Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit tudnod kell a szoptatásról – szakértői szemmel

Amit tudnod kell a szoptatásról – szakértői szemmel

babaszoptatásterhességvárandósság
0

Írta: and

A WHO (World Health Organisation) és az UNICEF közös ajánlása szerint az a legjobb, ha a csecsemő élete első fél évében csak anyatejet kap. Ezután a szoptatásnak folytatódnia kell a megfelelő kiegészítő táplálás mellett. Az első szoptatásnak az újszülött életének első órájában meg kell történnie – ez hatással van a későbbi szoptatás sikerére is. Amit tudnod kell […]

A WHO (World Health Organisation) és az UNICEF közös ajánlása szerint az a legjobb, ha a csecsemő élete első fél évében csak anyatejet kap. Ezután a szoptatásnak folytatódnia kell a megfelelő kiegészítő táplálás mellett. Az első szoptatásnak az újszülött életének első órájában meg kell történnie – ez hatással van a későbbi szoptatás sikerére is.

Amit tudnod kell a szoptatásról

  • A császármetszésen átesett nőknek is beindul a tejtermelése, és ugyanolyan ütemben képes termelődni, mint a hüvelyi úton szült anyáknak. Ennek az a feltétele, hogy a baba a születése után mihamarabb elkezdjen szopizni. Ebben az esetben szükség van segítségre, valamint különböző kímélő testhelyzetek és szoptatási technikák megtanulására.
  • A baba először előtejet vesz magához, amely gazdag immunológiailag aktív sejtekben, antitestekben,  fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében és segíti a baba saját immunrendszerének kifejlődését. Ez a baba első védőoltása. Az előtej tartalmaz a látás kialakulásához és a fertőzések megelőzéséhez  szükséges A-vitamint is.  
  • A mell érintése, masszírozása és a baba szopizása javítja az oxitocin áramlását, amely segíti a tej ürülését a mellből. Az oxitocin áramlása azért is fontos, mert méhösszehúzódásokat okoz,  amely segíti a méhlepény megszületését, és csökkenti a vérzést, valamint serkenti más hormonok elválasztását – így az anya ellazul, megnyugszik.
  • A kisbabának szüksége van az igény szerinti szoptatásra. Ez azt jelenti, hogy a baba számára az anyatej nemcsak táplálék, de vigaszt nyújt számára, megnyugtatja, álomba ringatja. A természet ehhez mindent biztosított, hiszen az anyatej tartalmazza az ehhez szükséges anyagokat, így nekünk csak élnünk kell vele oly módon, hogy amikor a baba igényli, akkor mellre tesszük.
  • A szoptatás sikere attól függ, hogy kik veszik körül az anyát. Fontos a segítőkész személyek jelenléte.
  • Csak akkor kapjon a baba az anyatejen kívül bármi mást, ha ennek alapos orvosi indoka van.
  • Az anyatej összetétele egy-egy szoptatáson belül is változik. Először egy híg, vízszerű tej ürül ki, amit első tejnek is neveznek és egyfajta szomjoltó. A szoptatás második felében a tej sűrűbbé válik, zsír- és kalóriadúsabb, ez az ún. hátsó tej. A szoptatás alatt akár a négyszeresére is nőhet az anyatej zsírtartalma. Azt tanácsolom, hogy ne csak 20 percig legyen egy mellen a baba, hiszen nem biztos, hogy 20 perc alatt hozzájutott a megfelelő mennyiségű anyatejhez.

0019176_1.jpg ()

Hogyan táplálkozz szoptatás alatt?

  • Sok étel összetevője átjuthat az anyatejbe, ezért, ha a baba valamely étel fogyasztása után kellemetlenül érzi magát, kerüld azt az ételt.
  • Ne fogyassz olyan ételeket, amelyek puffasztanak.
  • Naponta igyál meg legalább 3-4 liter folyadékot.
  • Az alkohol könnyen átkerül az anyatejbe, ezért fogyasztása nem ajánlott.
  • Ha gyógyszert kell szedned valamilyen betegség miatt, akkor feltétlenül jelezd az orvosnak, hogy szoptatsz.
  • Tejserkentő készítmények: kecskeruta, ánizs, édeskömény, bazsalikom, görögszéna

A WellnessCafe tippje: Tejserkentő sütigolyó (kb. 40 golyócskára)

Hozzávalók:
250 gramm búza őrölve
150 gramm árpa őrölve
100 gramm zab őrölve
50 gramm kesudió
150 gramm vaj
150 gramm barnacukor

Így készítsd a sütigolyót:
A gabonát őröld lisztté, a kesudiót finomra aprítva pirítsd aranybarnára, majd keverd hozzá a vajat, cukrot. Tíz-tizenöt másodperc múlva vedd le a tűzről, és ha kicsit kihűlt, három-öt evőkanálnyi vízzel elkeverve formálj  két-három centiméter átmérőjű golyókat.  Naponta öt-hét golyócskát ajánlatos elfogyasztani.

Forrás: A Szoptatásért Magyar Egyesület kiadványa

Tudtad?
– A nők 98%-a képes szoptatni
Manapság a fejlett országokban egyre kevesebben szoptatnak a nők. Ennek több dolog áll a hátterében. Az egyik, hogy attól tartanak, odavész mellük szépsége. Az igazság azonban az, hogy a mell méretei már a várandósság hónapjai alatt elkezdenek változni, és az alakját nem befolyásolja az, hogy három hónapig szoptatunk, vagy egy évig. A másik, hogy a mai fogyasztói társadalmunkban nincs értéke annak, és igencsak veszít a varázsából, ami ingyenes, vagyis anyagi ráfordítás nélküli.
Az anyai előtejben, és az anyatejben is megtalálható egy sIgA nevű ellenanyag, amely réteget képez a bélfalon, és ezáltal védettséget nyújt az újszülöttnek. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy amikor a baba megszületik, az első órában megtörténjen a mellre tétel. Az anyai előtejet-kolosztrumot- az élet ajándékának is nevezik.
– Egymillió kisbabát lehetne megmenteni, ha a világon mindenhol lehetővé tennék, hogy az újszülött élete első órájában szophasson.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X