Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védekezz a rovarcsípések ellen!

Így védekezz a rovarcsípések ellen!

csípésdarázskullancsméhrovarokszúnyog
0

Írta:

Ha szúnyogok vesznek célba… A nőstény szúnyogok fullánkja olyan vékony, hogy a szúrást legtöbbször csak akkor veszed észre, ha már jóllaktak a véredből.Milyen a csípésük? A bőrből kiemelkedő duzzanat közepe fehér, udvara piros és erősen viszket. Középen látható a szúráscsatorna, ahol a viszketést okozó véralvadásgátlót a szúnyog befecskendezte. Hogyan kezeld a csípés helyét?Ha nem vakarod, hamarabb […]

Ha szúnyogok vesznek célba…

A nőstény szúnyogok fullánkja olyan vékony, hogy a szúrást legtöbbször csak akkor veszed észre, ha már jóllaktak a véredből.
Milyen a csípésük?
A bőrből kiemelkedő duzzanat közepe fehér, udvara piros és erősen viszket. Középen látható a szúráscsatorna, ahol a viszketést okozó véralvadásgátlót a szúnyog befecskendezte.
Hogyan kezeld a csípés helyét?
Ha nem vakarod, hamarabb elmúlik. Kend be hűsítő krémmel, így csökken a viszketési inger.
Hogyan kerüld el a csípést?
Bár a bőrre kenhető szúnyogriasztó krémekből óriási a választék, nem árt csínján bánni velük, mert nagy mennyiségben száríthatják és irritálhatják a bőrödet. Jó megoldás az elektromos riasztó alkalmazása is, de a jó öreg szúnyogháló is megteszi.

0019743_1.jpg ()

Ha darazsak vagy méhek csípnek meg…

A méhek belehalnak a csípésbe. A darazsak ellenben többször is „haraphatnak”, ezért sokkal könnyebben osztogatják csapásaikat.
Milyen a csípésük?
A méhcsípést az éles fájdalom mellett a sebben rezgő fekete fullánkról ismerheted fel. A darázscsípés legfőbb jellemzője, hogy a darázs néhány pillanat alatt ötször-tízszer is támadhat.
Hogyan kezeld a csípések helyét?
Gyors enyhülést hoz, ha hideget szorítasz a sebre, legjobb a jégkocka, de egy vizes zsebkendő is megteszi. Méhcsípésnél a fullánkot minél hamarabb vedd ki, hogy több méreganyag ne kerüljön a szervezetbe.
Hogyan kerülheted el a csípést?
Ha méhek vagy darazsak döngicsélnek körülötted, nehadonássz! Vonzza őket a színes ruha, az édes illat, ezért kerüld az erős színeket és illatokat. Ha mégis a bőrödre szállnának, ne üsd agyon, hanem finoman seperd le őket! Amikor a szabadban eszel-iszol ügyelj arra, hogy minden üveget és ételes dobozt zárj le, mert az itt csapdába esett méh vagy darázs a szájüregben is megcsíphet, így a légutaid a duzzanattól elzáródhatnak, ami akár fulladást okozhat.

Ha kullancsra bukkansz a testeden…

Bár az aprócska rovar a csípés előtt elérzésteleníti a kiszemelt területet, így támadása teljesen észrevétlen, előbb-utóbb mégis fény derül rá, mert amint megszívta magát vérrel egyre nagyobbra duzzad.
Milyen a csípése?
Nem a csípés okozta sebet, hanem a 0,5-2 milliméteres, fekete, anyajegyszerű, apró kullancsot veheted a legkönnyebben észre. Ha a csípés helye körül pár nap múlva vörös karika jelenik meg, fordulj orvoshoz!
Hogyan távolítsd el a kullancsot?
Azonnal szedd ki a kullancsot, lehetőleg speciális kullancscsipesszel, mert ez nem nyomja össze a potrohát, így elkerülheted, hogy a testnedveit a véredbe „köpje”. Fogd meg a csipesszel egészen elöl, közel a fejéhez és határozott mozdulattal távolítsd el!
Hogyan kerülheted el a kullancsot? 
Mielőtt olyan helyre mész, ahol nagy valószínűséggel előfordulhat kullancs (pl: erdőben) tetőtől talpig fújd be magad kullancsriasztóval. A szabadtéri program után alaposan vizsgáld át a testedet. Fontos tudni, hogy nem minden kullancs terjeszt betegséget, de jobb az óvatosság! Ha minél hamarabb megszabadulsz tőle, kevesebb esélyt adsz a kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladásnak, vagy a Lyme-kórnak.

Gyors segítség minden csípésre
Vágj félbe egy vöröshagymát, rakd a csípésre és hagyd hatni kb. 15 percig. A hagymában lévő hatóanyagok lelohasztják a duzzanatot és csökkentik a viszketési ingert. Hasonlóan hatékony, ha uborkát vagy egy csokor petrezselymet helyezel a csípésre.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X