Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyermekvállalás PCOS-sel?

Gyermekvállalás PCOS-sel?

betegségcisztagyermekgyógyuláspcospetefészekteherbeesés
0

Írta:

Az életmódváltás segít – nem kell lemondani a babáról

A PCOS egyre több nő által ismert és rettegett rövidítés. Nem ok nélkül, ugyanis a policisztás ovárium szindróma a vezető meddőségi ok napjainkban: a fogamzókorú nők 6-15 százaléka szenved ezen leggyakoribb hormonális rendellenességtől. Pedig, ha időben felismerjük a tüneteit és szakorvos segítségét kérjük, némi odafigyeléssel kordában tartható a betegség és a fogantatás esélye is növelhető.

Noha mind többször hallani a policisztás ovárium szindrómáról, sokan mégsem tudják pontosan, mit is jelent.  Holott a kór mielőbbi felismerése és beazonosítása a kezelés, valamint a későbbi, akár orvosi segítséggel történő teherbe esés kulcsa is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint ugyan a betegség közvetlenül nem gyógyítható, viszont jól kezelhető.

Mi is az a PCOS?

A PCOS egy összetett kórkép. A betegséggel küzdő nők petefészkei a normálisnál nagyobb mennyiségű férfi hormont (androgént) termelnek, ez a folyamat pedig befolyással van a női menstruációs ciklusra, a külső jegyek bizonyos aspektusaira és gyakran a termékenységre is. Miután a szervezet nem tudja előállítani a szabályos, természetes ovulációhoz szükséges hormonokat, ezért a petesejtek nem képesek megérni. Legsúlyosabb következménye, hogy nagymértékben akadályozza a természetes fogantatást, terhesség során pedig rizikófaktort jelenthet.

Figyeld a tested és tedd félre szégyenérzeted!

A betegség gyakran hosszú évekig észrevétlen marad. Sok esetben előfordul, hogy csak akkor derül ki, hogy valami nincs rendben, amikor a pár gyermeket szeretne. A PCOS beazonosítása nem egyszerű, hiszen összetett tünetegyüttes kíséri: rendszertelen menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, nehezen kezelhető, problémás arcbőr, szőrösödés vagy éppen hajhullás, súlygyarapodás, magas vérnyomás, akár inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség. Különösen nehéz a diagnózis felállítása is, hiszen nem létezik egyszerűen alkalmazható teszt, mely kimutatná a betegséget. Az orvosok csak a szervezet állapotának felmérésére, következtetéseikre és vizsgálatokra hagyatkozhatnak. Segítsük gyógyulásunkat azzal, hogy ha az említett, kínosnak gondolt tünetek bármelyikét észleljük magunkon, szégyenérzetünket félretéve, őszintén elmondjuk azt kezelőorvosunknak.

Close up of cheerful female gynecologist is writing a prescription. She is sitting at the desk and holding a folder of papers. The woman is smiling

Fogantatás a betegség mellett

A betegséggel élők számára rendkívül nehéz természetes úton teherbe esni, amennyiben pedig mégis megtörténik, fokozott rizikófaktort jelent a várandósság és a szülés során. Az érintett kismamánál számos betegség kialakulhat, valamint a születendő kisbaba is több kockázati tényezőnek van kitéve. Mindemellett szerencsére nem ritka, hogy PCOS-től szenvedő nők egészséges gyermekvárást tapasztalnak. A terhesség biztonságos lefolyása érdekében a legfontosabb, hogy rendszeresen konzultáljunk nőgyógyászunkkal. Továbbá határozzunk meg célokat, amelyek lépésről-lépésre történő megvalósításával fokozatosan térhetünk át az egészséges életmódra, ezzel is támogatva hormonháztartásunkat.

Ragaszkodj hozzá! tippek a betegség kezeléséhez:

Noha a PCOS nem gyógyítható, odafigyeléssel és orvosi segítséggel, valamint életmódváltással kordában tartható, tünetei enyhíthetők.

  • Segítségkérés: Ha az említett panaszokat tapasztalod, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Minél előbb kiderül a betegség, annál hamarabb kérhetsz segítséget a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a közeljövőben már gyermeket szeretnétek.
  • Életmódváltás lépésről-lépésre: Az ovuláció folyamatos nyomon követésével, egészséges, tiszta étkezéssel, a fogantatást elősegítő étrendkiegészítők és D-vitamin szedésével, valamint rendszeres testmozgással, szükség esetén fogyással Te magad is hozzájárulhatsz a PCOS tüneteinek mérsékléséhez, a fogantatás elősegítéséhez. A lényeg, hogy apró lépésekkel, fokozatosan haladjunk életminőségünk jobbítása felé.
  • Sikeres gyermekáldás: Ha PCOS-t diagnosztizálnak, akkor sem szabad feladni családalapítási terveinket. Ugyanis akár orvosi közreműködéssel, termékenységhez hozzájáruló gyógyszeres kezelésekkel, esetleg műtéti beavatkozás vagy mesterséges megtermékenyítés segítségével is van lehetőség a gyermekvállalásra.

Hormonális betegségekről és elérhető kezelési módokról további hasznos írások olvashatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán.

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X