Főoldal > EGÉSZSÉG > E-vitaminnal a rák ellen?

E-vitaminnal a rák ellen?

daganate-vitaminrák
0

Írta: and

A szabadgyökök szervezetünk molekuláit károsítani képes anyagok, melyek sejtjeink normál működése mellett is folyamatosan képződnek testünkben. Létrejövetelükhöz ezen kívül különböző környezeti hatások is hozzájárulhatnak.Az antioxidáns vegyületek (például a béta-karotin, valamint a C- és E-vitamin) képesek ezen anyagokat semlegesíteni, így megvédhetik a szabadgyökök által kiváltott kedvezőtlen hatásoktól szervezetünket. Lényeges kérdés az, hogy mennyiben segíthetnek az antioxidáns […]

A szabadgyökök szervezetünk molekuláit károsítani képes anyagok, melyek sejtjeink normál működése mellett is folyamatosan képződnek testünkben. Létrejövetelükhöz ezen kívül különböző környezeti hatások is hozzájárulhatnak.
Az antioxidáns vegyületek (például a béta-karotin, valamint a C- és E-vitamin) képesek ezen anyagokat semlegesíteni, így megvédhetik a szabadgyökök által kiváltott kedvezőtlen hatásoktól szervezetünket. Lényeges kérdés az, hogy mennyiben segíthetnek az antioxidáns vegyületek a jó- vagy rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Különösen fontos tudni azt is, hogy mi a helyzet a növényi olajokban, olajos magvakban – nagyobb mennyiségben – előforduló E-vitamin esetében, hisz ennek a köztudatban erős rákellenes hatást tulajdonítanak.

Az antioxidánsok árnyoldalai
Az antioxidánsok – bár gyakran olvashatunk hasonló megfogalmazásokat – nem csodaszerek és nem nevezhetőek a fiatalság forrásainak sem. Kevesen tudják, hogy ezen anyagok – megnövekedett felvételük esetén, vagy vegyületeik táplálkozásunkban természetesnek mondható arányainak módosításakor – fokozhatják is a rákos megbetegedések előfordulását.
Igaz lehet ez a C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén és cink kombinációjára is, amely a nőkben – bizonyos adatok szerint – fokozhatja a bőr rákos megbetegedéseinek kockázatát.
A béta-karotin kiegészítésről pedig már hosszú idő óta ismert a szakemberek körében, hogy dohányosok esetében fokozott tüdőrák előfordulással járhat!
Itt a nyár és számos, bőrünket „barnító”, illetve a nap káros hatásaitól „védő” étrendkiegészítőt próbálnak a különböző cégek ránk sózni.
Ezek előnyös hatása is kérdéses, a fentiek fényében pedig használatuk akár veszélyes is lehet. Ezt ma még senki sem tudja, az azonban bizonyos, hogy egyes antioxidáns hatású vegyületek – tízezrek bevonásával végzett felmérések szerint – növelhetik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. A fentiek fényében az E-vitamin kizárólagos pozitív hatásaival sem számolhatunk mesterséges kiegészítés esetén.

0013360_1.jpg ()

E-vitaminnal a rák ellen?
Az E-vitamin véd a rák ellen! – hangzik az állítás a magazinok oldalain és egyes termékek reklámanyagában. Vajon tényleg véd az E-vitamin a rák ellen? – merülhet fel mindannyiunkban a jogos kérdés. Nos, a kérdés jogos, de hibás! A kérdés helyesen az, hogy milyen rákos megbetegedésről van szó és melyik vegyületről, milyen adagban, és egészséges vagy beteg férfiakon vagy nőkön alkalmazva?
Az E-vitamin – avagy tokoferol – ugyanis több különböző vegyületet (alfa-, béta-, gamma- és delta tokoferol és alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol) takar, amelyeket közösen E-vitaminnak nevezünk.
Az eltérő vegyületek hatása vizsgálatok során jól megkülönböztethető, és ráktípusonként is eltérhet, a kutatások pedig ez idáig nem adtak egységes eredményt. Ráadásul az E-vitamin formáját gyakran fel sem tüntetik a publikációkban.
Már évtizedekkel ezelőtt kimutatták, hogy az alfa-tokoferol kiegészítés a rákkeltő anyagok által előidézett tumorok kialakulásának előfordulását csökkentheti az állatokban, különösen szelénnel együtt alkalmazva, ám az állatkísérletek adatai ellentmondásosak voltak. Az E-vitamin prosztatarákos sejtek halálát is előidézheti kutatások szerint, ugyanakkor a gasztrointesztinális (a gyomor-bél csatornához tartozó) rákos daganatok kialakulására valószínűleg nincs különösebb hatása. Tehát egyedül a prosztatarák megelőzése terén látszik meggyőzőnek a védelem, míg E-vitamin kiegészítés esetén a tüdőrák valószínűsége bizonyos adatok szerint mérsékelten nőhet is.

Mi a következtetés?
Az E-vitamin bizonyos formái és ezekből képzett vegyületek segíthetnek egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkenteni, hatástalanságra is számíthatunk, viszont kicsi, de nem elhanyagolható esélye van annak is, hogy az E-vitamin kiegészítéssel a várttal ellentétes – tehát fokozott rákos megbetegedés kockázatot – hatást idézünk elő. Az E-vitamin változatok és a mintájukra képzett anyagok 5-10 év múlva elképzelhető, hogy célzottan alkalmazhatóak lesznek bizonyos rákos megbetegedések megelőzésére, sőt talán kezelésükre is.
Addig azonban, amíg többet nem tudunk, E-vitamin felvételünket a legbiztonságosabban búzacsíraolaj, napraforgóolaj, olajos magvak rendszeres fogyasztásával, az egészséges táplálkozás ajánlásainak betartásával oldhatjuk meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X