Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 tuti tipp édes semmittevéshez

3 tuti tipp édes semmittevéshez

mozgássemmittevéstáplálkozászsírégetés
0

Írta:

A téli szabadságolás alatt az intenzív pihenés eleinte valóban nagyon kényelmes lehet, de ha átcsap lustálkodásba, akkor több kárt okozhat, mint amennyit használ. A téli lustálkodás leggyakoribb következményei: Szaporodnak a kilók, sokkal többet eszel, mint máskor.   A mozgáshiány nagyon megterheli a szervezeted – az ízületeid és izmaid elmerevednek, a derekad, a hátad, nyakad gyakrabban fájdul meg. […]

A téli szabadságolás alatt az intenzív pihenés eleinte valóban nagyon kényelmes lehet, de ha átcsap lustálkodásba, akkor több kárt okozhat, mint amennyit használ.

A téli lustálkodás leggyakoribb következményei:

  • Szaporodnak a kilók, sokkal többet eszel, mint máskor.  
  • A mozgáshiány nagyon megterheli a szervezeted – az ízületeid és izmaid elmerevednek, a derekad, a hátad, nyakad gyakrabban fájdul meg.
  • Kedvetlenség, céltalanság és rosszkedv keríthet hatalmába.

Hogyan kerülheted el?

0016434_1.jpg ()

1. Ne sokat, hanem eleget aludj!

A szabadságod alatt te sem szeretnél korán kelni, ezért a felkelést jó hosszan elnyújtod? Pedig minél nehezebben veszed rá magad arra, hogy kikelj az ágyból, annál fáradékonyabb leszel napközben. Egy felnőtt napi alvásigénye 7-8 óra, ezért bármilyen furcsa, ha ettől több időt szánsz alvásra csak kialvatlanabb leszel!
Tipp: Ha fáradtnak érzed magad napközben, és van rá lehetőséged, tarts délutáni sziesztát. Tölts maximum tíz-tizenöt percet egy kis szunyókálással - ez a rövid pihenés felfrissít és energetizál.

2. Az ételekkel ne csak a hasadat tömd, serkentsd az agyadat is!

Szabadságolás idején a főétkezések „ráérősek”, ezért hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyire szükségünk van. Arról nem is beszélve, hogy a tévézést, internetezést és olvasást sem tudjuk elképzelni ropogtatnivaló nélkül. Ez a rendszertelen evés a kilóiknak és a gyomornak sem tesz jót, mert a tested szüntelenül az emésztéssel van elfoglalva, így fáradtnak, erőtlennek érezheted magad.
Tipp: Ha már több ételt fogyasztasz a kelleténél, egyél agyserkentő fogásokat, amelyekből energiát nyerhetsz! A boldogságérzést kiváltó élelmiszerek közé tartoznak a tésztafélék, a rizs, a krumpli, spenót, a füge, a datolya. Boldoggá tehet egy kis adag paradicsomos olasz tészta (bazsalikommal, fokhagymával, vöröshagymával, babérlevéllel) egy tál friss salátával.

3. Ne felejts el mozogni!

Bár a semmittevés elsősorban azért megterhelő, mert a testmozgás háttérbe szorul, mégis próbálj felülkerekedni a kényelmességeden és vedd rá magad a mozgásra. A sport előnyeit nem lehet eleget hangsúlyozni: segít eltüntetni a zsírpárnákat, fejleszti az izmokat, feszesíti a bőrt, erősíti az immunrendszert és a sportolással eltöltött idő alatt a szervezeted endorfint termel: vagyis boldogabb és elégedettebb leszel tőle.
Tipp: Mivel a jó közérzetet már napi 30 perc sport is garantálja, sokat tehetsz egészségedért, ha változtatsz a szokásaidon. Például liftezés helyett lépcsőzz, néhány megállónyi buszozás helyett sétálj, vagy járj gyalog bevásárolni. De táncolhatsz is otthon (akár olyankor is, ha senki sem lát) a lényeg az, hogy minden nap mozogj egy kicsit!

Tudtad?
Egy amerikai professzornő Susan Jeffers dolgozta ki az emberi élet területeinek egészséges elosztását. Véleménye szerint az aktív tevékenységekkel töltött idő (munka az irodában, a háztartásban, sportolás stb.) és a passzív pihenésre szánt órák (alvás, fekvés, olvasás, stb.) egészséges aránya 50-50%. Ha ez az arány eltolódik kellemetlen testi-lelki tünetek jelentkezhetnek – ezért célozd meg a fele-fele arányt!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X