Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb feng shui tippek a fürdőszoba berendezéséhez

A legjobb feng shui tippek a fürdőszoba berendezéséhez

feng shuifürdőszobatippek
0

Írta:

Egy fáradt, nehezen induló reggel elronthatja egész napodat. Azonban ezen könnyen segíthetsz azzal, ha a fürdőszobádat néhány apró alapelv betartásával átalakítod. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nagyobb változtatásokat is tudsz eszközölni, biztos lehesz benne, hogy  a vitalitásod és kedved is pozitív irányban fog változni, amely nagy hatással lesz mindennapjaidra. Heike di Benedetto feng shui szakértő egy […]

Egy fáradt, nehezen induló reggel elronthatja egész napodat. Azonban ezen könnyen segíthetsz azzal, ha a fürdőszobádat néhány apró alapelv betartásával átalakítod. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nagyobb változtatásokat is tudsz eszközölni, biztos lehesz benne, hogy  a vitalitásod és kedved is pozitív irányban fog változni, amely nagy hatással lesz mindennapjaidra. Heike di Benedetto feng shui szakértő egy évtizede tart tréningeket, tanfolyamokat, valamint lakberendezési tanácsadóként is dolgozik, mégis mindennap tanul valami újat. Szakterülete a feng shui használata a fürdőszobákban. Kifaggattuk arról, hogy miként állíthatjuk mi magunk is a szolgálatunkba a feng shuit a mindennapjaink során.

Miért jó a feng shui?

A feng shui jó hatással van egészségre, közérzetre és a stressz csökkentésével a vitalitást és a hangulatot is javítja. Tükrözi a közvetlen környezetet és egyben befolyásolja fizikai, szellemi és lelki egészséget. Amennyiben harmonikusan kialakított környezetben élsz, mindhárom tekintetben egészségesebbé válhatsz – magyarázta a szakértő. Vannak helyiségek, ahol jól érezzük magunkat, és vannak olyanok, ahonnan alig várjuk, hogy távozhassunk. Sosem tudjuk megmondani, hogy miért nem érezzük jól magunkat valahol, de azt pontosan tudjuk és érezzük, ha olyan helyre érkezünk, ahol harmóniát találunk a formákban, színekben, fényekben, arányokban és így energiát nyerünk. A fürdőszoba kialakításánál szem előtt kell tartani annak funkcionalitását, azt, hogy hány ember használja, valamint a személyes ízlést is. Most azt gondolhatjuk, hogy sok ember ízlésének nem felel meg egy több ezer év tapasztalatai alapján épült fürdőszoba azonban a szakértő kihangsúlyozza, hogy a feng shui nem egy stílus. Egy fürdőszoba lehet klasszikus, fiatalos vagy szupermodern stílusú is, a feng shui mindegyik esetben alkalmazható a harmónia megteremtésére.

0020259_1.jpg ()

A fürdőszoba kialakítása

Az első és legfontosabb, hogy a fürdőszobába belépve milyen kép fogad minket, milyen az első benyomás. Ha rend és tisztaság fogad minket és az összkép (színek, formák, anyagok és arányok) rendezett, már megtettük az egyik legfontosabb lépést. Sokat segít, ha a fürdőszobában elhelyezkedő WC-t elrejtjük, akár egy fallal, vagy egy bútorral. Már kaphatóak olyan innovatív WC-k, amelyek alaphelyzetben egy pad hatását keltik, így diszkrét megjelenést biztosítanak. A feng shui öt alapvető elemet különböztet meg, melyek különböző energiákkal, jellemzőkkel és viselkedésmóddal bírnak, és az ezek közötti harmónia megteremtésére törekszik. Az 5 elem a víz, a tűz, a föld, a fém és a fa. A fürdőszoba rendeltetéséből fakadóan víz elemnek számít, így a berendezése során az alábbi alapelvek figyelembe vételével tudjuk megteremteni a harmóniát.

Milyen alapelveket kövesss? 

  • Először is meg kell vizsgálni, hogy a lakáson belül milyen tájolású a fürdőszobád. Ha választhatsz, lehetőleg törekedj arra, hogy ne déli tájolású fürdőszobád legyen. A dél tűz elem, a víz ősi ellensége, így rendkívül nehéz egy déli tájolású fürdőszobában harmóniát teremteni. Nehéz, de nem lehetetlen, fából készült berendezési tárgyak segítik a tűz és víz közötti feszültség feloldását.
  • Északi-északkeleti tájolású fürdőszoba esetén már sokkal könnyebb a helyzet, mert az észak víz elem. Használj tiszta színeket, mint a kék, a zöld, a fehér, vagy a lime, valamint a berendezési tárgyaknál tetszőlegesen fém és fa elemeket, virágokat.
  • A keleti-délkeleti tájolású fürdőszobáknál a kelő nap sugarai a hideg színek mellett érvényesülnek igazán, a meleg színek nem harmonizálnak vele. Itt nem javasolt fémből készült bútorok használata, annál inkább a fából készült berendezési tárgyaké.
  • Pontosan ellentétes a nyugati-északnyugati fekvésű fürdőszobák harmonikus kialakítása. Ilyen esetben meleg színeket és fémeket is használhatunk – fejtette ki Heike di Benedetto.
  • A színek és bútorok mellett meghatározó az apró dekorációs elemek szerepe is, itt sokkal inkább érvényesül a személyes ízlés és nem kell tartanunk a különböző elemek együttes használatától sem. A dekoráció jelentősége a környezet és a személy közötti harmónia megteremtésében rejlik. Olyan tárgyakat válasszunk, amelyektől otthonosan érezzük magunkat.

Ha a fenti alapelveket lehetőségeidhez mérten betartod, sokkal jobban fogod érezni magadat, amikor belépsz az átalakított fürdőszobába. Fontos tudni, hogy sosem fogjuk látni a különbséget egy hagyományos és egy feng shui alapelvek alapján kialakított fürdőszoba között, azonban érezni annál inkább. „Gyakran fordulnak hozzám olyan kéréssel, hogy a meglévő fürdőszobát szeretnék nagyobb átalakítások nélkül harmonikusabbá tenni. Mindig szembetűnőbb az eredmény, ha már a kezdeti lépésektől fogva betartjuk a feng shui szabályait, azonban utólagos, apró módosításokkal is jelentős változást érhetünk el”– magyarázta a feng shui szakértő.

Forrás: A Villeroy-boch.com sajtóközleménye

Ne feledd!
Ha betérsz egy fürdőszoba szalonba és akár több tucat neked tetsző termék közül nehezen tudsz választani, nagy segítséget jelenthet, ha az értékesítő a fenti ismeretek birtokában megkönnyíti döntésedet. Így nemcsak egy neked tetsző, de személyiségeddel, otthonoddal harmonizáló berendezési tárgyat vásárolhatsz meg. A legnagyobb, prémium termékeket forgalmazó fürdőszoba szalonokban éppen ezért egyre gyakrabban kaphatsz ilyen tanácsot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X