Főoldal > EGÉSZSÉG > Déja vu – Mi a titka?

Déja vu – Mi a titka?

déja vupszichológia
0

Írta:

A déjà vu francia kifejezés szó szerinti fordításban azt jelenti: „már láttam”, és számos változata él, úgymint déjà vécu – már tapasztaltam, déjà senti – már gondoltam, déjà visité – már voltam ott és déjà antandu – már hallottam. Az emberek legalább 60-70 százalékának volt már valamilyen típusú déjà vu élménye élete során legalább egyszer. […]

A déjà vu francia kifejezés szó szerinti fordításban azt jelenti: „már láttam”, és számos változata él, úgymint déjà vécu – már tapasztaltam, déjà senti – már gondoltam, déjà visité – már voltam ott és déjà antandu – már hallottam. Az emberek legalább 60-70 százalékának volt már valamilyen típusú déjà vu élménye élete során legalább egyszer. Érdekes megfigyelés, hogy a 15-25 év közötti fiataloknál sokkal inkább előfordul, mint más korban. Egy pillantás, egy hang, egy íz vagy illat hatására könnyen úgy érezhetjük, hogy már találkoztunk vele valahol, miközben tudomásunk szerint ez a valóságban nem történt meg. Neo a Mátrix című filmben azonnal választ kap a kérdésre, hogy miért érezhet déjà vu-t: hiba, módosítás történt a mátrixban. Sajnos a jelenleg rendelkezésünkre álló magyarázatok nem ennyire egyértelműek, ám nem kevésbé érdekesek. A témával foglalkozó szakemberek több mint 40 teóriát gyártottak már arra, mi is ez az érzés, és mi okozza.

Múlt és jelen

0018971_1.jpg ()

Maga az elnevezés Emile Boirac francia természettudóstól származik, aki elsőként tanulmányozta ezt a furcsa jelenséget, majd 1876-ban nevet adott neki. A név ugyan múltbeli eseményt sejtet, de ha valaki jobban megfigyeli, akkor azért kiderül, hogy a déjà vu sokkal inkább a jelenhez köthető megmagyarázhatatlan, furcsa érzés. Különössége abban rejlik, hogy olyasmiről hiteti el velünk, hogy ismerős, amiről tudjuk, hogy nem lehet az. Ugyan gyakran déjà vu-nek hívjuk az olyan helyzeteket is, amelyek egy régebben valóban átélt eseményre emlékeztetnek, és azokat is, amikor hallhattuk vagy láthattuk már az adott filmjelenetet, dallamot, de bizonytalanok vagyunk, nem emlékszünk rá. Az igazi déjà vu azonban nem a bizonytalanságról szól, hanem arról, hogy olyan helyzetet, helyszínt, „látunk előre”, amelyet azelőtt egészen biztosan nem láthattunk.

Idegek játéka

– A pszichológia a két szem eltérő időbeli észlelésében látja a magyarázatot: előfordul, hogy az egyik szemből az információ néhány pillanattal előbb érkezik az agyba, mint a másikból, az agy pedig nem tudja az első észlelést időben pontosan elhelyezni. Ilyenkor úgy érzékeli, hogy már feldogozta a kapott ingert, tehát egyszer már átéltük ugyanezt. Ellenben bárhogy is kutakodunk az emlékeink között, nem találunk hasonló helyzetet, mert nem is volt ilyen.
– A neurológia oldaláról is születtek feltételezések. Az egyik ilyen elképzelés szerint az emlékek úgy épülnek fel és raktározódnak el az agyban, mint a hologramos képek: minden képpont tartalmaz az egész képre vonatkozó minden információt, és az egyes emléknyomok is tartalmazzák a teljes emléket. Tehát amikor egy helyzet valamiért túlontúl emlékeztet egy korábban már megélt élményre, az azért lehet, mert az új szituáció emlékként idéződik fel.
– Egy másik feltevés szerint csupán arról van szó, hogy pillanatnyi csúszás következik be a megélt élmény feldolgozásában: az adott helyzetben valamilyen rögzítési hiba lép fel, ami ahhoz vezet, hogy a szituáció nem tudatosul rögtön, hanem elraktározódik emlékként. Így történhet meg, hogy a továbbiakban úgy érezzük, ezt korábban már átéltük.

Előző élet vagy álom?

– A parapszichológia egy korábbi élet emlékeinek felidéződését látja a déjà vu élményben. A reinkarnáció hívei szerint ilyenkor olyan képet elevenítünk fel, amelyet egy másik életben már megtapasztaltunk, mert az elme ahhoz hasonló körülmények között találja magát. Más okkult magyarázat szerint ezekben a helyzetekben asztrális utazások vagy testen kívüli élmények emlékei idéződnek fel.
– Olyan magyarázat is létezik, amely szerint a jelenség valójában álmaink emléke. Bár az álmaink nagy részére nem emlékszünk, azok mégis elraktározódnak. Egyes kutatások szerint amikor álmodunk, az agy hosszú távú memóriáért felelős területei aktívak, így előfordulhat, hogy az álom úgy raktározódik el, mintha valóban megtörtént volna. És ha a valóságban olyan körülmények közé kerülünk, mint amilyet az álomban tapasztaltunk, az emlék azt a benyomást kelti, hogy már megtörtént egyszer.
– A pszichoanalitikusok egy része úgy vélekedik, hogy a déjà vu egyfajta vágybeteljesítő képzelet, tehát tudat alatt azt szeretnénk, hogy a múlt egy eseménye újra megtörténhessen, de ezúttal kedvezőbb legyen a végkifejlet.

Hasonlít a jövőbe látáshoz

A déjà vu-t leggyakrabban a prekognitív tapasztalatokkal hozzák összefüggésbe – ez az a jelenség, amikor valaki pontosan megérzi, mi fog történni a jövőben, és az meg is történik.

A témáról bővebben a Wellness magazin májusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X