Főoldal > EGÉSZSÉG > Hajad árulkodik a betegségekről!

Hajad árulkodik a betegségekről!

betegséghajhajhulláskorpazsírosodás
0

Írta:

A korpás, zsíros vagy foltokban eltünedező haj nemcsak esztétikai probléma: számos betegségre, szervi problémára utalhat. Figyelj a jelekre! Összeállításunkból megtudhatod, milyen hajbajok estén érdemes orvoshoz fordulnod! Ha hullik…Reggelente egyre több hajszálat találsz a párnádon? A hajhullást rendszerint valamilyen érzelmi megrázkódtatás, stressz vagy hormonális probléma okozhatja. Ha mostanában valami miatt sokat idegeskedtél vagy szomorkodtál, akkor az […]

A korpás, zsíros vagy foltokban eltünedező haj nemcsak esztétikai probléma: számos betegségre, szervi problémára utalhat. Figyelj a jelekre! Összeállításunkból megtudhatod, milyen hajbajok estén érdemes orvoshoz fordulnod!

Ha hullik…
Reggelente egyre több hajszálat találsz a párnádon? A hajhullást rendszerint valamilyen érzelmi megrázkódtatás, stressz vagy hormonális probléma okozhatja. Ha mostanában valami miatt sokat idegeskedtél vagy szomorkodtál, akkor az a hajkoronádon is meg fog látszani, igaz, nem rögtön: a hajhullás a stresszes, érzelmileg terhelt időszak után körülbelül 2-3 hónappal jelentkezik.
Hormonális problémák is okozhatják hajszálaid elvesztését. Figyelj a jelekre: ha olyan tüneteket találsz magadon, amelyek hormonzavarra utalnak (például fokozott szőrnövekedés, a menstruációs ciklus zavara), akkor érdemes orvoshoz fordulnod. Várandósság idején is előfordulhat hajhullás: ezt a terhesség kilenc hónapja alatt fellépő hormonális változások okozzák.

Ha foltokban hullik…
Ha nem az egész fejbőrödet érinti a hajhullás, hanem kisebb-nagyobb foltokban jelentkezik a kopaszodás, akkor egy autoimmun betegségre (az ún. alopecia areata) kell gyanakodnod. Ilyenkor a szervezet védekező rendszere megtámadja azokat a sejteket, amik a haj növekedéséért felelősek, és normál esetben gyorsan osztódnak. Különösen akkor valószínű, hogy ebben a betegségben szenvedsz, ha tested más részein is hirtelen hullani kezd a szőrzet. Fordulj szakemberhez, de ne ess pánikba: a hajszálak ebben az esetben pár hónap alatt visszanőnek.

0012061_1.jpg ()

Ha nagyon zsírosodik…
Gyorsan zsírosodik a hajad? Ha korábban nem volt ilyen problémád, akkor hormonzavar állhat a háttérben! Ha gyermekkorod óta küszködsz a zsírosodással, akkor lehet, hogy nem betegség, hanem az öröklött hajlam áll a háttérben, ez ellen pedig nem tudsz mit tenni. Azért, hogy a hajad minél frissebb hatást keltsen, használj speciális, mindennapi mosásra kifejlesztett sampont vagy konzultálj szakemberrel!

Ha viszket…
A makacs viszketést leggyakrabban a rosszul megválasztott sampon vagy balzsam okozza – ilyenkor lehet, hogy allergiás vagy a kozmetikum valamelyik összetevőjére. Menj el allergiavizsgálatra, mert ott kiderülhet, hogy pontosan milyen vegyi anyagra vagy érzékeny! A folyamatos viszketést kiválthatja a cukorbetegség is, ezért ha a következő tüneteteket észleled magadon – például az aceton szagú száj, szapora szívverés, állandó éhségérzet, verejtékezés –, akkor gyorsan méresd meg a vércukorszintedet!

Ha erősen korpásodik…
Nem tudsz mit kezdeni a korpával? Akármilyen sampont használsz, nem múlik el? A korpásodásra való hajlam öröklődhet, így lehet, hogy valamelyik felmenődtől „kaptad” ezt a kellemetlen örökséget. A stressz és a cinkhiány is okozhatja a problémát. Lazíts egy kicsit, és juttass be szervezetedbe minél több cinket: fogyassz lencsét, babot, karfiolt, borsót vagy spenótot!

Ha fénytelen, töredezett…
Ha korábban gyönyörű, fényes hajkoronád volt, mostanában azonban tincseid szürkék és fénytelenek, akkor kevés lehet a szervezetedben az A-vitamin. Táplálkozz tudatosabban: fogyassz sok A-vitaminban gazdag élelmiszert, például májat, halat, tojássárgáját, tejszínt, vajat tejet!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X