Főoldal > EGÉSZSÉG > Pasiszemmel – ahogy a nők vezetnek

Pasiszemmel – ahogy a nők vezetnek

kresznőkpasivezetés
0

Írta:

Kutatásunk célja az volt, hogy kiderítsük, léteznek-e tipikusan női szokások vezetés közben. Azt is szerettük volna kideríteni, melyek azok a nőkre jellemző manőverek, magatartásformák és szokások, amiktől a pasik megőrülnek. Lássuk a listát: Az a fránya parkolásUgye veled is előfordult, hogy csak nehezen tudtál beparkolni egy helyre? És mivel a hátad mögött már sorakoztak a kocsik, ennek tudatában még idegesebb […]

Kutatásunk célja az volt, hogy kiderítsük, léteznek-e tipikusan női szokások vezetés közben. Azt is szerettük volna kideríteni, melyek azok a nőkre jellemző manőverek, magatartásformák és szokások, amiktől a pasik megőrülnek. Lássuk a listát:

Az a fránya parkolás
Ugye veled is előfordult, hogy csak nehezen tudtál beparkolni egy helyre? És mivel a hátad mögött már sorakoztak a kocsik, ennek tudatában még idegesebb lettél, és csak sokadszorra sikerült beállnod? Aztán, ha sikerült is letenned a kocsit, akkor csak úgy, hogy közben percekig feltartottad a mögötted állót és aztán olyan kicsi volt a hely, hogy nem tudtál kiszállni? No, ez az a szituáció, amitől a pasik egy része idegbajt kap: amikor a nők parkolnak.
Tipp a vezess.hu autós portál szerkesztőjétől : 
A parkolás, és főleg a padka mellé való, úgynevezett párhuzamos parkolás (vagyis amikor a kocsik az úttest szélén egymás mögött állnak) a hiedelmekkel ellentétben nem egy kivitelezhetetlen űrtechnika. Mivel az autó első kerekei kormányozhatóak általában, tolatva sokkal könnyebb beállni. Kormányozni ugyanannyit kell. Ha nem vagy biztos a távolságban, szállj ki és nézz körül, mérd fel, mennyit kell korrigálni!

0014439_2.jpg ()

Ha beengednek, köszönd meg!
Ez a szokás – ahogy a megkérdezett férfiak is hangsúlyozták – nem tipikusan női szokás sajnos. Egyelőre ritkán találkozni az utakon olyan sofőrökkel, akik legalább egy vészvillantással vagy hátralegyintéssel megköszönik, ha valaki be-, illetve előreengedi őket. A női vezetőknél viszont ezt a hiányosságot valahogy jobban észreveszik a pasik. Hogy miért, azt nem tudjuk. Mindenesetre bosszantónak minősítik a férfiak azt, ha egy nő nem elég hálás az irányában előzékeny sofőrtársának. 
Tipp egy pasitól:
Ismerd meg azokat a módszereket, melyekkel az utakon kimutathatod a hálád, ha valaki udvariasan viselkedik. Jegyezd meg jól, hol van a vészvillogó, és aztán használd is, ha a hátad mögötti autóban volt valaki jófej veled. Illetve, ha szeretnéd, hogy beengedjenek, amikor sávot váltanál, igyekezz a kormány elhúzása, a furakodás helyett szemkontaktust teremteni a másik autóssal, és ha beengedtek, ints egyet hálád jeléül!

2 in 1 – avagy szimultán sminkellenőrzés és telefonálás
Ha te is azok közé a női sofőrök közé tartozol, akik a reggeli sminkelést nem otthon, hanem a kocsi visszapillantó tükrében szeretik elvégezni, különösen figyelj a következőkre: ne ezzel a bátor manőverrel igyekezz időt spórolni magadnak a reggeli rohanásban. A smink sem lesz tökéletes és még saját és mások életét is veszélyeztetheted, ha a kocsiban szépítkezel!
Tipp egy pasitól:
A legrosszabb az, ha a kocsiban a tükörhöz közel hajolva sminkelő nő egyik kezében a szempillaspirált, a másikban pedig a mobiltelefonját szorongatja, és közben fogalma sincs arról, hogy éppen átsodródik a másik sávba. Állj félre inkább, ahelyett, hogy figyelmetlenül áttérsz a másik sávba. Ne tartsd fel a forgalmat!

