Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit ne kövess el napozás alatt!

5 dolog, amit ne kövess el napozás alatt!

barnulásleégésnapfénynapozásnyárstrandUV-sugárzásvédelem
0

Írta:

Szeretnél a nyaralásból szép barnára sülve hazatérni, az utóbbi évek aggasztó híreit hallva azonban te is egyre kevésbé mersz kimenni a napra? Ha biztonságosan akarsz napozni, akkor nem elég, ha a megfelelő faktorszámú napvédő krémmel kell bekened magad – az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol! Íme öt tippünk a zavartalan napfürdőzéshez! 1. Ne […]



Szeretnél a nyaralásból szép barnára sülve hazatérni, az utóbbi évek aggasztó híreit hallva azonban te is egyre kevésbé mersz kimenni a napra? Ha biztonságosan akarsz napozni, akkor nem elég, ha a megfelelő faktorszámú napvédő krémmel kell bekened magad – az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol! Íme öt tippünk a zavartalan napfürdőzéshez!

1. Ne menj fehéren a napra! 

Te is azok közé tartozol, akik a nyaralás ideje alatt töltenek először hosszabb időt a napon? Ha hófehér bőrrel fekszel ki napozni, annak biztosan leégés lesz a vége, ezért fokozatosan szoktasd hozzá a bőröd a napfényhez! Ha érzékeny a bőröd, akkor egy-két napig csak árnyékos, félárnyékos helyen pihenj, és később se tölts 15 percnél több időt a napon!
Tippünk: Ne feledkezz meg a legalapvetőbb szabályról sem: 11 és 15 óra között tilos a napra menni!

0020103_1.jpg ()

2. Ne spórolj a naptejjel! 

Nyugodt vagy, mert úgy gondolod, hogy a napvédő krémed minden esetben megvéd majd a leégéstől? Nem elég megtalálnod a megfelelő faktorszámú naptejet (ami a sötét bőrűek esetében 15-20, a normál bőrűeknél 20-30, a világos bőrűeknél pedig 40-60 faktor lehet), arra is oda kell figyelned, hogy elegendő kencét vigyél fel a bőrödre! A tökéletes védelemhez akár egy deciliternyi naptejre is szükséged lehet, úszás, pancsolás után pedig mindig újra be kell kenned magad!
Tippünk: Ha nem szereted, hogy a bőröd a naptejtől egy kicsit ragacsossá, zsírossá válik, akkor inkább napvédő spray-t használj!

3. Ne napozz tele hassal!

Nyaraláskor könnyebben elcsábulsz a finom falatokra, és néha még az is előfordul, hogy majd kidurransz a strandon elfogyasztott bőséges ebéd után? Bármilyen jól esik is, ha néha degeszre tömheted magad, tele hassal semmiképpen ne feküdj ki a napra, mert könnyen rosszullét törhet rád!
Tippünk: A zsíros, nehéz ételeket a strandon lehetőleg kerüld el, fogyassz viszont karotinoidokban gazdag zöldség és gyümölcsféléket, például sárgarépát, sárgadinnyét vagy kajszibarackot, mert ezek segítenek az UV-sugarak elleni védekezésben!

4. Ne sminkelj a strandra!

Akármilyen fontos is számodra a jó megjelenés, a strandon felejtsd el a sminket! Bár a nagy meleg hatására elfolyó alapozó és szemfesték önmagában is nevetséges látványt nyújt, hidd el, még akkor jársz a legjobban, ha így szabadulsz meg a make-upodtól – egyes kozmetikai termékek ugyanis akár bele is éghetnek a bőrödbe!
Tippünk: Ne felejtsd el, hogy az arc- és testkezelések egy része is ártalmas lehet, ha közvetlenül napozás előtt kerül rájuk sor, ezért napozás előtt kerüld őket! A bőrcsiszolás, a testtekercselés, a testradírozás és a vegyi hatású hámlasztás során gyorsan megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől, a friss bőrfelület azonban sokkal érzékenyebb lesz majd a napra és a káros sugarakra is!

5. Ne igyál alkoholt!

A nagy hőségben jól esne egy pohár sör, netán egy hűsítő koktélra vágysz? Bár napozás közben akár 2,5-3 liter folyadékot is tanácsos elfogyasztani, ám az elvesztett mennyiséget ne alkoholos italokkal pótold! Az alkohol elvonja a folyadékot a szervezetedtől, a meleg hatására pedig sokkal dekoncentráltabb leszel, amely fürdőzésnél életveszélyes lehet!  
Tippünk: Ez persze nem azt jelenti, hogy pont a nyaralásod alatt kell majd teljesen „önmegtartóztató” életet élned. Napozás alatt fogyaszthatsz alkoholmentes koktélokat, este, amikor lehűlt az idő egy-két pohár, könnyű, jó minőségű fehér vagy vörös bor is belefér.  

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X