Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél minél többet a piros bogyós gyümölcsökből

Ezért egyél minél többet a piros bogyós gyümölcsökből

0

Írta:

Talán nincs is a világon olyan ember, aki ne imádná a földiepret, ami az ízlelőbimbók mellett a lelket is kényezteti, hiszen ez a tavasz első igazi gyümölcse. És aztán persze sorban jön a többi finom piros bogyós gyümölcs, a málna, ribizli, cseresznye, meggy.

Érdemes megismerni ezeknek a piros gyümölcsöknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait is, és ha egyáltalán ez lehetséges, fogyassz belőlük még többet, mint eddig.

Antioxidánsok

Ezek a gyümölcsök remek antioxidánsok, így egészségünk mellett szépségünk őrei is egyben. Késleltetik az öregedést, emellett semlegesítik a szabad gyököket, így csökkentik a daganatos megbetegedések számát is. A szívre is jótékonyan hatnak, ezért szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek is különösen ajánlott a fogyasztásuk.

Kitűnő vírusölők

Elkaptál egy fránya vírust? Képzeld az eper, málna, ribizli, cseresznye és meggy még a vírusokkal is elbánik. Nincs más dolgod, mint a a gyógyszertár után a piacra is betérned, és telepakolni a kosaradat finomabbnál finomabb piros gyümölcsökkel. Jobb gyógyszerre pedig nincs is szükség: nem csak fantasztikus ízűek, de szuperhatásosak is.

Szabályozzák a máj működését

A máj az egyik legfontosabb szervünk, méregtelenítési folyamatokat lát el. Tehát kulcsfontosságú szerepe van az egészséges szervezet megfelelő működésében. Ha sok ilyen gyümölcsöt fogyasztasz, serkented a májműködésedet, ezáltal turbó fokozatra kapcsolod a méregtelenítést, amivel rengeteg betegséget kerülhetsz el.

Serkentik az emésztést

Emésztési problémák gyötörnek? Gyakran kell gyógyszer után nyúlnod, hogy könnyíteni tudj magadon? A rendszeres mozgás és rostban gazdag táplálkozás mellett érdemes odafigyelned arra is, hogy milyen gyümölcsöket fogyasztasz. A zöldségek és gyümölcsök egyébként is jó szolgálatot tesznek, ha szorulásod van, ám ha célirányosan piros gyümölcsöket eszel, még inkább beindíthatod az emésztési folyamatokat.

Csökkenti a koleszterinszintet

Ezek a gyümölcsök még a szervezet rossz koleszterin szintjét is képesek csökkenteni. Ha a vérképedben gyakran átléped e tekintetben a határértéket, érdemes fontolóra venni elsőként a természetes gyógymódokat. Persze a sport és a zsírszegény életmód elengedhetetlen, de ha sok epret, málnát, szedret fogyasztasz, nagy eséllyel normalizálódik a koleszterinszinted is.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X