Főoldal > EGÉSZSÉG > Éget, viszket, fáj – amikor a nap bánt

Éget, viszket, fáj – amikor a nap bánt

allergiabetegségegészségfájdalomfényérzékenységnapallergia
0

Írta:

A legszebb tengerparti nyaralás is rémálommá válik, ha ember bőre egyszer csak elkezd pirulni, pöttyös lesz, viszket, ég, és semmi sem segít a kellemetlen tüneteken. Vajon a napallergia, vagy valami más okozza ezeket?

 

Nem nehéz elképzelni az égszínkék medencét, a hűs koktélokat, a pálmafák árnyékát, vagy csak a Balaton vízének kellemes ringatózását a gumimatrac alatt. A nyár szerelmesei ezekről semmiért nem mondanának le, ám van, amikor a bőrünk mást jelez: „Helló, irány a hűs a szoba!”. És jön a kérdés: „Napallergiám van?”

Külön kell választani a valódi napallergiát és a köznyelvben napallergiának nevezett fényallergiát. A valódi napallergia igen ritka betegség, nem úgy, mint a fényérzékenység, mely az emberiség 20 százalékát is érintheti. Fő elszenvedői pedig a 25 év feletti nők.

Fény vagy nap?

A napallergiának és a fényallergiának hasonló tünetei vannak, ám súlyosságuk és kezelési módjuk különbözik. Az orvosi értelemben vett napallergia igen ritka betegség. Onnan lehet felismerni, hogy ha napra megy az ember, akkor nem csak a nap által érintett, hanem a ruha által takart bőrfelületre is hatással van a napfény. Vagyis azonnal allergiás reakciót vált ki tested egész bőrfelületén még akkor is, ha csak a kislábujjad dugtad ki a napra. Ugye, mostmár meg is nyugodtál, hogy nincs “igazi” napallergiád.

napallergia2.jpg ()

Ám a fényallergiának elszenvedői sem járnak sokkal jobban. Náluk a testnek csak azon területein jelenik meg az elváltozás, melyeket közvetlenül napfény, illetve fény ért. Tünetei a viszkető, égő érzés a bőrön; apró, piros pöttyök megjelenése; erősebb érzékenység esetében hólyagok, vagy az égési sérülésekhez hasonló tünetek is megjelenhetnek. Ráadásul nem csak a nyári napnál szenvednek, hanem már tavasszal is.

Az árnyék sem megoldás

Kevesen tudják, hogy a bőrápolók, fényvédők és az UV sugárzás együttesen is kiválthatja az irritációt és gyulladást. Ilyen esetben érdemes más naptejet használni, akár emelni vagy csökkenteni a faktorszámot. A genetikai hajlam ennél a betegségnél is közrejátszik. Ezt nem lehet elkerülni, de fokozatosan, állandó védelmet keresve a bőrnek szinten lehet tartani. Olykor bizonyos gyógyszerek és gyógynövények is okozhatnak fényérzékenységet.

Fontos tudni, hogy az árnyék nem nyújt védelmet, mert az UV-sugárzás mennyisége annak ellenére magas ott is, hogy közvetlen napfény nem éri az emberi testet.

Kezelése

Ha mégsem vagyunk biztosak benne, hogy milyen kiütésektől szenvedünk, akkor érdemes felkeresni egy allergológust vagy bőrgyógyászt. Megoldást jelent az antihisztaminos krémek használata is, a lenge nyári öltözet, de a teljes biztonságot a naptól való teljes elzárkózás jelentené. Persze, akkor mi lesz a koktéllal a medence mellett…?

Fotó: Profimedia  – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X