Főoldal > EGÉSZSÉG > A meddőség lelki háttere – kineziológus szemmel

A meddőség lelki háttere – kineziológus szemmel

Kineziológiameddőség
0

Írta: and

A meddő szó eredménytelent, fölöslegeset, haszontalant jelent, s valóban, a meddőséggel küszködők gyakran számolnak be az üresség, értelmetlenség, haszontalanság érzéséről. Először valamelyik meddőségi klinikához fordulnak, ahol gyorsan a lombikbébi program procedúrájában találják magukat. Az orvosi szemlélet szerint a meddőségnek valamilyen rendellenesség az oka, amit meg kell gyógyítani. Pedig a lombikbébi technika nem alkalmas bármilyen termékenységi […]

A meddő szó eredménytelent, fölöslegeset, haszontalant jelent, s valóban, a meddőséggel küszködők gyakran számolnak be az üresség, értelmetlenség, haszontalanság érzéséről. Először valamelyik meddőségi klinikához fordulnak, ahol gyorsan a lombikbébi program procedúrájában találják magukat. Az orvosi szemlélet szerint a meddőségnek valamilyen rendellenesség az oka, amit meg kell gyógyítani. Pedig a lombikbébi technika nem alkalmas bármilyen termékenységi probléma megoldására. Csak azoknál a nőknél lehet sikeres, akiknél tényleges szervi elváltozás – pl. petevezeték elzáródás, endometriózis vagy férfi eredetű meddőség – áll a háttérben.

A tisztázatlan eredetű meddőség

Létezik a nőknek egy másik csoportja, akik a funkcionális vagy tisztázatlan eredetű meddőég kategóriájába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy nincs szervi oka a meddőségnek, de a teherbe esés mégsem következik be sem természetes úton, sem mesterségesen. Ilyenkor azt javasolják az orvosok, hogy a párok törődjenek bele a ténybe, hogy nem lehet gyerekük. Mégis gyakran lehet hallani olyan esetekről, amikor a házaspár örökbe fogad egy gyereket, majd néhány hónap múlva az asszony spontán teherbe esik. Hogyan lehetséges ez? Mégsem csak a testünkön múlik a szaporodás?

A várandósság pszichés feltételei

Evolúciós szempontból az a legfontosabb, hogy az utód világra jöjjön, életben maradjon, és a lehető legbiztonságosabb módon felnevelkedjen. A nő szempontjából nagy kockázat egy terhesség, és ha a pszichéje nem ítéli biztonságosnak a feltételeket, képes leállítani a reprodukciós funkcióját. Mik is ezek a feltételek?

  • Van-e, és lesz-e elég táplálék a magzat kihordására, majd a csecsemő táplálására?
  • Elég biztonságos-e az aktuális környezet a terhességre és az utód gondozására?
  • Menyire megbízható társ a gyerek apja?

Az ok nélküli meddőség tehát nem más, mint a környezeti hatásokra adott válaszreakció.

0018473_1.jpg ()

A várandósságot befolyásoló környezeti hatások és lelki tényezők

Táplálkozás

Ínséges időkben jelentősen csökken a termékenység, evolúciós szempontból ilyenkor nem túl bölcs dolog utódokat a világra hozni. Ezzel mind az anya, mind az utódok fokozott veszélynek vannak kitéve. Az emberi szervezet elég okos, táplálékmegvonás hatására megszűnik a peteérés és az ovuláció. A drasztikus fogyókúra, vagy az anorexia azt az információt küldi az agynak, hogy most táplálékhiányos időszak van, nem szabad teherbe esni. Ezek szélsőséges esetek, bár a karcsúság korában, amikor szinte mindenki fogyókúrázik, sok nőben alakul ki rejtett hormonzavar, ami kívülről még nem látványos, viszont gátolja a termékenységet. A normál szaporodási funkciók fenntartásához ugyanis a női testnek rendelkeznie kell 20 % zsírtartalommal. A zsírszövet hormonális úton jelzi az agynak, hogy van elég táplálék, a magzat kihordható. Ha a nő túl sovány, egyszerű hízókúrával elő lehet segíteni a teherbeesést. A túlsúly ugyanúgy táplálkozási zavar, csak a másik véglet. Érdekes módon a túlsúlyos nőknek 2-3-szor gyakrabban van termékenységi problémája, mint az átlagos testalkatúaknak. Ilyenkor a fogyás jelenti a megoldást a hormonális beavatkozások helyett.

Stressz

Testünk mindig a biztonságra törekszik, ezért háború és katasztrófa idején sok nő havi ciklusa megszűnik. A veszélyes környezet, az állandó menekülés és a félelem gátat szab a sikeres szaporodásnak. De amíg az ősidőkben teljesen egyértelműek voltak a veszélyek, a modern ember életében ezek a vészhelyzetek sokszor burkoltak, szimbolikusak. Életünket végigkíséri a megfelelési kényszer, az állandó alkalmazkodás, az anyagi problémák, boldogtalan párkapcsolatok. Ilyen esetekben megnövekedik a stresszhormon szintje mind a vérben, mind az agyban és ezek gátolják a szaporodási funkciót. Érdekes, hogy a fokozott edzés, például a hosszútávfutás is gátolja a teherbeesést, mert  azt az információt küldi az agynak, hogy vészhelyzet van, menekülni kell, tehát nem szabad szülni.

Párkapcsolati problémák

Van, aki az egyik kapcsolatban terméketlen, a másikban viszont könnyedén teherbe esik. Ennek hátterében a partnerbe vetett bizalom áll. A nő számára evolúciós okokból rendkívül fontos a partner megbízhatósága. Ez jelenthet anyagi biztonságot, erkölcsi támogatást, házastársi hűséget. A bizonytalan partnerkötődésű nők között jóval gyakoribb a funkcionális meddőség. Gyakran csak a pszichoterápiás kezelés alkalmával derül ki a rejtett házassági konfliktus. Ilyenkor a párkapcsolat rendezése jelenti a megoldást.

Egyéb lelki tényezők

A női lélek bonyolult és érzékeny. A tudat alatt elfojtott félelmek akár a szüléstől, akár a szülői szereppel járó felelősségtől gátolhatják a termékenységet. Számíthat még az is, hogy kora gyerekkorban érzelmileg hogyan kötődtél a szüleidhez, elég meleg volt-e a szülő-gyerek viszony, értek-e gyerekkorodban traumák, kudarcok. Fontos szerepet játszhat még egy szeretett személy elvesztése (pl: korábbi válás, szakítás), haláleset, rossz házasság, eltévesztett életpálya miatti elégedetlenség. A sorozatos kudarcok, a tartós érzelmi megterhelés egyaránt okozhat olyan depressziós, illetve szorongásos állapotokat, amelyek meddőséggel járnak. Ezek az állapotok lelki terápiával jól kezelhetők, amelyek után a teherbeesés esélye is jelentősen megnő. Mivel a terhesség hárítása nem tudatos, nagy segítséget jelenthet a kineziológia. A kezelések alkalmával kideríthetők, felszínre hozhatók a rejtett félelmek és gátló viselkedésminták. Ha tudatosítjuk a lelki blokkokat, és megváltoztatjuk a gondolkodást, nagymértékben megnő a teherbeesés valószínűsége.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X