Főoldal > DIÉTA > Csodálatos málna: ezért egyél belőle minél többet!

Csodálatos málna: ezért egyél belőle minél többet!

antioxidánsdiétaételétkezésfogyásgyümölcsjótékony hatásmálnamálnalevélmálnalevél teatáplálkozásvitamin
0

Írta:

Az apró, bogyós gyümölcsnek annyi mennyi pozitív tulajdonsága van, és számtalan gyógyhatással bír – érdemes hát minél többször fogyasztani.

 

Elsőként Kréta szigetén kezdték termeszteni, aztán a rómaiak terjesztették el. A középkorban már ismerték a málna gyógyító erejét, kolostorkertekben ültették és nemesítették azt, amit mi manapság annyira kedvelünk. Az érése májustól kezdődik, és szerencsére egész nyáron kitart. Bár szedése elég nehézkes, szúrós ágai vannak, gyorsan romlik, de olyan ízletes gyógyszernek minősül, amilyennel ritkán találkozik az ember.

Hasznos összetevőkben bővelkedik

Egy maréknyi málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagának köszönheti, hogy oly sok antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat és pektint is. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz, így akár éjjel-nappal, bármelyik órában bátran fogyasztható. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül pedig kiemelkedik a kalcium, a kálium, a magnézium és a vastartalma.

Jótékony hatásai

A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, kiváló megoldás hasmenés ellen, sőt terheseknek is ajánlott, mivel csökkenti a vetélés kockázatát. Segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában, gazdag rostokban, és irritáció nélkül tartja karban a bélműködést. Antioxidáns vegyületekben is gazdag, ezek pedig lassítják az öregedési folyamatokat, sőt még a rövid távú memóriára is jó hatással van.

malna2.jpg ()

Ne csak a gyümölcsnek örülj!

A növény egyetlen része sem mérgező. Zsenge leveleit és fiatal lehántott hajtásait még salátának is fogyaszthatod. De ugyancsak a levét – szárítva, teaként elkészítve – lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni.

Frissen, főzve, fagyasztva

Lehetőleg frissen és nyersen fogyaszd, hiszen így érvényesül leginkább a vitamintartalma. Ugyanakkor nagyon finom lekvár, dzsem vagy szörp is készíthető belőle, sőt ha lefagyasztod, akkor egész télen – vagy ameddig kitart – élvezheted a málna ízét. Aromáját mindenhogy megtartja, ezért is kedvelt sütemények, gyümölcstálak elkészítésénél.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X