Főoldal > EGÉSZSÉG > A 4 legidegesítőbb kollégatípus – Így szereld le őket!

A 4 legidegesítőbb kollégatípus – Így szereld le őket!

kapcsolatkollégamunkamunkahelystressz
0

Írta:

Az egyik munkatársad reggeltől estig a magánéleti gondjaival traktál, egy másik pedig mintha folyton alakoskodna előtted? Mivel a napjaid nagy részét a munkahelyeden töltöd, fontos, hogy milyen a kapcsolatod a kollégáiddal. Bár kiborító alakokkal mindenhol találkozhatsz, azért ne stresszeld magad miattuk! Bemutatjuk a négy legidegesítőbb kollégatípust, és eláruljuk azt is, hogy hogyan szereld le őket! […]



Az egyik munkatársad reggeltől estig a magánéleti gondjaival traktál, egy másik pedig mintha folyton alakoskodna előtted? Mivel a napjaid nagy részét a munkahelyeden töltöd, fontos, hogy milyen a kapcsolatod a kollégáiddal. Bár kiborító alakokkal mindenhol találkozhatsz, azért ne stresszeld magad miattuk! Bemutatjuk a négy legidegesítőbb kollégatípust, és eláruljuk azt is, hogy hogyan szereld le őket!

1. A ráérős

Az egyik kolléganőd minden sürgős munka ellenére is órákig ebédel, és a körmeit is rendszeresen munkaidőben lakkozza? Bosszant, hogy bár a munka oroszlánrésze rád marad, a dicsőségből és a jutalomból a ráérős munkatársad is szereti kivenni a részét? Ezt a helyzetet már néhány héten keresztül is nehéz elviselni, hosszútávon pedig kifejezetten frusztráló, ha egy ilyen emberrel kell együtt dolgoznod.
Hogyan szereld le?
Szinte biztos, hogy ez a munkatársad kifejezetten jó kapcsolatban van a főnökkel – arra tehát ne nagyon számíts, hogy a panaszaid hatására megszabadulhatsz a lógóstól. Az egyetlen megoldás az, ha a többi kollégáddal összefogva, közösen hívjátok az időpocsékolásra a figyelmét. Így csak két lehetősége marad: vagy összeszedi magát, vagy villámgyorsan elmenekül a cégtől…

2. A manipulátor

Hiába szeretnél kimaradni néhány rázós ügyből, egy kollégád ügyeskedésének köszönhetően máris nyakig benne vagy? A manipulátor-típusú emberek bárkit képesek az irányításuk alá vonni – sokszor pedig már túl késő, amikor észbe kapsz!
Hogyan szereld le?
Szeretnéd, ha a főnökeid egy fontos és felelősségteljes feladattal bíznának meg? A manipulátor pontosan tudja, hogy mire vágysz, és hogy behízelegje magát, a tehetségedet és a hozzáértésedet kezdi dicsérni. Légy résen, ha valaki egyik napról a másikra feltűnően kedves és bizalmas lesz hozzád! Ne hagyd, hogy a munkatársad bókjai teljesen megszédítsenek, mert tuti, hogy rajtad keresztül akar elérni valamit!

0019040_1.jpg ()

3. A szenvedő

Jókedvűen mész be dolgozni, a melletted ülő kollégád örömtelen arcát megpillantva azonban egy pillanat alatt az arcodra fagy a mosoly? Egy „szenvedő” mellett valóságos kínszenvedés a munka – biztos lehetsz benne ugyanis, hogy a kollégád örökös panaszkodása előbb-utóbb a te életkedvedet is elveszi!
Hogyan szereld le?
A szenvedő típusba tartozó emberek úgy érzik, hogy őket mindenki utálja, ezért ha megkéred, hogy kíméljen meg a magánéletének és a munkahelyi sikertelenségének szomorú részleteitől, az biztosan sértődéshez vezet. Nincs más lehetőséged, minthogy egyszerűen becsukod a füled: attól, hogy a munkatársad semmiben nem leli örömét, te még nyugodtan élvezheted az életedet és a feladataidat is!

4. A szkeptikus

A megbeszéléseken jobbnál jobb ötletekkel állsz elő, egy kollégád azonban minden terveden talál valami kifogásolnivalót? Hiába haladsz jól egy projekttel, ő úgy gondolja, hogy a végén úgyis kudarcot vallasz majd? Bármilyen meglepő is, a szkeptikusok nem irigységből beszélnek: számukra az új dolgok túlságosan bizonytalannak és veszélyesnek tűnnek.
Hogyan szereld le?

Nyugodtan merj ötletelni, és ne hagyd, hogy az „öreg harcosok” letörjék a lelkesedésed! Ettől függetlenül néha érdemes odafigyelned az idősebb kollégáid véleményére – persze csak akkor kövesd a tanácsaikat, ha tudod, hogy tapasztalatból beszélnek és a figyelmeztető szavak mögött komoly szakmai tudás van!  

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X