Főoldal > EGÉSZSÉG > EU: fókuszban a ritka betegségek

EU: fókuszban a ritka betegségek

EUritka betegségek
0

Írta:

„Az ismereteket a ritka betegségekről az egész Unión keresztül kell terjeszteni. Egyes betegséget nemegyszer képtelenek felismerni, túl sok beteg él évekig tudatlanságban, mielőtt betegségét helyesen diagnosztizálnák és kezelnék” – mondta az egészségügyért illetékes EU biztosnő, Androulla Vassiliou. A ritka betegségek – mint azt nevük is mutatja – tízezer emberből ötnél kevesebbet érintenek. Körülbelül 5-8 ezer […]

„Az ismereteket a ritka betegségekről az egész Unión keresztül kell terjeszteni. Egyes betegséget nemegyszer képtelenek felismerni, túl sok beteg él évekig tudatlanságban, mielőtt betegségét helyesen diagnosztizálnák és kezelnék” – mondta az egészségügyért illetékes EU biztosnő, Androulla Vassiliou.

A ritka betegségek – mint azt nevük is mutatja – tízezer emberből ötnél kevesebbet érintenek. Körülbelül 5-8 ezer ilyen betegség van. Ezek többnyire genetikai eredetűek, de a ritka betegségek magukba foglalják a ritka rákbetegségeket, autoimmunbetegségeket és veleszületett torzképződményeket is.

Az európai együttműködésnek ahhoz kell hozzájárulnia, hogy a jelenleg az egész EU-ban eloszlott szűk forrásokat a ritka betegségekre összekapcsolja. A megoldás különböző országokban a szakmai központok hálózatosítása, az új információk használata és a kommunikációs technológiák használata révén születhet meg.

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X