Főoldal > DIÉTA > 5 tipikus hiba, amit az ételek dobozoláskor elkövetsz

5 tipikus hiba, amit az ételek dobozoláskor elkövetsz

dobozolásételételes dobozfogyás
0

Írta:

Nagy divat lett a meal-prep, de hogy is kell helyesen csinálni?

Mi a legegyszerűbb és a legbiztosabb módja, hogy mindig finom, ám diétánkba is tökéletesen beilleszthető ételeket ehessünk? Természetesen az előre elkészített és magunkkal vitt fogások. A legmenőbb egy saját szakács lenne, aki mindig főz ránk, de akkor se keseredjünk el, ha ezt nem engedhetjük meg magunknak, ugyanis mi is remek ételeket kreálhatunk, majd dobozolhatunk be kisebb adagokba.

Vásároljuk meg hétvégén az alapanyagokat, hogy egész hétre meglegyenek a friss és egészséges hozzávalók. Ne csak az ebédre gondoljunk, ahelyett, hogy reggel az első, útba eső pékség felé vennénk az irányt kakaós csigáért, jobban járunk, ha ott lapul a hűtőnkben az előző este elkészített cukormentes zabkása. Este, amikor holtfáradtan hazaesünk, a pizzarendelés helyett inkább a 2 perc alatt összedobható tonhalsalátát válasszuk. Ezen ételek elkészítése nem túl bonyolult, de kezdetben mégis nehézségekbe ütközhetünk, vagy az elkészítés során olyan hibákat véthetünk, amelyek miatt mégse lesz olyan fogyókúrás a házi finomság. Az alábbi 5 tipikus hibát igyekezzünk elkerülni, hogy a dobozolás élvezetes és eredményes legyen.

Nem figyelsz az egyes ételek eltarthatóságára

Rengeteg finom fogás van, ami nemcsak finom és kalóriaszegény, de sokáig eltartható. A levesek és a raguk még finomabbak is 2-3 nap múlva, hiszen addigra az ízek összeérnek. A teljes kiőrlésű házi péksütik, párolt zöldségek, hüvelyesek is frissek maradnak néhány napig. A zöld leveles zöldségek és a feldarabolt gyümölcsök viszont hamar összeszottyadnak/megbarnulnak és megrohadnak. A frissesség érdekében alaposan szárítsuk meg, tartsuk távol a nedvességtől és igyekezzünk mihamarabb megenni őket. A hét második felére tartsuk meg inkább a jobban elálló ételeket.

Az elkészült ételek egysíkúak

Nincs abban semmi rossz, ha minden reggel szénhidrát-csökkentett zsemlét reggelizel, ebédre pedig legszívesebben csirkemellet fogyasztasz párolt zöldséggel. Azonban, ha minden héten ugyanabból a néhány élelmiszerből készíted az ételeid, hamar ráunhatsz a diétádra, és a közeli gyorsétteremben találhatod magad. Használj minél többféle, színes alapanyagot, hogy étrended kiegyensúlyozott és sokszínű legyen. Minden étkezés tartalmazzon izomépítő fehérjét, energiát adó komplex szénhidrátot és a vitaminok felszívódását segítő egészséges zsírt.

Nem találod el a mennyiséget

Ha csak megérzésre adod az ételekhez az alapanyagokat, valószínűleg nem találod el azt a mennyiséget, amely a teljes heti menüd elkészítéséhez elegendő lesz. Ez azt eredményezheti, hogy már szerdára elfogynak az ételeid. Valószínűleg szerda este már nem lesz energiád a következő 2 napi menüről gondoskodni, így a hét második felében csupa egészségtelen dologra csábulsz el. A másik véglet, amikor túl sokat készítesz bizonyos fogásokból, és pénteken mondjuk megeszed a három adag zabkását reggelire, hogy ne menjen kárba. Mielőtt belevágsz a vásárlásba és a főzésbe, gondold át, hogy pontosan mennyi mindenre lesz szükséged a hét folyamán. Például kalkulálj avval, hogy egy ebédre 100 g sovány fehérjét, egy csésze párolt zöldséget és egy fél csésze barna rizst eszel. Gondold át azt is, hogy hányszor eszed meg ugyanazt az ételt egy héten. Bár ez extra erőfeszítést és tervezést igényel, de a biztos eredmény érdekében megéri.

Túl sokat akarsz egyszerre

Természetesen az lenne az eszményi, hogy a vasárnapi nap folyamán péntek estig minden egyes étkezésedről gondoskodhatnál, amelyek egytől egyik tökéletes makrókkal rendelkeznek. Azonban a saláták frissen finomak, illetve senki nem szívesen eszik meg egy három napos omlettet vagy smoothie-t. Miután bevásároltál, gondold át, hogy mi az, amit célszerű még aznap elkészíteni, vagy mi az, amit inkább előző este javasolt. Már avval is sokat segítesz magadon, ha beszerezted és előkészíted a felhasználáshoz a hozzávalókat.

Nem használod a fagyasztót

Amikor már az elkészített ételek dobozolásánál és tárolásának tartunk, általában csak a hűtőt használjuk. Sok élelmiszernél jól is tesszük, a teljes kiőrlésű pékáruk és a zöldségek megfelelő tárolódobozban akár 5 napig is megőrzik frissességüket. A romlandó ételeket azonban célszerű a fagyasztó részben tárolni, mint például a sült csirkemellet. A fagyasztó ráadásul lehetővé teszi, hogy minél hosszabb távon gondoskodhass az egészséges fogásokról, de ne kelljen egymás után mindennap ugyanazt enned. Kifejlesztetted a lasagne reform változatát? Készíts dupla adagot, és a felesleget fagyaszd le. Emellett ne feledkezz meg egy minőségi ételhordó táska beszerzéséről sem.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X