Főoldal > EGÉSZSÉG > Babát várok, kívánós vagyok!

Babát várok, kívánós vagyok!

kívánósságvárandósság
0

Írta: and

A babavárás hónapjai alatt a legtöbb kismama sóvárog egy-egy étel után, amit az esetek nagy többségében jó étvággyal el is fogyaszt. Ezt a jelenséget már a kutatók is vizsgálják, ugyanis az utóbbi 40-50 évben duplájára nőtt a kívánósság megjelenése a várandósság hónapjaiban. A hormonok és a kívánósságFigyelembe kell venni a várandósság alatt termelődő hormonokat is, […]

A babavárás hónapjai alatt a legtöbb kismama sóvárog egy-egy étel után, amit az esetek nagy többségében jó étvággyal el is fogyaszt. Ezt a jelenséget már a kutatók is vizsgálják, ugyanis az utóbbi 40-50 évben duplájára nőtt a kívánósság megjelenése a várandósság hónapjaiban.

A hormonok és a kívánósság

Figyelembe kell venni a várandósság alatt termelődő hormonokat is, mint például a HCG-t (humán chorion gonadotropin). Ezt a hormont a várandósság hormonjának is nevezik. A terhesség 12-14. hetében éri el a csúcspontját, majd mennyisége folyamatosan csökken. Megtermékenyítés után 4 héttel a HCG vizelettel ürül, így ki lehet mutatni. Hatására fokozódik az ösztrogén és progeszteron termelés a petefészekben és a sárgatestben. A HCG hatással van a gyomor nyálkahártyájára is, megváltoztatja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét, így a kismama kívánós lehet és hirtelen megéhezhet. Részben a HCG-t  teszik felelőssé az émelygésért, hányásért is. Felmerül a kérdés, hogy ha valamilyen ételt kívánunk, akkor az abban lévő tápanyagokra van szüksége a szervezetnek? A válasz: nem mindig. Ha a szervezetben valamilyen tápanyagból hiány van, akkor a szervezeted úgyis jelzi azt.

0017154_1.jpg ()

 

Néhány példa kívánósságra

  • Ha édességet kívánsz, valószínűleg C-vitamin pótlásra van szükséged. Ilyenkor érdemes a csokis croissant helyett egy kis narancsot majszolnod.
  • Amennyiben a csokoládé után sóvárogsz, érdemes ellenőrizni a nyomelem raktáraidat.
  • Az aszalt gyümölcsök és a jégkocka utáni epekedés vashiányra utal. Ez utóbbinál persze figyelembe kell venni azt is, hogy elegendő folyadékot ittál-e?

Véleményem szerint ameddig tudsz mértéket tartani a különböző ételek fogyasztásában, és mellette tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztasz, nincs okod aggodalomra!

Tudtad?
Érdekesség, hogy a kívánósságot is nagyjából be lehet határolni a napszaknak megfelelően, mint pl. a reggeli hányingert. A kismamák legnagyobb része délután, és este érzi a sóvárgást az ételek iránt. Furcsa mód nem csak ételféleségeket kívánnak a nők, hanem néha bizarr dolgokat is, mint például sarat, szappant, vakolatot. Ebben az esetben természetesen figyelembe kell venni, hogy ezek az anyagok mérgezést okozhatnak, így eszedbe ne jusson fogyasztani őket!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X