Főoldal > EGÉSZSÉG > A nő, ha nőt szeret – avagy a leszbikusság háttere

A nő, ha nőt szeret – avagy a leszbikusság háttere

leszbikuspárkapcsolatszexualitás
0

Írta: and

Szexualitás számokban A homoszexualitást 1974 óta tartják a normális szexualitás egyik változatának. Az 1948-ban elkészült – Kinsey és munkatársai által közzétett – statisztika óta tudjuk, hogy a homoszexualitás mértéke egy skálára kivetíthető, és eszerint többféle átmenet létezik a homoszexualitástól a heteroszexuális viselkedésig, a biszexualitáson át. A statisztikák szerint a férfiak legalább 5%-a, a nőknek 1-2%-a […]

Szexualitás számokban

A homoszexualitást 1974 óta tartják a normális szexualitás egyik változatának. Az 1948-ban elkészült – Kinsey és munkatársai által közzétett – statisztika óta tudjuk, hogy a homoszexualitás mértéke egy skálára kivetíthető, és eszerint többféle átmenet létezik a homoszexualitástól a heteroszexuális viselkedésig, a biszexualitáson át. A statisztikák szerint a férfiak legalább 5%-a, a nőknek 1-2%-a homoszexuális, a biszexuálisok arányát kb. 10-25%-ra is becsülik az össznépességre vonatkozó adatok. Ez természetesen egy becsült arány, amibe a statisztikusok a „rejtőzködő” homoszexuálisokat is igyekeztek beleszámolni. 2007 nyarán, a Medián készített felmérést a felnőtt magyar lakosság szexuális viselkedéséről. Eszerint a válaszadók 5 százalékának volt már azonos nemű partnere.

Máshogy értékelik a női homoszexualitást

A saját nemük iránt vonzódó nők az angolszász nyelvterületeken a „queer” kifejezéssel illetik önmagukat. A queer szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan, és olyan emberre utal, aki nem kizárólagosan heteroszexuális, vagy bármilyen más módon lóg ki a sorból. Sokak szerint a queer kifejezés alkalmasabb a nőkhöz és férfiakhoz egyaránt való vonzódás megnevezésére (biszexualitásra, átmeneti identitásokra), mint a meleg vagy a leszbikus kifejezések.
A női homoszexualitás sokkal kevésbé feltárt terület, mint a férfiaké. Mivel a nők közötti testi közelség és testi kontaktus társadalmilag sokkal elfogadottabb, mint a férfiak hasonló megnyilvánulásai, a nők közötti leszbikus kapcsolat gyakran rejtve marad a külső szemlélő számára. Annál is inkább, mert egészen a XIX. századig tagadták a női szexualitás létezését, és akár észre sem vették két nő hosszantartó együttélését. Csak a XX. században, a tradicionális női szerepek átértékelődésével, majd a feminizmus megjelenésével terelődött a figyelem a leszbikus nőkre. A társadalom toleránsabb a leszbikusokkal, mint a férfi homoszexuálisokkal szemben. Sőt, heteroszexuális férfiak potenciális partnernek tekintik a leszbikus nőket, és gyakran élnek át ilyen típusú szexuális fantáziálást.

 

0011680_1.jpg ()

Neurológiai és környezeti hatások a leszbikusság kialakulásában

Neurológiai feltételezések

Ha hinni lehet a legújabb kutatásoknak, akkor létezik lehetséges neurológiai magyarázat a női homoszexualitás kialakulására. Eszerint az elképzelés szerint, az alfa-fetoprotein által befolyásolt folyamatok lennének felelősek a leszbikusságért (Levay hipotézise).
Ez a fehérje befolyásolja a tesztoszteron és ösztrogén hatását a fejlődő leánymagzat agyában és hímekre jellemző agyi struktúrák kialakulását okozhatja.

Leszbikusok gyermekkori családi háttere

A kutatások megpróbálták feltárni a leszbikusok gyermekkori családi hátterét is. Találtak néhány olyan családi jellemzőt, melyek a nőket homoszexualitásra hajlamosítják. Az ilyen családi hátteret jellemzi, hogy az apa elhanyagoló, durva, arrogáns az anya pedig mártír és aggodalmaskodó. Az ilyen szülői légkörben felnövő leánygyermek dühös és rosszhiszemű, szüleihez és a világhoz fűződő viszonyában. Jellemzőek még a gyermekkori negatív tapasztalatok az apával, melyek később befolyásolják a kislány női szerepének fejlődését és férfiakhoz fűződő viszonyát.

Kamaszkori érdeklődés a saját nemünk iránt

 Kamaszlányok között gyakori, hogy szexuális kíváncsiságuk saját nemükre is kiterjed. A lányok közötti gyakoribb, akár nyilvános testi kontaktust, a környezet jobban elfogadja. Általában ez az érdeklődés a puszta kíváncsiság szintjén marad, esetleg szexuális fantáziákat táplál. A valódi szexuális érdeklődést és izgalmat férfiak keltik fel.
Gyakori, hogy a férfiaktól való szexuális szorongás táplálja azt, hogy a kamaszlányok azonos nemű  kortársaik felé fordulnak. A saját nemükhöz való vonzódás azonban jobb, ha nem vezet valódi szexuális élményekhez, mivel ezek megzavarják és károsan befolyásolják a természetes pszichoszexuális fejlődést és a férfiakhoz fűződő viszonyt.

Ha bizonytalan vagy szexuális irányultságodat illetően, akkor a szakemberek szerint a következő kérdéseket célszerű önmagaddal vagy édesanyáddal folytatott meghitt beszélgetésben tisztáznod.

  • A férfiak vagy nők izgatnak fel erősebben?
  • Férfiak vagy nők iránt táplálsz erősebb érzelmeket, izgatóbb fantáziákat?
  • A férfi vagy női testet találod e vonzóbbnak?
  • Ha eljövendő életedről fantáziálsz, azt férfival vagy nővel tudod inkább elképzelni?
  • A heteroszexuális képek, jelenetek izgatnak fel inkább vagy a saját nemedről szólók?

Ha több kérdés is felmerül benned saját szexualitás irányultságodra vonatkozóan, íme néhány hely, szervezet, ahol segítséget kaphatsz:
www.labrisz.hu
www.hatter.hu
www.pride.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X