Főoldal > DIÉTA > A gyümölcsfogyasztás legfontosabb szabályai

A gyümölcsfogyasztás legfontosabb szabályai

diétaétkezésfogyásgyümölcsgyümölcsfogyasztástáplálkozásvitamin
0

Írta:

Sok tévhit él a gyümölcsfogyasztással kapcsolatban, és valószínűleg te sem gondolsz bele, hogy mi a legideálisabb időpont például arra, hogy gyümölcsöt egyél, vagy egész egyszerűen milyen szabályok vonatkoznak erre vonatkozóan.

Legjobb, ha délelőtt eszed

A gyümölcs bármelyik napszakban egészséges, de a délelőtti órákban meglévő energiát leginkább gyümölcsfogyasztással tudod fenntartani. Ilyenkor vagyunk a legfittebbek, legkipihentebbek, kár lenne nehéz ételekkel leterhelni a szervezeted. Mivel az emésztéshez kell a legtöbb energia, a gyümölcs emésztése pedig a többi ételhez képest a legkevesebb energiát kívánja, ezért leginkább ilyenkor egyél belőle, hogy ne álmosodj el, és a napi feladataidat a legnagyobb erőbedobással tudd végrehajtani.

Főétkezés előtt legalább egy órával együk, ne utána

Étkezések után a gyomornak a bevitt étel emésztésével kell foglalkozni. Ha reggeli, ebéd, vacsora után rögtön gyümölcsöt eszünk, egyrészt azért nem teszünk jót a szervezetünkkel, mert a főtt étel feldolgozásán túl – ami igen sok energia – még a gyümölcs emésztésével is foglalkozni kell. Másrészt egy főtt étel lassabban emésztődik meg, mint a gyümölcs, de ha mi ezeket majdnem egy időpontban fogyasztjuk, akkor az étel megáll a belekben, nem tud tovább mozogni, gyakorlatilag megrohad. Ez emésztési problémákat okoz (bélgázok, puffadás), és a tápanyagok sem tudnak megfelelően felszívódni, így a gyümölcsben lévő vitaminok, ásványi anyagok nagy része nem is hasznosul.

gyumolcsok2.jpg ()

Csak friss gyümölcsöket fogyassz

Szerencsére itt a nyár, és rengeteg ízletes gyümölcsöt tartogat. Használd ki ezt az időszakot, hiszen ilyenkor kell szervezeted energiaraktárait feltöltened ahhoz, hogy utána betegségek nélkül vészelhesd át a hűvösebb hónapokat. A friss idénygyümölcsöknek nincs párja, azért ha teheted, kerüld a cukrozott, hőkezelt, tartósított befőtteket. Még mindig jobb megoldás a fagyasztás. De a legjobb mégis, ha mindig azt eszed, aminek éppen szezonja van.

Nem mindegy, mivel eszed

A gyümölcsöket legszerencsésebb, ha önmagában fogyasztod a fenti szabályokat betartva. A gyümölcssaláta sem éppen a legjobb választás, hiszen figyelmen kívül hagyjuk, hogy a különböző gyümölcsök különböző emésztési idővel rendelkeznek. De ha jót akarsz az emésztésednek, akkor kerüld a zöldségekkel, fehérjékkel és keményítőkkel való társítását is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X