Főoldal > EGÉSZSÉG > A 3 leghatékonyabb gyógynövény leégés ellen

A 3 leghatékonyabb gyógynövény leégés ellen

bőrgyógynövényleégésnapozás
0

Írta:

Az intenzív napozás után a bőrnek nedvességre és hűtésre van szüksége. Ez könnyen megoldható házilag készített hűsítő kencékkel és hidratálással. Első lépésben tisztítsd meg a bőröd az izzadtságtól és más szennyeződésektől! (Ne használj bőrradírt és kerüld a szárító hatású alkoholos készítményeket is, mert csak rontanának a felhevült bőröd állapotán.) Ezután jöhetnek a jótékony hatású gyógynövényből készült […]

Az intenzív napozás után a bőrnek nedvességre és hűtésre van szüksége. Ez könnyen megoldható házilag készített hűsítő kencékkel és hidratálással. Első lépésben tisztítsd meg a bőröd az izzadtságtól és más szennyeződésektől! (Ne használj bőrradírt és kerüld a szárító hatású alkoholos készítményeket is, mert csak rontanának a felhevült bőröd állapotán.) Ezután jöhetnek a jótékony hatású gyógynövényből készült csodaszerek. Válassz közülük!

1. Orbáncfű

Miért jó?
Évelő növény, erdőszéleken messziről felismerhető élénksárga színű virágáról. Enyhíti a bőrbetegségek, reumás fájdalmak és a depresszió tüneteit. A hatóanyagok a virágban és levelekben vannak. Az orbáncfűből készült fényvédő olaj elkészítése időigényes, de a csodás hatásért érdemes bíbelődni vele. Keverj néhány cseppet az arckrémedhez: megakadályozza a leégést és regenerálja a bőrt.

Hozzávalók (10 kezeléshez):
virágzó, v. szárított lyukaslevelű orbáncű, 2 dl szezámolaj, 2 dl olívaolaj, 10 csepp E-vitamin olaj

Így készítsd el a kencét:
Ha friss a növény, szárítsd ki a napon, ha nem, azonnal befőttesüvegbe teheted. (Ebből lehetőleg széles szájút válassz, ezzel könnyebb lesz dolgozni.) Annyi olíva- és a szezámolajat, önts a növényre, hogy ellepje azt. Sötét, hideg helyen tárold 4 hétig, 2-3 naponta kevergesd meg. Ha kész, szűrd le és add hozzá az E-vitamin olajat. Jól zárható flakonban tárold.

Mire figyelj?
– A növény alkalmazása előtt végezz bőrpróbát! Ha allergiás tüneteket fedezel fel magadon, ne használd a kencét. 
– Az orbáncfűből készíthetsz teát is, de rendszerese fogyasztása érzékenyebbé teheti a bőrödet a napfényre. 

2. Aloe Vera

A liliomfélék családjába tartozik, vastag, zöld színű, kard alakú levelei az ég felé állnak, széleiken tüskék találhatók. A hideg helyeket kivéve szinte mindenhol megél, kedveli a száraz, napos környezetet, a homokos talajt. Hatóanyagát húsos leveleiből facsarják ki, ezt használják fel gyógyászati célokra. Erősíti az immunrendszert, méregtelenít, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatású. Nagyon hatásos bőrápoló, leégés esetén megszünteti a fájdalmat, táplálja és nyugtatja a bőrt. Íme, az aloés testápoló receptje.

Hozzávalók (10 kezeléshez): 3 dl aloé vera zselé, 10 csepp kamilla illóolaj, 20 csepp E-vitamin olaj

Így készítsd el a kencét:
A kamilla illóolajat és az E-vitamin olajat keverd hozzá az aloé zseléhez! Töltsd át zárható flakonba, rázd össze és hűtve tárold!

Mire figyelj?
– Alkalmazása előtt végezz bőrpróbát!

0020473_1.jpg ()

3. Körömvirág

Görcsoldó, fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonsága miatt az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Tinktúra, kenőcs, borogatás, tea, ülőfürdő is készíthető belőle, de még fűszerként is alkalmazható – íze csípős, az ételek színe sárga lesz tőle. Nyáron érdemes egy nagy adagot begyűjteni fészkes virágzatából.

Hozzávalók (kb. 4 dl balzsam nyerhető belőle): 25g körömvirág, 25g levendula, 25g kamilla, 25g rózsa, 3 dl mandulaolaj, 1 dl kókuszolaj, 25 ml kakaóval

Így készítsd el a kencét:
Tedd a szárított növényeket egy széles szájú befőttesüvegbe és öntsd le a mandulaolajjal, úgy, hogy teljesen ellepje őket! 4 hétig tárold sötét, hűvös helyen a keveréket, és ne feledd el 5 naponta kevergetni! Ezután szűrd le az olajat, öntsd össze a kókuszolajjal, add hozzá a kakaóvajat és addig melegítsd, amíg teljesen el nem vegyülnek egymással! Öntsd át egy jól zárható, tiszta flakonba! Ha nem használod minden nap, tartsd hűtőszekrényben! Mielőtt felkened, hagyd felmelegedni és rázd jól össze!

Mire figyelj?
– A növény alkalmazása előtt végezz bőrpróbát!
– Ha friss növényekből készíted a balzsamot, mindenből dupla adagra lesz szükséged. Mielőtt dolgozni kezdesz a körömvirággal, meg kell fonnyasztanod őket.

+ 1 tipp: Hidratáló testradír avokádóval
Ezt a radírt csak akkor alkalmazd, ha a bőröd már megnyugodott a leégés után, de száraznak érzed, feszül, helyenként már hámlik.
Hozzávalók (1 alkalomra): 2-3 avokádómag, 2 dl tej, vagy natúr joghurt
Így készítsd el a kencét:
Szárítsd néhány napig a magokat, majd kávédarálóban őröld szemcsésre! Keverd hozzá a tejet, vagy joghurtot! A végtagoktól a felsőtest felé haladva körkörös mozdulatokkal dörzsöld be az egész testedet a péppel! Arcra is alkalmazhatod. 10 perc után langyos vízzel mosd le magadról! Ha hideg-meleg váltózuhannyal fejezed be a tisztálkodást, a vérkeringésed is felélénkül.

Tudtad?
Kisebb a leégés esélye, ha nyaralás előtt néhány héttel karotintabletta-kúrába fogsz. A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul, hozzájárul a bőr és a hámszövet normál működéséhez, gátolja a napfény ultraibolya sugarainak károsító hatását és elősegíti a bőr regenerálódását.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X