Főoldal > EGÉSZSÉG > Szex szülés után – a dúla szakértő válaszol

Szex szülés után – a dúla szakértő válaszol

dúlaszexszülés
0

Írta: and

A szakértők szerint a gyermekágyas időszak 5-6 hete után célszerű visszazökkeni a régi kerékvágásba. Sokszor azonban csökken a nemi vágy a szülés után. Mi állhat ennek hátterében? A nők túlnyomó része a gát fájdalma miatt fél az első együttléttől, a férfiak többsége pedig attól tart, hogy fájdalmat okoz kedvesének. Egy német felmérés szerint minden harmadik […]

A szakértők szerint a gyermekágyas időszak 5-6 hete után célszerű visszazökkeni a régi kerékvágásba. Sokszor azonban csökken a nemi vágy a szülés után.

Mi állhat ennek hátterében?

  • A nők túlnyomó része a gát fájdalma miatt fél az első együttléttől, a férfiak többsége pedig attól tart, hogy fájdalmat okoz kedvesének. Egy német felmérés szerint minden harmadik nő érez konkrét fájdalmat az aktus folyamán, ami azt jelzi, hogy ezek az asszonyok még nem tértek vissza a régi, normális „életbe” és szükségük van még egy kis időre. A segítő technikákról a cikk utolsó részében olvashatsz.
  • A tejelválasztás megindulásával a mellek érzékennyé válnak, ami néha fájdalmat okoz az anyának. A szoptatás előtt és alatt – sőt szexuális izgalom hatására is – tej csepeg a mellekből, amit néha nehezen tudnak elfogadni az anyák.
  • Egy újabb fogantatástól való aggódás szintén gátolhatja a nemi vágyat.
  • A méh visszahúzódásából adódó tisztulás, vagyis a gyermekágyi folyás sok nő számára kellemetlenné válik.
  • A nő nem tudja elképzelni, hogy most már kettős szerepet kell betöltenie, vagyis az anya és a „szerető” szerepét. Kezdetben nehezen tud ezzel a kettősséggel azonosulni.
  • A kismamák sokszor annyira fáradtak és kialvatlanok, hogy amire eljutnak az ágyig, inkább magányra és nyugalomra vágynak, mint „légyottra”. A gyermek teljesen betáblázza édesanyja mindennapjait, amit a nő kezdetben nehezen visel. Saját magára sem jut ideje. Ez a probléma azonban jó szervezéssel megelőzhető!
  • Fontos megemlíteni a külalakot is, mivel a nők egy része rosszul érzi magát a szülés után rajta maradt felesleges kilóktól. Ez nemcsak a házaséletre lehet kihatással, de a nő önérzetére is.

 

0012065_1.jpg ()

Ezen tényezők mellett természetesen még állhatna rengeteg, azonban fontosabbnak tartom, hogy leírjam az újrakezdéshez javasolt tanácsaimat.
A partner sokat segíthet az önbizalom megerősítésében. A bókolás, az apró figyelmességek, egy szál virág, mind segítenek abban, hogy a nő azt érezze, hogy úgy szeretik, ahogy van. A lélek ápolása ebben az időszakban nagy jelentőséggel bír.
Mielőtt újrakezditek a szexuális életet, beszéljétek meg az aggodalmakat, félelmeket, amelyek esetleg felmerültek, és találjatok rájuk mindkettőtök számára megfelelő megoldást.

 

Az első szeretkezéssel (hüvelyi behatolás esetén) érdemes várni a szülés után legalább 5-6 hetet, ugyanis akadályt jelenthet a gáttáji, altesti fájdalom, a sebgyógyulás, és a tisztulás. Amennyiben már hamarabb kívánod a szexet, úgy a nemi élet egyéb formáival próbálkozzatok, például az orális közösüléssel, vagy a hosszasabb előjátékkal.

A nőkről eddig nagyon sok szó esett, de fontos ebben a témában megemlíteni a férfiakat is, ugyanis a megváltozott szerep nemcsak az anyának új, de az apának is. Sokszor elbizonytalanodnak a férfiak, hogy ebből az anya-baba idillből ők miért lettek kizárva? Esetleg attól tartanak, hogy pici babájuk elfoglalta a helyet az anya érzelmeiben, és már nincs hely számukra. Ilyen komoly gondolatok hatására azt hiszem, nem meglepő, ha az apa esetleg hamarabb szeretne összebújni a párjával, hogy érezze a régi vonzalmat. Egyébként ez a kis szünet sokszor jót tesz mindkét félnek, mert utána az egymásra találás nagyon intenzív tud lenni.

Mit tehettek?
Ahhoz, hogy a szülés utáni első együttlét felejthetetlen legyen, fogadjatok meg néhány tanácsot!

  • A hüvelyszárazság megelőzéséért érdemes síkosítót használni.
  • Ha fáj a gátmetszés helye célszerű síkosítót használnod. Ezt a hüvelyszárazság megelőzésére is bevethetitek. Amennyiben ez az egyszerű eljárás nem segít, keresd fel orvosodat.
  • Figyeljetek oda a hosszabb előjátékra! Akár vágyfokozó illóolajokat (ilang-ilang, szantálfa, rózsa) is be lehet csempészni egy lágy, finom masszázshoz
  • Fogjátok fel úgy, mintha tiszta lappal indulnátok, vagyis érdemes megfogalmazni akár a rejtett gondolatokat, vágyakat is.
  • Használjátok ki a napközbeni pillanatokat is, hogy kedveskedjetek egymásnak, vagy csak egy ölelésre.

Mikor van okotok az aggódásra?
A nők legnagyobb százaléka a gáttáji fájdalomtól fél, amit az előbb említett síkosítós eljárással lehet orvosolni. Van azonban egy jelentős százalék, akinél a későbbiek folyamán is fennáll ez a probléma, sőt hüvelyszárazsággal párosul. Ebben az esetben azért érdemes meglátogatni az orvost, aki speciális készítményeket ajánl.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X