Főoldal > EGÉSZSÉG > Méhnyakrák – a szűrés életet menthet!

Méhnyakrák – a szűrés életet menthet!

daganatméhnyakráknőgyógyászat
0

Írta:

Számtalan kérdés vetődik fel benned az egészségeddel kapcsolatban? Ha még kaptál rájuk választ, vagy nem mered megkérdezni, segítünk abban, hogy mindent megtudj a legfontosabb szűrővizsgálatokról, nőgyógyászati “tudnivalókról”. A Dr. Ujvári Attila nőgyógyász szakértőnkhöz beérkezett publikus olvasói kérdések közül most egy, a méhnyakrák-szűrővizsgálatokról szóló levelet választottuk ki. Tudd meg, milyen gyakran kell szűrővizsgálaton részt venni! Kedves […]

Számtalan kérdés vetődik fel benned az egészségeddel kapcsolatban? Ha még kaptál rájuk választ, vagy nem mered megkérdezni, segítünk abban, hogy mindent megtudj a legfontosabb szűrővizsgálatokról, nőgyógyászati “tudnivalókról”. A Dr. Ujvári Attila nőgyógyász szakértőnkhöz beérkezett publikus olvasói kérdések közül most egy, a méhnyakrák-szűrővizsgálatokról szóló levelet választottuk ki.

0012281_1.jpg ()

Tudd meg, milyen gyakran kell szűrővizsgálaton részt venni!

Kedves Doktor Úr!
A kérdésem az, hogy milyen gyakran érdemes nőgyógyászati rákszűrésen részt venni. évente? félévente? függ-e életkortól a gyakoriság?
köszönöm a válaszát előre is!  – n1

*

Kedves Levélíró!A magyar népegészségügy a 25-65 éves kor közötti nőknek, negatív cytológiai leletet követően ingyenesen, 3 évente ajánlja a méhnyakszűrést.
Fontos tudni azonban, hogy az évenkénti és kétévenkénti szűréssel 93.3%-ban, háromévenként szűrve 91.4%-ban, 5 éves szűrésnél 83.9%-ban válna elkerülhetővé a méhnyakrákos halál.

A sűrűbb szűrésekkel növekszik az átmeneti elváltozások felismerése, mely fölösleges aggodalmakhoz, fölösleges szűrésekhez, esetleg fölösleges beavatkozásokhoz vezet. A méhnyakrák az esetek döntő többségében nagyon lassú betegség, 10-15 év alatt alakul ki.
Gyakoribb szűrést igényel, amikor a cytológiai lelet eltérést véleményez. Ez sem rákot, csak esetleg fokozottabb veszélyeztetettséget jelent. Ekkor orvosa szabja meg, hogy 3, vagy 6 hónap múlva szeretne ismételni.

Igen korán kezdett nemi élet, több, illetve gyakran váltogatott partner mellett már fiatalabb korban is hasznos lehet a méhnyakszűrés, a nemi élet megkezdése után 2-3 évvel elkezdve.
Üdvözlettel
Ujvári Attila

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X