Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyomorfekélytől fél a magyar kávéfogyasztó!

Gyomorfekélytől fél a magyar kávéfogyasztó!

gyomorfekélykávé
0

Írta:

Tudományos kutatások igazolták, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkenti a száj-, a garat- vagy a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a bél-, a petefészek- vagy a bőrrákét. A közelmúltban kiderült az is, hogy a rendszeres kávéfogyasztás és a halálozás fordítottan arányos egymással. A kávé véd a cukorbetegség ellen, csökkenti a stroke és az infarktus […]

Tudományos kutatások igazolták, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkenti a száj-, a garat- vagy a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a bél-, a petefészek- vagy a bőrrákét. A közelmúltban kiderült az is, hogy a rendszeres kávéfogyasztás és a halálozás fordítottan arányos egymással. A kávé véd a cukorbetegség ellen, csökkenti a stroke és az infarktus előfordulásának vagy az epekő kialakulásának esélyét.

Bár a hazai lakosság háromnegyede (74%) kortyol naponta a fekete nedűből, a magyarok még mindig szkeptikusak – derül ki a Caffé Perté friss felméréséből. A nem kávézók nagyarányban (75 %) jelölték meg a mellőzés okának a kávé egészségtelen voltát, és a kávéfogyasztók zöme sem iszik a „biztonság kedvéért” napi 2 és fél feketénél többet. Legjellemzőbb félelmek között a túlzott savképződés (fekély), a kézremegés, a szívdobogás (szívritmus-zavar) és a magas vérnyomás szerepelt.

Egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffeinmennyiség 300 mg, azaz napi három eszpresszó kávét nyugodtan el lehet fogyasztani – mondta el a Caffé Perté ügyvezetője. Persze nem mindegy, milyet iszunk – tette hozzá Boda Andrea. Általános tévhit, hogy a hosszú kávéban kevesebb koffein van. Legtöbbször éppen fordított a helyzet, az elkészítés módjától függően akár 180-200 mg koffein is lehet benne, míg egy 100% arabica szemekből készült eszpresszóban csupán 50-70 mg van. A kávé erős íze és koffeintartalma között sincs összefüggés: a kávé zamata nem a koffeintől erős, ugyanígy a gyengébb ízű kávékban nem kevesebb a koffein mennyisége. Sőt, sokkal több lehet bennük, mert készítésükkor hosszabb ideig forrázzák át a kávéőrleményt.

Alacsonyabb sav- és koffeintartalma miatt az ínyencek mellett a szkeptikusoknak is inkább az arabica kávé fogyasztását ajánljuk, mint az áruházi kínálat döntő többségét kitevő robusta-t – mondta az ügyvezető. Boda Andrea hozzátette, a hazai lakosság mindössze 7 százaléka issza rendszeresen az arabica kávéfajtát, a fogyasztók több mint harmadát pedig sajnos egyáltalán nem érdekli, miből van a feketéje.

Forrás: A Cafe Perté sajtóközleménye

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X