerük homoszexuális irányultságáról. A felségek reakciói a „coming out”-ra, a szülőkéhez hasonlatosak. Ilyenkor három lehetséges megoldás létezik, a kevert szexuális orientációjú házasságokban. Első lehetőségként a válás vagy szétköltözés merül fel, másodikként a barátságon alapuló, szexmentes házassági berendezkedés, illetve a harmadik: a nyitott vagy félig nyitott kapcsolat, ahol egyik vagy mindkét fél folytat házasságon kívüli szexuális viszonyt. A „coming out” tehát nem feltétlenül jelent elfordulást a házastárstól, gyermekektől, bár igen gyakran vezet a kapcsolat felbomlásához.
A homoszexuálisok érdekvédelmi szervezetei különböző önsegítő csoportokat szerveznek, a homoszexuálisok és családtagjaik, szüleik, feleségeik és gyermekeik számára. A csoportok segítenek a probléma feldolgozásban, kapcsolatépítésben.

Segítő helyek, ahová fordulhatsz:
Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat  06 1 329 3380
Flamingo Kör kortalan Leszbikusok és Melegek Klubja http://www.pride.hu/flamingo/  Pocok Klub V. ker. Sas u. 6.
Keresztény-Meleg portál http://www.gay.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X