Főoldal > EGÉSZSÉG > Told el a ciklusod! Itt a negyedéves fogamzásgátló!

Told el a ciklusod! Itt a negyedéves fogamzásgátló!

ciklusfogamzásgátlásmenstruáció
0

Írta:

A hagyományos fogamzásgátlók alapvetően két fő típusba tartoznak, vannak ösztrogént (tüszőhormont) és progesztogént (sárgatest-hormont), valamint csak progesztogént tartalmazó tabletták. Ezekben szintetikusan előállított hormonok vannak. Léteznek ezen kívül egyfázisos és többfázisos tabletták. Az egyfázisúak úgy működnek, hogy a hormonadagot a ciklus alatt mindvégig ugyanolyan szinten tartják, tehát 21 egyszínű, ugyanolyan mennyiségű hormont tartalmazó és (némelyiknél) plusz […]

A hagyományos fogamzásgátlók alapvetően két fő típusba tartoznak, vannak ösztrogént (tüszőhormont) és progesztogént (sárgatest-hormont), valamint csak progesztogént tartalmazó tabletták. Ezekben szintetikusan előállított hormonok vannak. Léteznek ezen kívül egyfázisos és többfázisos tabletták. Az egyfázisúak úgy működnek, hogy a hormonadagot a ciklus alatt mindvégig ugyanolyan szinten tartják, tehát 21 egyszínű, ugyanolyan mennyiségű hormont tartalmazó és (némelyiknél) plusz 7 cukortartalmú bogyó van a dobozban. A többfázisos tabletták kétszer vagy háromszor változtatják a hormonmennyiséget a ciklus során, ezért különböző színűek a tabletták. A 21 tabletta bevétele után (a placebotabletták bevétele közben, ha van ilyen a csomagban) a hormonszint csökken, és megjön a vérzés. A tabletták működési elve ugyanaz: meggátolják a peteérést, így ha nincs érett petesejt, a spermiumoknak nincs mit megtermékenyíteniük. Ezen kívül sűrűbbé teszik a méhnyak-nyákot, ezzel nehezítve a spermiumok előrehaladását. Hatásukra éretlen, sorvadt méhnyálkahártya épül fel, ami gátolja az esetleg megtermékenyített petesejt beágyazódását.

0012303_1.jpg ()

Miért pont 21?
Amikor a hatvanas években piacra dobták az első fogamzásgátlókat, éles támadások érték az egyház és a társadalom részéről is. A tudósok ezért választották a 21-7 gyógyszerszámot, mert így – a természetes ciklus imitálásával – könnyebben el tudták fogadtatni a kétkedőkkel a fogamzás ilyenfajta manipulálását, így e döntés inkább társadalompolitikai, mint orvosi volt. Egyes orvostörténeti kutatások szerint míg száz éve egy nőnek élete során mindössze kb. 50 menzesze volt, addig a modern nőknél ez a szám elérheti a 450-et is. Köszönhető ez a gyerekek korai érésének éppúgy, mint a mesterségesen beállított gyógyszereknek, valamint a terhességek és szoptatási időszakok számának csökkenésének. A magas menzesz-szám megterheli a szervezetet, főképp, ha krónikus betegséggel is társul. Nem véletlen, hogy a női szervezet egy-egy komolyabb betegség után például a ciklus eltűnésével reagál, így segítve a test öngyógyítását.

Elég háromhavonta
Az újfajta fogamzásgátló tabletta 84 hormontartalmú és 7 cukortartalmú pirulából áll.
„Ez a gyógyszer tüszőhormont és sárgatest hormont tartalmaz, és a 84 tablettát szünet nélkül kell beszedni, de hatásmechanizmusa innentől lényegében ugyanaz, mint a hagyományos, ciklikusan szedhető tablettáké, leállítja a peteérést” – magyarázza dr. Krascsenits Géza szülés-nőgyógyász, aki a témában leggyakrabban felmerülő kérdésekre is válaszolt.

A negyedéves fogamzásgátló módszerről bővebben a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz! Ha szeretnéd, hogy a Magazin legfrissebb száma minden hónapban a postaládádban várna, fizess elő – katt ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X