Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyári kaland, veszélyben a kapcsolat? – A párterapeuta válaszol

Nyári kaland, veszélyben a kapcsolat? – A párterapeuta válaszol

hűtlenségmegcsalásnyárpárkapcsolatszerelem
0

Írta: and

Évszakhoz kötődő szexualitás Nem csoda, hogy nyáron tombolnak a hormonok, s bizonyítottan aktívabbak az emberek szexuálisan, hiszen biológiai óránk működésében fontos szerep jut a napfénynek. A fényviszonyokról a szem sejtjei “üzennek” a tobozmirigynek, gátolva ezzel a melatonin (“alvási hormon”) termelést. Ez a magyarázata annak, hogy tavasszal és nyáron frissebbnek, aktívabbnak érezzük magunkat. Áttételes hormonális folyamatokon […]

Évszakhoz kötődő szexualitás

Nem csoda, hogy nyáron tombolnak a hormonok, s bizonyítottan aktívabbak az emberek szexuálisan, hiszen biológiai óránk működésében fontos szerep jut a napfénynek. A fényviszonyokról a szem sejtjei “üzennek” a tobozmirigynek, gátolva ezzel a melatonin (“alvási hormon”) termelést. Ez a magyarázata annak, hogy tavasszal és nyáron frissebbnek, aktívabbnak érezzük magunkat. Áttételes hormonális folyamatokon keresztül a tobozmirigy befolyásolja a szexuális aktivitást, szaporodást is. A napfény a nemi hormonok termelődésére is hatással van. Például az ösztrogén (női nemi hormon) és a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelődése is részben fényfüggő. A szakemberek szerint a nemi hormonok magasabb szintje fokozza a szexuális vágyat. Kutatások szerint tavasszal, nyáron az emberek szexuálisan aktívabbak, mint az év többi részében. Egyes statisztikák szerint júliusban fogan a legtöbb gyermek, és ebben a hónapban  adják el a legtöbb óvszert Európában és Észak-Amerikában.

A hűtlenség a statisztikák tükrében

Magyarországi statisztikák szerint a  házaspárok egynegyede elszenvedi a hűtlenség okozta kapcsolati krízist és a félrelépések aránya növekvő tendenciát mutat. Míg 1996-ban a válaszadók 7%-a vallotta be, hogy megcsalta aktuális partnerét, ez az arány 2008-ban 19%. A férfiak háromszor olyan gyakran csalják meg partnerüket, mint a nők. Az erősebbik nem hűtlensége gyakran csupán szexuális kaland, míg a nők jobban megfontolják, mielőtt félrelépnek, és nagyon gyakran érzelmi alapon cselekszenek. A szakemberek szerint a nyári időszak a félrelépések csúcsidénye. Ha a pár tagjai egymás nélkül utazgatnak vagy szórakoznak, akkor nagyobb az esély a nyári flörtök kialakulására. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne bízz partneredben, de tudd, hogy a langyos nyári éjszakában, néhány pohár bor hatása alatt, könnyű elveszíteni a kontrollt.

A félrelépés oka

Vajon miért válik valaki hűtlenné? Hogyan lehet feldolgozni egy félrelépést a kapcsolatban? Egyáltalán fel lehet-e dolgozni a megcsalást, vagy szakítani kell? Több oka lehet annak, amiért valaki félrelép. Lehetséges, hogy elégedetlen meglévő kapcsolatával, ám az is lehet, hogy egyszerűen csak hirtelen cselekszik. De bármi is a hűtlenség oka, a félrelépés az amúgy is meggyengült kapcsolatot pusztítja, mérgezi. A megcsalás ténye óhatatlanul a párkapcsolati gondokra irányítja a felek figyelmét. A félrelépés egyfajta „sokkhatást” válthat ki, mely a beszürkült kapcsolatot izzással, pezsgéssel tölti fel. A pár egyéni történetétől függ, hogy képesek-e feldolgozni a megcsalás tényét – mintegy megerősítve így kapcsolatukat – vagy felőrlődnek a kapcsolatban a hűtlenség miatt.

0019485_1.jpg ()

Veszélyeztetheti kapcsolatodat a nyári flört, ha…

  • …kimondott vagy kimondatlan problémák, feszültségek vannak a kapcsolatban.
  • …ha unalmassá vált a kapcsolat és titkon úgy érzitek, jól jöhet egy kaland.
  • …valaki az alacsony önbecsülését flörtöléssel ellensúlyozza.
  • …valaki képtelen elköteleződni és váltogatja partnereit.

Elkerülhető-e a hűtlenség?

Vajon valóban el akarod kerülni a félrelépést? Fontos, hogy mindketten tisztában legyetek azzal, hogy vélekedik a másik a hűtlenségről. Bizonyos párok a hűséget alapvető értéknek tartják, míg mások a nyitott kapcsolatot is el tudják képzelni.  

Így kerülheted el a félrelépést:

  • Legyetek nyitottak és őszinték egymással: beszéljetek bátran vágyaitokról és igényeitekről.
  • A gondokat is osszátok meg és keressetek közösen megoldást.
  • Erősítsétek az intimitást és a szexualitást a kapcsolatban.
  • Flörtöljetek egymással! 
  • Beszéljetek szexuális fantáziáitokról és arról is, ha kísértést éreztek a félrelépésre.
  • Kerüljétek a mások számára félreérthető helyzeteket.

Feldolgozható a megcsalás?

Tombolt benned a vadászösztön és hűtlen lettél, vagy hagytad magad a nyári ég alatt „levadászni”? Vajon mi a teendő ilyenkor? A hűtlenség még a legerősebb párkapcsolatot is tönkreteheti. Utána nem marad más csak árulás, bizalmatlanság, bűntudat, düh és bizonytalanság. Szerencsére a család, a barátok és egy jó párterapeuta támogatásával sok pár képes arra, hogy túljusson a hűtlenség okozta krízisen és feldolgozza azt. Kapcsolatuk megerősödik, fejlődik, és ellenállóbbá válik a megpróbáltatásokkal szemben.

Mit tehettek, ha az egyik fél félrelépett?

  • A megcsalt félnek is el kell fogadnia azt a tényt, hogy a félrelépéshez ő is hozzájárult – így vagy úgy. Tedd fel párodnak és önmagadnak a kérdést: Te vajon mivel járultál hozzá a megcsaláshoz? Fontos, hogy mindenki átlássa a „saját részét”.
  • A félrelépést követő időszakot ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik. Ez teljesen normális, el kell fogadni.
  • A megcsalt félnek joga van kérdezni és választ kapni elveszett bizalmának helyreállítására. Ha túl sok a titok és a megválaszolatlan kérdés, ez akadályozza a kommunikációt a pár tagjai között.
  • A hűtlenséget követően igen gyakori a gyanakvás, bár a hűtlen fél ezt gyakran igazságtalannak érezheti. Mindent meg kell tenni azért, hogy egyik félben sem maradjon sértettség.  
  • Fontos, hogy a pár tagjai új jövőképet építsenek és komoly elkötelezettséget vállaljanak egymás iránt, bízva abban, hogy több félrelépés nem fog történni.
  • A megcsalt személynek valószínűleg több idő szükséges a hűtlenség feldolgozásához. A hűtlen fél közben annyira igyekszik a múltat a háta mögött hagyni, hogy előfordulhat, hogy nem érti a másik viselkedését. Sok türelem szükséges az ilyen fáziskésések elviseléséhez.
  • A hűtlen fél jól teszi, ha átgondolja és megosztja párjával, mire van szüksége a jövőben ahhoz, hogy elkerülje a kísértést.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X