Főoldal > EGÉSZSÉG > Ha nem jön a baba – a nőgyógyász szakértő válaszol

Ha nem jön a baba – a nőgyógyász szakértő válaszol

gyermekvállalásmeddőségnőgyógyászat
0

Írta:

Ha nem jön a baba Kedves Doktor úr!Én egy olyan “problémával” kapcsolatban írok, ami sokunkat érint, de mégsem igazi probléma, amíg tényleg azzá nem válik. A párommal már elég régóta vagyunk együtt és szeretnénk családot alapítani, de valamiért nem akar összejönni a dolog. Már több mint két éve abbahagytam a a fogamzásgátló tabletta szedését és […]

Ha nem jön a baba

Kedves Doktor úr!
Én egy olyan “problémával” kapcsolatban írok, ami sokunkat érint, de mégsem igazi probléma, amíg tényleg azzá nem válik. A párommal már elég régóta vagyunk együtt és szeretnénk családot alapítani, de valamiért nem akar összejönni a dolog. Már több mint két éve abbahagytam a a fogamzásgátló tabletta szedését és azóta nem is védekezünk egyáltalán. Elkezdem szendi az Elevitet is, hogy talán az majd “csodát tesz” de nem így lett. Én tisztában vagyok azzal is, hogy mindkettőnk munkahelye elég stresszes, és mostanság még a család is sűrűbben emlegeti ezt a kérdést, ami szintén nem megnyugtató, de mondja meg nekem valaki, hogy stressz ellen mit lehet tenni? Ráadásul a nőgyógyász, akinél voltam jelezte, hogy hátrahajló méhem van. Amennyire utánaolvasgattam ennek a témának, láttam, hogy ez a dolog egy kissé nehezíti a teherbeesést. Mit tud az ember ilyen esetben tenni? Magam nyugtatgatásával nem sokra megyek, de babát nagyon szeretnénk. Mit javasol Doktor úr?Vannak e bevált módszerek a hátrahajló méh esetében a fogamzás kapcsán? Egy orvos mit javasol ilyen esetben?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: nyilas81

0013116_1.jpg ()

Kedves Nyilas81!
A stressz általában a tejelválasztást serkentő hormon szintjének megemelésével nehezíti a teherbeesést. Ha csak ez a baj, ez Premens tabletta, vagy Mastodynone csepp segítségével javítható. A hátrahajló méh tapasztalataim szerint önmagában nem vezet csökkent termékenységhez. Ha vizsgálattal ezt az állapotot találjuk, és a sikertelenség is fennáll, szoktuk javasolni együttlétkor a hátulról való megközelítést, de megvallom, erre nem sok tudományos bizonyíték van. Ha ennek oka más betegség, összenövés, endometriosis, krónikus kismedencei gyulladás, akkor műtétes kezelés állíthatja helyre a fogékonyságot.
Egy azonban biztos, 1 éves (36 év felett 6 hónapos) sikertelenség esetén mindenképp meddőségi centrumban való kivizsgálás és kezelés szükséges. Általában több tényező együttes előfordulása okozza a sikertelenséget, s a hosszútávú frusztrálódás elkerülése végett érdemes ezek mindegyikét azonosítani és kezelni. Magyarországon több ilyen centrum is működik. Budapesti régióban, egyik munkahelyemen, a Róbert klinika Asszisztált Reprodukciós és Endoszkópos Centrumában magam is szívesen segíthetek.
Sok sikert addig is,
Ujvári Attila dr.

nőgyógyász

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X