Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázz a hormonjaidra: így boríthatod fel a hormonháztartásodat 

Vigyázz a hormonjaidra: így boríthatod fel a hormonháztartásodat 

egészségéletmódhormonháztartáshormonokhormonzavarmeddőségpajzsmirigystressz
0

Írta:

Az utóbbi éveken vészesen megszaporodtak a meddőségi- és pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos problémák. Ez egyértelműen az életmóddal, környezeti tényezőkkel hozható összefüggésbe. Szerencsére egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük mindezeket, sőt, a már kialakult panaszok is enyhíthetőek. 

Kevés zsír 

Bármilyen furcsának tűnhet, de a túl kevés zsírfogyasztás is hathat negatívan a szervezetre. Persze az egészséges zsírsav-forrásokat kell előtérbe helyezni, mint például a természetes omega-3 zsírsavban bővelkedő halakat és olajos magvakat. Bizonyos mennyiségű zsír elengedhetetlen ahhoz, hogy a krónikus gyulladásokat csökkentsük, a hormonrendszert pedig egyensúlyban tartsuk. A túl erős ciklus is lehet annak a jele, hogy nem fogyasztunk elég zsiradékot. 

101227408 - healthy fat salmon or trout, oil, nuts. omega 3 source, seeds, chia, lentils,brussels sprouts, eggs on dark wood background

Túl kemény edzésterv 

A rendszeres sport alapvetően jó hatással van a hormonrendszerre, de a túl sok és intenzív mozgás negatívan érintheti akár még a menstruációt is. Nem kell lemondani a mozgásról, és a kardióról sem, csupán a mértéktartásra érdemes egy kicsit jobban odafigyelni. A jóga, pilates például kifejezetten hasznos, hiszen átmozgatják a testet, mégsem erőltetik meg annyira, hogy az károsan hasson a hormonszintre. 

Zárjuk ki a műanyagokat 

A műanyagok gyakorlatilag átvették a hatalmat az életünk felett. Műanyag zacskókba pakoljuk a zöldségeket, gyümölcsöket, műanyag csomagolású termékeket vásárolunk, de ételeinket is műanyag dobozokban tároljuk. Ezek azonban sokszor károsan hathatnak egészségünkre, hormonrendszerünkre. Ha ezek átkerülnek élelmiszereinkbe, a benne található vegyi anyagok akár meddőséget is okozhatnak. Válasszunk BPA-mentes termékeket, ételeinket pedig melegítsük porcelán vagy üvegtányérokban. 

Stressz 

A kortizol nevű stresszhormon megemelkedése negatívan hat a női hormonszintre. Ezt azonban nem csak táplálkozással és külső környezeti tényezőkkel fokozhatjuk, hanem tépelődéssel, szorongással, negatív gondolatokkal. Fontos, hogy a stressz csökkentése mellett kibeszéljük a problémákat, akár passzív, akár aktív módon kikapcsolódjunk időnként.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X