Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 riasztó női betegség és szövődményeik

3 riasztó női betegség és szövődményeik

chlamydianői betegségekpetefészekszövődmények
0

Írta:

Már csak legyintesz, ha észreveszed magadon a felfázás vagy a hüvelyfertőzés jeleit? Megvárod, amíg magától elmúlik, vagy házi praktikákkal próbálod enyhíteni a tüneteket? Nem is hinnéd, mennyi veszélynek teszed ki magad ilyenkor – a női nemi szervek és a húgyvezeték megbetegedései ugyanis maradandó károsodást okozhatnak, ha nem kezelik időben őket! Összegyűjtöttük neked a három legbanálisabbnak […]

Már csak legyintesz, ha észreveszed magadon a felfázás vagy a hüvelyfertőzés jeleit? Megvárod, amíg magától elmúlik, vagy házi praktikákkal próbálod enyhíteni a tüneteket? Nem is hinnéd, mennyi veszélynek teszed ki magad ilyenkor – a női nemi szervek és a húgyvezeték megbetegedései ugyanis maradandó károsodást okozhatnak, ha nem kezelik időben őket! Összegyűjtöttük neked a három legbanálisabbnak tűnő női kórt, amely komoly szövődményekkel járhat!

1. Felfázás
A szokásosnál többször kell vécére menned? Fáj a hasad, csíp a vizeleted, amelyben már néhány vércsepp is megjelent? Akkor valószínűleg felfáztál! A felfázást – pontos nevén a húgyhólyaggyulladást – nemcsak a lenge öltözet, a rövid szoknya és a hideg padon való üldögélés okozhatja, hanem baktériumok is, amelyek a végbélből vagy a hüvelyből jutnak át a húgyvezetékbe, onnan pedig a hólyagba! Enyhe gyulladásnál – ha a tünetek három-négy napon belül elmúlnak – elegendő lehet az otthoni kúra is: fogyassz minél több vizet és gyógyteát, készíts magadnak medveszőlős, zsályás vagy cickafarkos ülőfürdőt, vagy helyezz a hasadra eukaliptuszolajas kendőt! Ha azonban néhány nap alatt nem múlnak el a fájdalmaid, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!

Milyen szövődményekkel járhat?
Ha a hólyaggyulladást nem kezelik időben antibiotikummal vagy egyéb módszerrel, a gyulladás továbbterjedhet a vesékre. A vesemedence-gyulladásnak pedig még fájdalmasabbak a tünetei: magas lázat, komoly vesekörnyéki fájdalmat, erősen véres vizeletet és tartós vesekárosodást is okozhat!

0015736_1.jpg ()

2. Petefészek-gyulladás
Hányinger, szédülés, alhasi fájdalom, rendellenes vérzés és folyás – ezek a petefészek, a petevezeték, a kismedencei és a méh körüli kötőszövetek gyulladásának leggyakoribb tünetei. Ha ilyen panaszaid vannak, mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz, aki laboratóriumi vizsgálatot is végez majd, hogy kiderítse, pontosan milyen baktériumok okozzák a bajt. A kórokozók leggyakrabban nemi úton terjednek, de könnyen összeszedheted őket fürdőkben is. Ne feledd: a gyulladást házi módszerekkel nem tudod megszüntetni – ez esetben nem sokat használnak a teák és az ülőfürdők!

Milyen szövődményekkel járhat?
Ha a gyulladást nem kezelik szakszerűen, könnyen károsíthatja a petevezetéket – hegek és összenövések alakulhatnak ki, amelyek gátolják a megtermékenyülést, így súlyos esetben meddőséget vagy méhen kívüli terhességet okozhatnak. Kevésbé súlyos esetben vissza-visszatérő medencei fájdalmat kell elviselned.

3. Chlamydia
A néma kór – a Chlamydia okozta fertőzés azért kapta ezt a nevet, mert a kórokozó az esetek többségében nem okoz tüneteket, hanem csendben lappang a szervezetben, így általában csak akkor lehet észrevenni, ha a baktérium már visszafordíthatatlan károkat okozott. Ne várd meg amíg baj történik! Évente végeztess Chlamydia-tesztet – főleg akkor, ha gyakran váltogatod a partnereidet, a Chlamydia trachomatist ugyanis csak nemi úton kaphatod el! Ha szürkés-fehéres folyást, rendszertelen vérzést és alhasi fájdalmat tapasztalsz, akkor kötelező nőgyógyászhoz fordulnod, ugyanis az esetek kisebb részében ezek a betegség tünetei.

Milyen szövődményekkel járhat?
A Chlamydia legriasztóbb szövődménye a meddőség, a baktérium ugyanis petevezeték-elzáródást okozhat, és növeli a méhen kívüli terhesség esélyét. Ha gyermeket vársz, még jobban figyelj oda a szűrésre, a Chlamydia ugyanis vetélést és koraszülést okozhat, és akár tüdőgyulladást is kiválthat az újszülött babáknál.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X