Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tipp a munkamánia ellen

6 tipp a munkamánia ellen

munkamánia
0

Írta:

Napi 10-12 órát dolgozol? Semmi sem tesz boldogabbá, elégedettebbé, mint a munka? Hétvégén csak tengsz-lengsz, nem tudsz mit kezdeni magaddal? A munkád lassan fontosabbá válik, mint a családod vagy a párkapcsolatod? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor több mint valószínű, hogy te is napjaink egyik leggyakoribb függőségében szenvedsz: a munkamániában. Hogy szenvedélybetegséged ne menjen […]

Napi 10-12 órát dolgozol? Semmi sem tesz boldogabbá, elégedettebbé, mint a munka? Hétvégén csak tengsz-lengsz, nem tudsz mit kezdeni magaddal? A munkád lassan fontosabbá válik, mint a családod vagy a párkapcsolatod? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor több mint valószínű, hogy te is napjaink egyik leggyakoribb függőségében szenvedsz: a munkamániában. Hogy szenvedélybetegséged ne menjen emberi kapcsolataid és boldogságod rovására, fogadd meg tanácsainkat!

1. tipp: Ismerd be, hogy munkaalkoholista vagy!
Mint a legtöbb szenvedélybetegségnél, a munkamániánál is az első és legfontosabb lépés, hogy beismerd: baj van. Ha ezt nem teszed meg időben, később már nem fogsz hallgatni szeretteid figyelmeztetésére és tanácsaira.
Gondold végig az életedet, és próbálj őszintén felelni magadnak a következő kérdésekre: valóban lassan a legfontosabb szelete a munka? És valóban minden mást a háttérbe szorít? Sajnos a munkamámor pszichikai és testi tüneteket is okoz, ezekre is érdemes odafigyelned: figyelmeztető jel az ingerlékenység, a türelmetlenség, a nyugtalanság, az álmatlanság, a folyamatos fejfájás, a szédülés és a mellkasi fájdalom.

2. tipp: Készíts új fontossági sorrendet, és mondj nemet!
Mostanában szinte nem is törődtél magaddal és a szeretteiddel? Pedig szükségük lenne rád, és neked is rájuk! Gondolj bele, mi lenne, ha egyszer csak elveszítenéd őket! Fogj egy lapot, és írd le, hogy kire és mire szeretnél ezután több időt szánni! Mivel a nap ezután is „csak” 24 órából áll majd, ezért bizony az esti és hétvégi munkákra nemet kell mondanod! Mindez először nehéz lesz, de aztán újra ráérzel a barátokkal való találkozások vagy a pároddal kettesben eltöltött esték ízére!

0012026_1.jpg ()

3. tipp: Figyelj magadra!
Mivel nemcsak kapcsolataid, de tested is megsínyli a túl sok munkát, egy kicsit jobban figyelj oda magadra! Kezdj el sportolni, és válassz olyan sportágat, amely örömet okoz neked! Még jobban teszed, ha a kedvenc táncklubodba vagy tornatermedbe a barátnőiddel mész, hiszen csevegés közben legalább nem gondolsz a munkára! Fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt, hogy feltankolj vitaminokból! És talán mondanunk sem kell: mellőzd a túl sok kávét és alkoholt!

4. tipp: Lassíts!
Napközben, a munkahelyeden is lassíts az eddigi iramon! Senki sem fog kritizálni, ha végre a többiekhez hasonlóan te is elmész ebédidőben enni valamit, és nem a számítógép billentyűi felett fogyasztod el a szendvicsedet! Ne rohanj, egyszerre csak egy dolgot csinálj, egyre koncentrálj! Így sokkal pontosabban fogsz dolgozni, és jobban is fogod érezni magad!

5. tipp: Kérj segítséget!
Ne aggódj, ha munkaalkoholizmusodat nem sikerül pár nap alatt leküzdened, hiszen ez is olyan, mint a többi függőség: hosszú a gyógyulás útja. Ha úgy érzed, egyedül nem vagy képes megbirkózni ezzel a problémával, akkor fordulj szakemberhez! Ma már számtalan helyen tartanak csoportos és egyéni foglalkozásokat munkamámorban szenvedőknek!

6. tipp: Válts munkahelyet!
Ha úgy gondolod, hogy munkahelyed okozza a bajt, mert főnökeid egyáltalán nem nézik jó szemmel a szabadságolásokat, az ebédidőket, hanem minél több és gyorsabb munkára kényszerítenek, akkor válts állást! Igaz, nem kevés utánajárásba kerül egy új, jobb munkahely, de hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad! Hiszen az egészséged és a boldogságod a legfontosabb!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X