Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 fontos tanács a gyönyörű, napbarnított bőrért

5 fontos tanács a gyönyörű, napbarnított bőrért

barnulásnaptejnyár
0

Írta:

1. Ne csak a strandon védekezz! Amikor hétágra süt a nap, a napsugarak káros hatásainak mindig ki vagy téve, függetlenül attól, hogy csak a sarki boltba ugrasz le, vagy egy árnyas fa alatt ücsörögsz. Tippjeink:– Akkor is használj napvédő krémet, ha sétálsz az utcán, bevásárolni mész, hosszabb autóútra indulsz, vagy kerti munkát végzel. – Strandolás és […]

1. Ne csak a strandon védekezz! 

Amikor hétágra süt a nap, a napsugarak káros hatásainak mindig ki vagy téve, függetlenül attól, hogy csak a sarki boltba ugrasz le, vagy egy árnyas fa alatt ücsörögsz.
Tippjeink:
– Akkor is használj napvédő krémet, ha sétálsz az utcán, bevásárolni mész, hosszabb autóútra indulsz, vagy kerti munkát végzel.
– Strandolás és napozás esetén pedig kötelező a bőrvédelem! Sőt, a tengervízen, egy méter mélységig is áthatolnak az UV-sugarak, ezért úszás közben is gondoskodj a bőr védelméről, mert csak így kerülheted el, hogy a bőröd észrevétlenül leégjen.

2. Válassz saját faktorszámot!

Bár a faktorszámok dzsungelében nem könnyű kiigazodni, mégsem lehetetlen! A bőrtípusod és a napozás helyszíne is befolyásolhatja, hogy milyen krémre van szükséged.
Tippjeink:
– A szezon elején mindig magas faktorúszámú (30-50) naptejet használj, pár hét múlva, vagy a nyaralás 4-5. napja után, amikor már van egy kis színed, áttérhetsz az alacsonyabb faktorszámú krémekre.

Ne feledd: a vízparton intenzívebb védelemre van szükséged, ezért vízparti nyaraláshoz mindig 20-as, 30-as faktorszámú krémet csomagolj.

0019465_1.jpg ()

3. Krémezni tudni kell!

Bár tisztában vagy vele, hogy naptej használata kötelező, mégsem mindegy, hogy mikorra időzíted a krémezést és mennyit használsz belőle.
Tippjeink:
– A naptejet legalább fél órával napozás előtt vidd fel a bőrödre, hogy a hatóanyagoknak legyen idejük felszívódni.
– Vannak olyan testrészek, amiket hajlamosak vagyunk kihagyni a krémezésből: pedig a váll és a lábfej védelme hasonlóan fontos, mint a többi testrészé. Nem beszélve az arc, az orr, a fülek és ajkak védelméről. Az arcodra mindig speciális fényvédő arckrémet használj, az ajkaidat pedig UV faktoros ajakírral ápold.
– Bánj bőségesesen a naptejjel és a krémezést ismételd meg óránként. De ez nem azt jelenti, hogy ahányszor bekened magad, annál tovább maradhatsz a napon! Az újbóli krémezéssel csak az izzadás, a fürdés és a törülközés okozta krémveszteséget pótolod.
– Napozás után alaposan mosd le a naptej maradékát és napozás utáni testápolóval nyugtasd a bőrödet. A kamilla, az aloe vera és a körömvirág tartalmú készítmények különösen ajánlottak ilyenkor.

4. Védd a hajad is!

A haj elsősorban fehérjékből épül fel és ezeket támadják meg a káros UV-sugarak, amitől az fénytelen lesz és töredezni kezd. Ráadásul a túlzásba vitt napozás vizet is von el a hajtól, amitől kiszáradhat.
Tippjeink:
– Viselj szalmakalapot, vagy kendőt, ezzel nemcsak a hajadat véded, de a napszúrás esélyét is csökkented!
– Nyáron mindig használj olyan hajápoló termékeket, ami UV-védelmet is biztosít.
– Napozás előtt fújd be a hajad UV-védő spray-vel, ez filmszerű réteget képez rajta és kiszűri a káros sugarakat.

5. Egyél barnító, bőrvédő fogásokat!

A hőn áhított bronzbarna bőrszínt könnyebben elérheted, ha az étrendedben rendszeresen szerepelnek olyan ételek, amelyek gazdagok béta-karotinban, likopinban és vitaminban.
Tippjeink:
– A béta-karotint és a likopint élénk színű zöldségekben és gyümölcsökben találod meg pl. sárgarépában, paradicsomban, sárgadinnyében, spenótban, sóskában.
– A bőr szépségéért felelős A- és E-vitaminokat leginkább a májból, tojásfehérjéből, tejtermékekekből, brokkoliból szerezheted be, de a búzacsíra, a hidegen sajtolt növényi olajok, az avokádó és a diófélék is nagy arányban tartalmaznak bőrvédő vitaminokat

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X