Főoldal > EGÉSZSÉG > Bántalmaz a partnered? – A párterapeuta tanácsai

Bántalmaz a partnered? – A párterapeuta tanácsai

bántalmazásnők elleni erőszak
0

Írta: and

A partner erőszakos hajlamát a párkapcsolat kezdetén nem mindig könnyű felismerni. Először csak kezdeti jelek figyelmeztetnek, hogy bántalmazó partnerrel akadt dolgod. Cikkünk első részében felsoroltuk a bántalmazó férfiakat jellemző viselkedésformákat: Hogyan ismerheted fel a bántalmazó partnert? – Katt ide!  A most következő második részben arról olvashatsz, hogy mit tehetsz akkor, ha partnered rendszeresen bántalmaz, hogyan […]

A partner erőszakos hajlamát a párkapcsolat kezdetén nem mindig könnyű felismerni. Először csak kezdeti jelek figyelmeztetnek, hogy bántalmazó partnerrel akadt dolgod. Cikkünk első részében felsoroltuk a bántalmazó férfiakat jellemző viselkedésformákat: Hogyan ismerheted fel a bántalmazó partnert? – Katt ide!  A most következő második részben arról olvashatsz, hogy mit tehetsz akkor, ha partnered rendszeresen bántalmaz, hogyan szakíthatod meg vele a kapcsolatot, és milyen lehetőségeid vannak a segítségkérésre.

Hetente legalább egy nőt agyonver a partnere, s a verés következményeibe belehalt nők száma ennek többszöröse. A bántalmazó környezetben a felnőtt gyerekek életre szóló, nehezen feldolgozható traumát élnek át, számos fizikai és lelki tünetet mutatnak. Felnőtt életükben ők is gyakran bántalmazóvá válnak. Az otthonról “elcsavargó” gyerekek döntő többsége a bántalmazás elől menekül el. A gyermekvállalás még egy erőszakos partner sem “szelídített meg”. Sőt! A terhesség ténye csak súlyosbítja az erőszakot a bántalmazó párkapcsolatban.

0016595_1.jpg ()

Cél: A hatalom és kontroll

A párkapcsolaton, családon belüli erőszak a partner feletti hatalmat és kontrollt biztosítja a bántalmazó számára. A közhiedelemmel ellentétben, nem egyszerűen a düh levezetéséről van szó. Sőt, a bántalmazó nem egyértelműen dühös. Még csak alkohol, vagy drog befolyása alatt sem áll az esetek többségében. Az erőszak a félelemkeltés, tekintélybiztosítás eszköze. A bántalmazó így gyakorol hatalmat, uralmat partnere felett. A párkapcsolati, családon belüli erőszak során a bántalmazó az erőszak különböző fajtáit valósítja meg, a partner megfélemlítése és hatalomgyakorlás céljából.

Az erőszak ciklusai, „ördögi köre”

A párkapcsolaton belüli erőszaknak meghatározott ciklusai, „ördögi köre” van, ezért is nehéz kitörni belőle. Ha bántalmazó partnerrel élsz, valószínűleg Te is felfigyeltél a következő ciklusokra.

  • Erőszakkitörés: Partnered bántalmaz, megver, vagy az erőszak valamelyikét (pl: lelki, szexuális erőszak) elköveti ellened.
  • „Mézeshetek”- effektus: Ez a kapcsolat „békülési” szakasza. A bántalmazást követően az erőszaktevő bocsánatot kér, fogadkozik, udvarol, ajándékokkal engeszteli partnerét. Megígéri, hogy megváltozik. Különösen emiatt a szakasz miatt törik meg a nők lelki ellenállása s adnak mindig egy „utolsó” esélyt partnerüknek.
  • A feszültség felgyülemlése: A „vihar előtti” szakasz. A kapcsolatban újra súlyosabbá válik a feszültség. A férfi mindenbe beleköt. Feszültsége, dühe, rosszkedve egyre fokozottabb, miközben a nő igyekszik mindinkább megfelelni kívánságainak, hogy az erőszakkitörés esélyét csökkentse.
  • A feszültség betetőzése újabb erőszakkitörés.

Tapasztalatokból kiderül, hogy a bántalmazó kapcsolatokban az erőszak idővel súlyosbodik. A „békés” szakaszok lerövidülnek. A „mézeshetek” – effektus teljesen eltűnik. Sőt az erőszak elharapódzása a nő agyonveréséhez vezethet. Felesleges hát abban reménykedni, hogy bántalmazó partnered „megjavul”. Ez csak akkor lehetséges ha mindketten tudtok szakszerű segítséget kérni és elfogadni.

