Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Napallergiám van!

Segítség! Napallergiám van!

napallergia
0

Írta:

Tudtad, hogy nemcsak a poratkára, a pollenekre és élelmiszerekre lehetsz allergiás, hanem a napra is? Sajnos a napallergia egyre több embert érint, és kora tavasztól késő őszig kellemetlen tüneteket okoz. Összeállításunkból megtudhatod, hogyan ismerheted fel a túlérzékenység jeleit, és hogyan élvezheted így is a nyaralást! Ismerd fel a tüneteket! A napallergia tüneteit nem nehéz felismerni, […]

Tudtad, hogy nemcsak a poratkára, a pollenekre és élelmiszerekre lehetsz allergiás, hanem a napra is? Sajnos a napallergia egyre több embert érint, és kora tavasztól késő őszig kellemetlen tüneteket okoz. Összeállításunkból megtudhatod, hogyan ismerheted fel a túlérzékenység jeleit, és hogyan élvezheted így is a nyaralást!

Ismerd fel a tüneteket!

0012914_1.jpg ()

A napallergia tüneteit nem nehéz felismerni, ugyanis nagyon kellemetlenek. A bajt inkább az okozza, hogy sokan nem veszik komolyan a jeleket. Te ne tartozz közéjük! Ha néhány órás napozás után csalánkiütések, hólyagok, csomók, ödémák jelennek meg rajtad, a bőröd pirossá válik és erősen viszketni kezd, akkor valószínű, hogy te is napallergiás vagy. Súlyos esetben leeshet a vérnyomásod, kifejezetten rosszul érezheted magad. Ha abbahagyod a napozás, tartózkodsz a napsugárzástól, a tünetek maguktól elmúlnak.

Tipp: Érdemes azonnal orvoshoz fordulnod, aki allergiavizsgálatot végez majd el rajtad.

Keresd meg az okot!

Az orvosoknak egyelőre még nem sikerült kideríteni, hogy mi a pontos oka a napallergiának, vagyis a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenységének. Valószínű, hogy szervezeten belüli tényezőktől, hajlamtól függ, hogy gondot okoz-e neked a napozás – vagyis nem a bőrtípusod okozza az érzékenységet!

Tipp: A szakemberek úgy gondolják, hogy májbetegségek, májkárosító szerek, sőt anyagcserezavarok is hajlamossá teszik az embert a napallergiára. Így ha érzékeny vagy a nap sugaraira, nem árt elmenned egy belgyógyászati kivizsgálásra!

Kerüld a napot!

Sajnos ha napallergiás vagy, nincs más választásod, kerülnöd kell a napfényt. Talán mondanunk sem kell, hogy a napozás tilos, de az sem mindig jó megoldás, ha az árnyékban ülsz  – a káros sugarak ugyanis egy fa ágai között vagy a napernyő szövetén is átszűrődnek, és a bőrödbe juthatnak. Arról nem beszélve, hogy a parton a víz fényvisszaverő képességének köszönhetően még erősebb az allergiás reakciót kiváltó sugárzás! Ezért délelőtt tíz és délután négy között kerüld a napfényt, mert ilyenkor tűz a legerősebben. Maradj otthon! Ha mégis ki kell menned, válassz olyan speciális anyagból készült ruhadarabokat, amelyek nem engedik át a káros sugarakat!

Tipp: Ha a kellemetlen tünetek minden óvintézkedés ellenére megjelentek rajtad, akkor szerezz be antihisztamin tartalmú krémeket, ecsetelőket! Ezek megszüntetik a zavaró viszketést!

Előzd meg a viszketést!

Sok esetben a bőrpírt, a viszketést és a kiütéseket nem önmagában a napsugárzás, hanem a nap és bizonyos anyagok együttesen okozzák! Ilyen például a parfüm: ha séta vagy napozás előtt magadra spricceltél egy keveset, ne csodálkozz, hogy az érintett bőrfelület kipirosodik és fájni kezd! Számos gyógyszer – például az antibiotikumok – szedése közben is kerülni kell a napot, és bár első hallásra furcsának tűnhet, de néhány fűszer is felerősíti a nap hatását!

Tipp: Napozás előtt ne fogyassz olyan ételt vagy italt, amelyben ánizs vagy kömény van! Mondj le a görög ouzóról is, mert az nem más, mint ánizspálinka!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X