0014439_1.jpg ()

Rosszul megválasztott kormány- és üléstávolság
A helyes testtartás a kocsiban a következő: dőlj hátra úgy, hogy a fejed elérje az ülés fejtámláját. A lábad ne legyen teljesen nyújtva, amikor a pedálhoz érsz, a csuklód pedig érjen a kormányhoz 12 óra magasságában úgy, hogy a kezed ne legyen teljesen kinyújtva. Ha nem így ülsz, valami bizony rosszul van beállítva az autódban. Ez pedig sem nem egészséges, sem nem biztonságos.  
Tipp egy pasitól: 
Ha a te ülésed is úgy van beállítva, hogy a kormány kidörzsöli a pulcsit, mondván, rövid a kezem/lábam, tegyél a dolog ellen! Érdemes megküzdeni az ülésmagasság-állítóval és a manapság nem ritka 4 irányú kormánybeállítással. A 300 km/h-s sebességgel kirobbanó légzsák csúnya sérülést okozhat!

A kocsid nem retikül!
Egy női kocsiban igen gyakran több váltás ruha, több alkalomra illő cipő, magazinok, bevásárlótáskák és kosarak, üres ásványvizes palackok utaznak nap mint nap. Valószínűleg sokan itt, a karosszérián belül élik ki otthon nem gyakorolható rendetlenségre való hajlamaikat. Szerencsére ez a jellegzetesen női “magatartásforma” a vezetésben csak ritkán akadályoz, mégis valamiért a legtöbb férfinél kiveri a biztosítékot a kaotikus női retikülként használt gépjármű. 
Tipp egy pasitól:
Egy női autó olyan, mint egy retikül. A papírfecnik, a rágógumis papírok, a női magazinok csomagolása és a fésű jobb esetben a kesztyűtartóba gyűrve és nem az anyósülésen pihennek, de bizonyos esetekben a földön is fellelhetőek. Egy igényes nő a kocsijára is odafigyel! Ahogy a lakást is rendbeteszi az ember lánya heti rendszerességgel, úgy a kocsit is érdemes ilyen gyakorisággal kitakarítani!

A kocsid nem is fakanál!
Ha ideges vagy a kocsiban, bizonyára veled is előfordult, hogy rajta töltötted ki a mérged. Vagy csak szimplán nem érzed a pedálokat, és ezért ugrál alattad a jármű, mint a bakkecske? Bánj óvatosan a kocsival, érezd, mit mikor kell tenned vele, és a férfi vezetők is elismerően vallanak majd rólad.
Tipp egy pasitól:
Különösen zavaró egy női vezetőben, ha durva és egy egy fakanallál vagy egy sodrófával sokkal finomabban bánna, mint ahogy az autójával teszi. A fék nem egyenlő a satufékkel és sebességet sem mindig ugyanakkor kell váltani – érzéssel kell kezelni azt az autót, figyelni kell, mire hogyan reagál és akkor kihozhatjuk belőle a maximumot. De csakis akkor!

Egy kis önkritika
A férfiaké ez a cikk, ezért csak szerényen emlékezünk meg azokról a dolgokról, amiktől mi magunk is a falra mászunk. Lám, milyen furcsa: a két, női vezetőket is leginkább idegesítő dolognak épp a feneketlen női táska az oka!  
Ha nincs meg a slusszkulcs
A nagy, mindent elnyelő női táskában oly szépen megtervezzük, mi hová kerüljön, melyik rekeszbe menjenek az iratok, a neszesszer, a mobil és a kulcsok. Az autóhoz közeledve aztán jön a felismerés: hol a kulcs? És riadtan merülünk el a zsebekben, a szépen strukturált rekeszek mélyén, és ott, ahová tettük, tényleg nincs a kulcs. Hosszas keresgélés után, amikor már idegbajt kap a helyünkre parkolni ácsingózó sofőr, a táska legaljáról kerül elő. De ki tette oda?
Táskában turkálás vezetés közben
Csörög a mobil, míg a lámpánál állunk. Az időzítés tökéletes, fel is tudnánk venni, mert van rá idő és alkalom, de ahogy a kulcsot is eltette valaki máshová, úgy a telefon is elvándorolt egy másik rekeszbe. Őrült turkálásba fogunk az anyósülésen megtelepedett táskában, majd az ölünkbe véve tapogatjuk végig, de ekkor már a lámpa zöldre vált, a mobil tovább csörög, ezért keresgélünk tovább, és közben sajnos feltartjuk a forgalmat és balesetveszélyesen is járunk el. Ezt sem szeretjük magunkban.

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X