Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 fontos testi változás várandósság alatt

6 fontos testi változás várandósság alatt

babakismamatesti változásokvárandósság
0

Írta: and

1. Az idegrendszer változásaiA várandósság első trimeszterének jellemzői: fáradékonyság, ingerlékenység, érzékenység és a hangulatingadozás. A második trimeszter már nyugodt és kiegyensúlyozott időszak, ilyenkor a kismama fizikailag strapabíróbb, így ebben az időszakban nagyon jó hatású lehet egy nagy séta, a mozgás élménye. A várandósság utolsó szakaszában fokozott lesz a szüléstől való félelem és az aggódás a baba egészségéért. Tipp: Mozogj […]

1. Az idegrendszer változásai
A várandósság első trimeszterének jellemzői: fáradékonyság, ingerlékenység, érzékenység és a hangulatingadozás. A második trimeszter már nyugodt és kiegyensúlyozott időszak, ilyenkor a kismama fizikailag strapabíróbb, így ebben az időszakban nagyon jó hatású lehet egy nagy séta, a mozgás élménye. A várandósság utolsó szakaszában fokozott lesz a szüléstől való félelem és az aggódás a baba egészségéért.
Tipp: Mozogj rendszeresen! Ehhez keress egy kedvedre való mozgásformát, amit a várandósság hónapjaiban is végezhetsz.Szánj időt a relaxálásra, lazíts nyugtató zenére. Ha egyedül nem megy, akkor keress fel egy szakembert, aki tart kismama relaxációt. Kényeztesd magad illóolajos fürdőzéssel (javasolt: a kamilla, citromfű és rózsa olaja)

2. A csontrendszer változásai
A csontokban csökken a kalcium mennyisége, az ízületek fellazulnak – ez utóbbi főleg a csípő-, szemérem- és keresztcsonti ízületekre jellemző. A gerinc ágyéki szakaszát nagy terhelés éri, mert eltolódik a súlypont. Az egyensúly is labilis lesz. Álló helyzetben jellegzetes ágyéki lordózis figyelhető meg.
Tipp: Végezz minden nap gerinc-gyakorlatokat. A kismama jógából ismert macska póz fantasztikus hatású ilyen probléma esetén. Így végezd a gyakorlatot: Helyezkedj el négykézláb a talajon.Vegyél egy jó mély lélegzetet, majd a kilégzés folyamán a keresztcsonttól indulva domborítsd a hátad. A belégzésnél szintén a keresztcsonttól indulva egyenesítsd ki a hátad. Végezd el a gyakorlatot legalább ötször.

0015000_1.jpg ()

3. A bőr változásai
A várandósság alatt észrevehetően gyorsabban nő a köröm és a szőrzet. Erősebb lesz az izzadás és a hajhullás is. Fokozódik a pigmentáció és a bőr zsírosodása. A leggyakoribb probléma azonban mégis az úgynevezett striák (terhességi csíkok) megjelenése a hason, popsin, melleken és a csípőn. Kialakulásukat a bőr alatti kötőszövet hosszirányú repedései és a hormonális változások okozzák.
Tipp: Fantasztikus hatásúak ilyenkor a magas E-vitamin tartalmú illóolajok, mint például a szőlőmag-, az avokádó- vagy a búzacsíraolaj.

4. A keringési- és légzőrendszer változásai
Főleg a test alsó felének vénarendszerére jellemző az erek kitágulása. Gyakran alakul ki visszér, főleg olyan kismamáknál,  akik sokat állnak, vagy ülnek. A szív helyzete is megváltozik: nő üregeinek térfogata és perctérfogata. Ez utóbbi a  40. hétre 50%-kal növekszik. A pulzusszám emelkedik. Ebben a néhány hónapban több lesz a vér mennyisége is átlagosan 30-50%-kal. A légutak nyálkahártyái bővebb vérellátást kapnak, megduzzadnak, amely néha orrdugulást okozhat.
Tipp: Visszér ellen belsőleg alkalmazható a körömvirág tea, gesztenye méz, homeopátiás árnika. Külsőleg használj körömvirág kenőcsöt, vadgesztenye- vagy árnika krémet. A kismama-jógában alkalmazott légzőgyakorlatok kiváló hatásúak keringési- és légzőszervi panaszok esetén.

5. Az emésztőrendszer változásai
Az első trimeszterben sokan panaszkodnak hányingerre, hányásra, ami a 16. hét környékén elmúlik. Ezután megnő az étvágy. Mivel a nyálelválasztás fokozódik, valamint a nyál összetételében is változás következik be, ezért gyakoribb a fogak szuvasodása. Megelőzéséhez elengedhetetlen a fluor, amely megtalálható a tengeri halakban és rákokban is. A táplálékfelszívódás lelassul ebben az időszakban. A növekvő méh a gyomrot balra, felfelé tolja, ezért általános jelenség a gyomorégés és a savtúltengés. Gyengül az epehólyag ürülése, ezért epetáji panaszok jelentkezhetnek. A várandósság időszaka kedvez az epekőképződésnek is. A progeszteron hormon hatására ellazulnak a simaizmok, ami miatt renyhe lesz a bélműködés, csökken a vízfelszívódás, ezért  jellemző a székrekedés, amely gyakran okoz aranyeret.
Tipp: A bélflóra egészséges működéséért fogyassz élőflórás termékeket, például joghurtot és kefírt. A gyomorégés kiváló ellenszere a nyers burgonya leve, de jó hatású a zöldárpa és a lucerna is. A székrekedés megelőzésére fogyassz sok rostot és elegendő folyadékot (leglább 2 litert). Az ananász, borsó, szilva, lencse javítja a bélmozgást. Aranyérre használhatsz érösszehúzó gyógynövényeket pl: körömvirágot, vadgesztenyét, árnikát.

6. A vizeletkiválasztó rendszer változásai
A jobboldali vesemedence kitágul, csökken a tónusa – ez a progeszteron, simaizom lazító hatásának köszönhető. Ennek következményeként gyakori a vesemedence-gyulladás. A várandósság alatt fokozódik a vizelési inger, ami azért alakul ki, mert a növekvő méh, később pedig már a baba feje nyomja a hólyagot.
Tipp: A vesék normális működéséhez fontos a foszfor, így figyelj arra, hogy a következő táplálékok szerepeljenek az étrendedben: szárnyas húsok, halak, teljes kiőrlésű gabona, dió, tojás, magvak.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X