Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp a stresszmentes nyaraláshoz

5 tipp a stresszmentes nyaraláshoz

családkikapcsolódásnyárnyaraláspárkapcsolatszórakozástenger. barátok
0

Írta:

Vajon mindent fontosat bepakoltam? Elzártam a gázt, és becsuktam rendesen az ajtót? Ugye mindenkinek tetszik majd az a szállás, amit az interneten választottunk? Téged is évről évre ugyanezek a kérdések kínoznak, mielőtt nyaralni mész? Ha nem akarod, hogy a tengerparton vagy a hegyekben eltöltött hét után idegesebb és fáradtabb legyél, mint előtte, akkor alaposabban fel […]

Vajon mindent fontosat bepakoltam? Elzártam a gázt, és becsuktam rendesen az ajtót? Ugye mindenkinek tetszik majd az a szállás, amit az interneten választottunk? Téged is évről évre ugyanezek a kérdések kínoznak, mielőtt nyaralni mész? Ha nem akarod, hogy a tengerparton vagy a hegyekben eltöltött hét után idegesebb és fáradtabb legyél, mint előtte, akkor alaposabban fel kell készülnöd a vakációra! Íme, öt tuti tippünk, hogy a nyaralás végre igazán önfeledt legyen!

1. tipp: Tervezz a többiekkel!

Akár a pároddal, akár a családoddal vagy baráti társasággal mész nyaralni, fontos, hogy tudd, hogy mire vágynak a többiek! Lehet, hogy álmaitok apartmanját egy szempillantás alatt megtaláljátok, az viszont sokszor csak a helyszínen derül ki, hogy míg valaki legszívesebben egész nap a parton feküdne, addig más a környékbeli nevezetességeket szeretné bejárni…
Tippünk: Már a nyaralás előtt kérd meg a családtagjaidat vagy a barátaidat, hogy írják le, ők hogyan szeretnének kikapcsolódni! Könnyebb kompromisszumot találni, ha már előre tudod, hogy mire vágyik a másik – a sok strandolós nap után például a „kultúraimádók” kedvéért egy kis városnézés is beleférhet, nem igaz?

2. tipp: Csomagolj ügyesen!

A nyaralás első kritikus pontja a csomagolás, hiszen sokszor az utazás előtti napon derül ki, hogy nem jó rád a tavalyi a fürdőruhád, vagy hogy elfelejtettél fogkrémet venni… Ilyesmi miatt persze felesleges aggódnod, hiszen – ha nem az őserdő mélyére utazol – akkor valószínűleg minden fontosat beszerezhetsz a helyszínen is!
Tippünk: Amit semmiképpen nem szabad itthon felejtened, az a fényképezőgép, az elemek és a töltő, hiszen a „megörökítetlen” pillanatokat később semmi sem pótolhatja! Már az indulás előtti hetekben alaposan gondold át, hogy pontosan mire lesz szükséged: hegyi túrához elengedhetetlen a zárt cipő és a vízhatlan dzseki, míg ha tengerpartra mész, akkor megfelelő mennyiségű fürdőlepedőről és strandfelszerelésről kell gondoskodnod! Fehérneműből érdemes inkább többet eltenned, és ne feledkezz meg a legfontosabb gyógyszerekről (láz- és fájdalomcsillapító, sebfertőtlenítő-szerek) sem!

0019187_1.jpg ()

3. tipp: Tudj meg mindent a helyszínről!

Akár egy utazási irodával nyaralsz, akár egyénileg szervezitek az utazást, fontos, hogy minél több információt szedj össze a helyről, ahová készülsz! Árulkodó lehet, ha egy szálloda feltűnően olcsón kínálja magát: ilyenkor előfordulhat, hogy egy építkezés mellett, vagy egy az ajánlottnál sokkal rosszabb állapotú szálláson kell majd laknotok!
Tippünk: Ha vízparti szállást keresel, akkor ne csak a tengertől való távolságára, de a strand minőségére is figyelj oda! Ha inkább napozni szeretsz, akkor a kiépített, homokos plázsokat érdemes keresned, míg ha úszni és búvárkodni szeretnél, akkor a kevésbé zsúfolt, sziklás partszakaszokat válaszd!

4. tipp: Biztosítsd be magad!

Ha külföldre indulsz, akkor semmiképpen se feledkezz meg az utasbiztosításról sem! Ez persze nemcsak akkor jöhet jól, ha baleset ér, vagy ha orvosi ellátásra szorulsz: köss szerződést a csomagjaid és az autód védelmére is! A biztosítást ma már szerencsére otthon, a számítógép előtt ülve is elintézheted, és az egész nyaralás összegéhez mérten nem is kell rá sokat áldoznod: a legtöbb biztosító már 4-500 forintos napidíjért is viszonylag széleskörű szolgáltatást nyújt.
Tippünk: Mélyebben kell persze a zsebedbe nyúlnod, ha a nyaralásodon extrém sportokat is ki szeretnél próbálni. Ha raftingolni vagy mélybúvárkodni készülsz, akkor ne sajnáld ezt a néhány ezer forintot, hiszen az egészséged védelme minden pénznél többet ér!

5. tipp: Költs okosan!

Nyaralás alatt általában mindenki többet költ, mint itthon, így a bukszád sokszor még akkor is egy szempillantás alatt kiürül, ha all inclusive ellátásban részesülsz… Bár a nyaralás alatt szeretnél végre „jól élni”, a kiadásaidra nagyon oda kell figyelned, hiszen a külföldi fizetőeszközöknél sokszor fel sem tűnik, mennyivel több pénzt adsz ki bizonyos dolgokra!
Tippünk: Hogy a vakáció alatt ne legyenek filléres gondjaid, és ne is költs túl sokat, gondold át előre, hogy mire mennyi pénzt szánsz! Állapíts meg egy reális keretösszeget, de ezen az összegen felül legyen kéznél némi „aranytartalék” is, mert sosem tudhatod, hogy mikor késztet egy váratlan esemény vagy egy vonzó program arra, hogy ismét a zsebedbe nyúlj!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X