Főoldal > EGÉSZSÉG > A méhnyakrák lelki háttere

A méhnyakrák lelki háttere

lélekméhnyakrák
0

Írta:

A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése. Ennek a vírusnak bizonyos típusai 99,7%-ban tehetők felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. Magyarországon a nők körében végzett vizsgálatok alapján a méhnyakrákot – a tüdő- és emlőtumor után – a leggyakrabban előforduló betegségnek tartják, a halálozási ráta pedig tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest. Most annak jártunk utána, hogy milyen lelki okok húzódhatnak a […]

A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése. Ennek a vírusnak bizonyos típusai 99,7%-ban tehetők felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. Magyarországon a nők körében végzett vizsgálatok alapján a méhnyakrákot – a tüdő- és emlőtumor után – a leggyakrabban előforduló betegségnek tartják, a halálozási ráta pedig tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest. Most annak jártunk utána, hogy milyen lelki okok húzódhatnak a betegség hátterében?

0014316_2.jpg ()

A Méhnyakrák lelki háttere
Az anyaméh meleg és biztonságos. A nőiség szimbóluma. Ha a méhet valamilyen betegség támadja meg, fel kell tenned magadnak a kérdést: hogyan fogadod el mások szexualitását (például gyermekeidét, unokáidét).

A méhnyak a méhhez hasonlóan szintén a nőiséget, anyaságot jelképezi. Méhnyakrák esetén – egy, a betegségek lelki hátterét vizsgáló nézet szerint -  elfojtod a családodhoz, otthonodhoz és ezekkel kapcsolatos élethelyzetekhez kapcsolódó érzéseidet. Gyakran érezheted magad utálatosnak, gyűlölködőnek, de nem beszélsz róla senkinek. Az otthon számodra egy elérhető ideált jelent. Előfordul, hogy nagy félelmeid vannak, bizonytalan vagy magadban, esetleg bűntudatot érzel azzal kapcsolatban, hogy az otthonod nem úgy alakul, ahogy azt  te szeretted volna. Vagy még rosszabb: a teljes szétesés szélén áll! Ezt kudarcként éled meg. Alulértékeled magadat és lebecsülöd azt, hogy mire vagy képes.
Az is előfordulhat, hogy folyamatosan kérdésekkel gyötröd magad: Az általam teremtett otthonban vajon ugyanazokat kudarcokat élem majd át,  mint abban a családban, ahol felnőttem?

Mit tehetsz?

Ne feledd: ez a betegség nagyon kötődik az otthon alapelveihez és az azzal kapcsolatos hozzáállásodhoz és viselkedésedhez. Meg kell tanulnod más szemmel tekinteni az otthonodra, mint eddig. Ha erre képes vagy, akkor nem lesz nehéz  változtatni eddigi hozzállásodon, és könnyebben el tudod fogadni saját környezetedet is. 

0014316_1.jpg ()

Cikkünk a Lelki eredetű betegségek lexikona c. köny alapján készült.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X