Kilépés a bántalmazó párkapcsolatból: nehéz, de segítséggel lehetséges

A bántalmazó párkapcsolat lerombolja önbizalmad, tönkreteszi önértékelésed és az áldozatok elveszítik valóságkontrolljukat. Önállóságod annyira aláássa az ilyen kapcsolat, hogy kételkedsz abban, képes vagy-e megállni a saját lábadon. Egyre inkább úgy érzed, ez a kapcsolat a végzeted, és az a sorsod, hogy elviseld. Ez annyira megbénít, hogy nem látod a kiutat. Egyetlen lehetőségnek az tűnik, hogy elviseld romboló kapcsolatod. Fontos, hogy felismerd: van kiút, tehetsz valamit helyzeted javításáért! Minél hamarabb kérsz külső segítséget, annál jobb. A bántalmazó párkapcsolatból való kilépés csak az erőszak ciklusának megszakításával lehetséges. Fontos, hogy tudd: amikor elhagyni készülsz bántalmazó partneredet, a legtöbb esetben a kapcsolatból való kilépés szándéka súlyosbítja az erőszakot.

0016595_2.jpg ()

Készíts biztonsági tervet!

A szakértők szerint nagyon fontos a menekülési terv elkészítése, ha elhagyni készülsz bántalmazó partneredet.

  • Próbálj találni egy biztonságos időpontot otthonod elhagyására.
  • Beszélj meg szomszédaiddal egy jelet és azt, hogy hívják a rendőrséget, mikor meghallják a bántalmazásra utaló zajokat.
  • Készíts össze egy táskát iratokkal, pénzzel, kulcsokkal, gyógyszerekkel stb.
  • Legjobb, ha már előre tudod, hova, kihez menekülhetsz. Célszerű felderíteni az átmeneti szállások, anya otthonok elérhetőségét.
  • Ha telefonon egyeztetsz a menekülés előtt, akkor fogd rövidre ezeket a beszélgetéseket, nehogy partnered gyanút fogjon.
  • Légy óvatos, nehogy internetes levelezésed nyomon kövesse bántalmazód, gyakran változtass jelszót.

A jog is véd Téged

Ne feledd, hogy a jog a családon, párkapcsolaton belüli erőszakot bűncselekménynek minősíti. Merj bátran segítséget kérni!
2006. július 1-től hatályos a „ Távoltartás”- ra vonatkozó jogszabály. Ennek értelmében, például a bántalmazó köteles elhagyni a családi otthont s a bíró által meghatározott ideig távol maradni – A távoltartásról szóló paragrafusok a büntetőeljárásról szóló törvényben 
Sajtóközlemény a 2006. július elsején hatályba lépő távoltartásról szóló törvényi rendelkezésről
13/2003. számú ORFK intézkedés A rendőrség lehetőségei és kötelességei családon belüli erőszak esetén.

Helyek, ahol segítséget kapsz:

– A helyi Családsegítő Központ munkatársa válaszol gyakorlati kérdéseidre és segít abban, hogy átmeneti szállást, krízisszállást találj.
– OKIT 06 80 20 55 20 (24 órában, 7 napon át) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat arra az esetre, ha menekülni kell. Gyakorlati tanácsokkal látnak el és átmeneti otthonba irányítanak.
– NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület  www.nane.hu
– Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között)
– Stop-férfierőszak információs vonal 06 1 344 3802 (csütörtök 18-22 óra között) bántalmazó magatartásuktól szabadulni akaró férfiak számára www.stop-ferfieroszak.hu
– Patent Egyesület jogsegély 06 70 529 5676 Bántalmazott nőknek, illetve nemi alapú erőszak és diszkrimináció áldozatainak
www.krizistelefon.hu

Kiadványok:
Miért marad? Letölthető kiadvány a feleség- és gyerekbántalmazás okairól és a segítők lehetőségeiről.
Patricia Evans: Szavakkal verve… Önsegítő könyv a verbális és lelki erőszakról.
Morvai Krisztina: Terror a családban
A NANE Egyesület szórólapja a családon belüli erőszakról.
A NANE Egyesület egyéb kiadványai
Az Amnesty International jelentése a nemi erőszak magyarországi helyzetéről
Tóth Olga: Erőszak a családban TÁRKI Társadalompolitikai Tanulmányok,12. 1999.

Forrás: www.nane.hu
Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X