Főoldal > EGÉSZSÉG > Számtalan szövődményt okozhat a cukorbetegség

Számtalan szövődményt okozhat a cukorbetegség

cukorbetegségdiabetesegészségkivizsgálásszövődmények
0

Írta:

Diabetológus beszélt a szövődményekról, és hogy miként lehet ezeket felderíteni, kezelni.

A cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran nem okoz tüneteket, ha pedig mégis, akkor sokszor már késő, és valamilyen szövődmény kialakult. Akiknél még nem okozott semmi komolyabb bajt a magas vércukorszint, annál fontos a szövődmény kivizsgálás, hiszen minél előbb kezdjük meg a probléma terápiáját, annál jobb! Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, milyen szövődmények fordulhatnak elő diabetes esetén, és hogy miként lehet ezeket felderíteni, kezelni.

Fontos a cukorbetegség okozta szövődmények megelőzése, kezelése

A kelleténél magasabb vércukorszint a szervezet egészére negatív hatást gyakorol, ezért számtalan szövődményt okozhat. Hiszen befolyást gyakorol testszerte az erekre, idegekre, így igen változatos problémákkal járhat. A betegség folyamatosan károsítja a szervezetet, így nagyon fontos a glükózszint megfelelő szabályozása (életmóddal, gyógyszeres, inzulinos kezeléssel), ami mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szövődmények szűrésére, és azok mihamarabbi kezelésére.

A cukorbetegség okozta szövődmények

·     Retinopátia

·     Neuropátia

·     Nefropátia

·     Lábszárfekély

·     Szív-és érrendszeri problémák (pl.érszűkület, szívinfarktus, embólia)

Szövődmény kivizsgálás

Retinopátia: a rossz keringés szemfenéki elváltozásokat eredményezhet, ami rossz esetben akár vaksághoz is vezethet. Tüneteket eleinte nem okoz, később a beteg apró fekete foltokat vesz észre, látása homályossá válik. Oka, hogy a kiserek falának meggyengülése következtében értágulatok, (microaneurizmák) alakulnak ki. A sejtek vérellátottsága romlik, illetve a károsodott érfalakból folyadék, vér is kiléphet, sőt, új erek is képződhetnek-  mindez pedig kihat a retina egészségére. Nagyon fontos a cukorbetegeknél a tágított pupilla mellett végzett rendszeres szemészeti ellenőrzés, ugyanis már akkor észrevehetők az elváltozások, amikor a retinopátia még nem okoz különösebb tüneteket.

Neuropátia: a perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, és igen gyakori probléma a cukorbetegek körében (a cukorbetegek kb. 70 százalékánál kimutatható). Leggyakrabban az alsó végtagokon alakul ki, mely során a beteg érzékkiesésre, zsibbadásra, gyengeségre, bizsergésre, égő érzésre panaszkodik. Lehetséges következménye a diabéteszes láb, melynek során igencsak megnő a lábszárfekély esélye, mely a lábamputációk nagy részéért tehető felelőssé. Diagnosztikájában nagy szerepe van a Neuropad tesztnek (verejték elválasztás vizsgálata), a reflexek ellenőrzésének, a Rydel- Seifert -féle kalibrált hangvilla-teszttel a vibrációérzetet nézzük, a protektív érző funkciót a Semmes-Weinstein -féle monofilamentum teszttel, a hőérzetet pedig az ún. Tip Therm próbával vizsgáljuk.

Nefropátia: a cukorbetegség a vesék működésre is negatív hatással van, így gyakori annak károsodása (a cukorbetegek kb.40 százalékánál fordul elő) . Amennyiben magas a beteg vérnyomása, úgy még nagyobb rá az esély, ráadásul a hipertónia egyik tünete is lehet a nefropátiának. Mivel ekkor a vesék szűrőfunkciója károsodott, így fehérje kerül a vizeletbe. Az állapotnak 5 stádiuma van, attól függően, mennyire károsodott a vesefunkció. Sajnos eleinte tüneteket nem okoz, ezért gyakran későn diagnosztizálják, rossz esetben a beteg dialízisre kényszerül. Amennyiben már panaszokat okoz, úgy fáradékonyság, ödéma, fogyás, rossz közérzet, vérszegénység, később hányinger, szédülés, toxikus tünetek jelentkeznek a méreganyagok felhalmozódása miatt. A veseszövődmény szűrésére és diagnosztikájára a vizeletfehérje mennyiségi meghatározása alkalmas. Vesebetegség bizonyos fázisában a metformin nem javasolt, ekkor inzulinra kell áttérnie a betegnek, valamint a cukorbeteg diéta mellett vesekímélő étrendet is tartani kell (természetesen a vesekárosodásra való gyógyszerek szedése mellett).

Szív-és érrendszeri problémák: a magas glükózszint az érrendszerre is kifejti negatív hatását, így szív-és érrendszeri szövődményekkel is számolni kell. Gyakori, amikor érszűkület alakul ki, de a cukorbetegeket a trombózis, embólia is sújthatja- figyelmeztetProf. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Az érszűkület szűrése duplex ultrahanggal, kontrasztanyagos érfestéssel, arteriográfiával történik, a szív állapotának vizsgálata pedig EKG-vel, esetleg szív ultrahanggal. Mindemellett érdemes lehet 24 órás vérnyomásmérésen is részt venni.

Forrás: Cukorbetegközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X