Főoldal > EGÉSZSÉG > Életmentő szűrővizsgálat

Életmentő szűrővizsgálat

daganatrákszűrővizsgálat
0

Írta:

Tudtad, hogy évente több ezer nő menekülhetne meg a daganatos betegségekkel járó hosszú szenvedéstől, ha időben elmenne szűrővizsgálatokra? Egy-egy vizsgálat mindössze pár perc, de az életedet mentheti meg! Most eláruljuk, melyik szűrést milyen gyakran érdemes elvégeztetni, hogyan zajlik a vizsgálat, és milyen figyelmeztető tünetekre kell odafigyelned! 1. vizsgálatMellrákszűrés – pár perc az egészségértSajnos a mellrákszűrést […]

Tudtad, hogy évente több ezer nő menekülhetne meg a daganatos betegségekkel járó hosszú szenvedéstől, ha időben elmenne szűrővizsgálatokra? Egy-egy vizsgálat mindössze pár perc, de az életedet mentheti meg! Most eláruljuk, melyik szűrést milyen gyakran érdemes elvégeztetni, hogyan zajlik a vizsgálat, és milyen figyelmeztető tünetekre kell odafigyelned!

1. vizsgálat
Mellrákszűrés – pár perc az egészségért
Sajnos a mellrákszűrést népszerűsítő kampányok ellenére még mindig túl kevés nő végezteti el időben a szűrővizsgálatokat – ám te ne tartozz közéjük! A mammográfiás vizsgálatot húsz- és negyvenöt éves kor között háromévente, negyvenöt éves kor fölött már kétévente, az ötvenévesnél idősebbeknek pedig évente ajánlott elvégeztetni. Önvizsgálatot azonban minden hónapban végezz magadon: tapintsd végig melleidet és környékét, nem érzel-e gyanús csomót.

Mi történik a szűrővizsgálaton?
A mammográfia során melleidet két sugáráteresztő lemez közé szorítják, így készítenek két-két felvételt az emlőkről. A mammográfiát kiegészíti a fizikális vizsgálat, illetve az emlőultrahang. Egyik sem fájdalmas, viszont életmentő!
Gyanús tünetek
Ha bármilyen elváltozást, csomót érzel a melleidben vagy környékükön, azonnal menj orvoshoz!  Gyanús tünet a mellbimbó váladékozása is!

2. vizsgálat
Méhnyakrák – szűréssel nagyobb az esélyed
Tudtad, hogy Magyarországon évente több mint ötszáz nő hal meg méhnyakrákban? Pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal a halálesetek egy része biztosan elkerülhető lenne, a méhnyakrák túlélési aránya a nulladik stádiumban közel 100  százalékos! Ugyan a betegség leggyakrabban negyvenévesnél idősebb nőknél alakul ki, tizennyolc év felett, illetve a szexuális élet megkezdésétől évente egyszer mindenkinek el kell mennie a szűrővizsgálatra.

Mi történik a szűrővizsgálaton?
A citológiai vizsgálat során egy pálcika vagy kefe segítségével sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről – a szakorvos ezen kívül kézzel és nagyítóval alaposan megvizsgálja az érintett területet.
Gyanús tünetek
A méhnyakrák sokáig tünetmentes, előrehaladott állapotban azonban bővebb folyást, közösülés után, illetve a menstruációk időszakok között pedig abnormális vérzést okoz.

0014285_1.jpg ()

3. vizsgálat
Bőrrák – napozás előtt és után
Egész nyáron a napon süttetted a bőrödet? Vagy magas faktorszámú krémmel kented magad, és az árnyékban üldögéltél? Akárhogy is védekeztél a nap káros sugarai ellen, évente egyszer mindenképpen el kell menned bőrgyógyászati vizsgálatra. Ha sok anyajegyed van, akkor évente kétszer is érdemes felkeresned a szakembert. Otthon pedig legalább havonta egyszer vizsgáld át anyajegyeidet, szemölcseidet!

Mi történik a szűrővizsgálaton?
Mindössze pár perc az egész: a bőrgyógyász nagyítóval átnézi a bőrödet, elsősorban az anyajegyeket. Hogy minél gyorsabban menjen a vizsgálat, előre gondold át, hol vannak a testeden pigmentfoltok, anyajegyek!
Gyanús tünetek
Ha egy anyajegy alakja, színe, mérete megváltozik, vagy ha vérezni kezd, azonnal fordulj szakemberhez!

4. vizsgálat
Vastag- és végbélrák – figyelj oda önmagadra
Negyven-ötvenéves kor felett minden évben végeztess széklettesztet, három-négyévente pedig endoszkópos vizsgálatot – a saját érdekedben! A vastag- és végbélrák gyakorisága ugyanis világszerte emelkedik, Magyarországon ez a második leggyakoribb halálok – a statisztikák szerint minden harmincadik-negyvenedik embernél kialakul a betegség.

Mi történik a szűrővizsgálaton?
Székletmintát kell adnod, amelyből kiderül, van-e szemmel nem látható vér a székletedben. Ha a teszt pozitív, akkor gasztroszkópiát (gyomortükrözést), illetve kolonoszkópiát (béltükrözést) végeznek. Ugyan egyik sem kellemes, de a gyógyulás érdekében megéri!
Gyanús tünetek
Ha folyamatosan hasmenéstől vagy székrekedéstől szenvedsz, ha véres a székleted, emellett pedig általános gyomorpanaszaid vannak, mindenképpen menj el szűrővizsgálatra!

5. vizsgálat
Szájüregi rák – a fogorvos is felfedezheti
Nemcsak a fogaid miatt érdemes fogorvoshoz járnod, hanem azért is, mert egy alapos vizsgálat kiszűrheti a szájrákot is! Ez a betegség ugyan a negyvenöt évesnél idősebbek körében fordul elő leggyakrabban, nem árt korábban is figyelned a tünetekre – otthon havonta egyszer alaposan nézd át az ínyedet és a nyelvedet, nincs-e valamilyen elváltozás rajtuk!

Mi történik a szűrővizsgálaton?
Csak annyi, ami egy sima fogorvosi vizsgálaton. Ha a szakember gyanús csomót észlel, akkor szövetmintát vesz, amiből kiderül, rákról van-e szó.
Gyanús tünetek
Ha fekélyek, vörös duzzanatok alakulnak ki a szádban, nyelési és rágási nehézségeid vannak, fordulj szakemberhez!

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X