Főoldal > EGÉSZSÉG > A szerelem pénzben és időben mérhető?

A szerelem pénzben és időben mérhető?

férfipárkapcsolatszerelem
0

Írta:

A szerelem idő A Synovate „Time is Love” című kutatásában kísérletet tett arra, hogy felmérje az ázsiai országokban élők attitűdjeit a szerelemmel kapcsolatban, és megvizsgálja milyen szerepet játszik a pénz és az idő a kapcsolatokban. A Hongkongban, Kínában, Szingapúrban és Malajzián készült felmérés során 1200, olyan 23 és 36 év közötti személyt kérdeztek, akiknek életük […]

A szerelem idő

A Synovate „Time is Love” című kutatásában kísérletet tett arra, hogy felmérje az ázsiai országokban élők attitűdjeit a szerelemmel kapcsolatban, és megvizsgálja milyen szerepet játszik a pénz és az idő a kapcsolatokban. A Hongkongban, Kínában, Szingapúrban és Malajzián készült felmérés során 1200, olyan 23 és 36 év közötti személyt kérdeztek, akiknek életük során legalább egyszer volt már párkapcsolatuk. A felmérés során megkérdezett válaszadók többsége egyetértett abban, hogy minél jobban szeretnek valakit, annál több időt próbálnak együtt lenni vele. A maláj válaszadók 93, a szingapúriak 91, a kínaiak 88, a hongkongiak 83 százaléka állította, hogy ha igazán szerelmes, megpróbálja a lehető legtöbb szabadidejét a szeretett személyre szánni. Ez az attitűd az ajándékozási szokásaikban is megnyilvánul, igaz az egyes nemek és egyes nemzetek képviselői némileg eltérően viselkednek. A kutatás szerint a nők ugyanis több időt töltenek a megfelelő ajándék kiválasztásával, ha szerelmükről van szó, mint a férfiak. Míg az előbbiek átlagosan 4,6 napot szánnak a tökéletes meglepetés kiválasztására, az utóbbiak csak 3,5 napot hagynak rá. A vizsgált nemzetek közül a leghosszabb ideig a szingapúri (5,2 nap) és a malajziai (4,8 nap) szerelmesek válogatnak, míg a legkevesebb ideig a hongkongi (3,7 nap) és a kínai (2,6 nap) párok gondolkodnak az ajándékokon. Meglepő módon ugyanakkor, az ázsiai férfiak felülmúlják a nőket az első randevúra fordított felkészülési idejükkel. A kutatás szerint ugyanis a férfiak átlagosan 56 órát töltenek azzal, hogy a róluk alkotott első benyomás tökéletes legyen, míg a nők „csak” 40 órát szánnak a felkészülésre. A válaszadók 60 százaléka emellett úgy vélte, hogy a szerelem ereje nem halványodik el az idővel, amit alátámaszthat, hogy a többségük a hosszú távú kapcsolatokat preferálja a rövid, de szenvedélyes románcokkal szemben. Különösen igaz ez utóbbi állítás a Malajziában és a Szingapúrban élőkre. Ott ugyanis a megkérdezettek 96, illetve 95 százaléka hisz a tartós kapcsolatok fontosságában. Kínában a megkérdezettek 87, Hongkongban pedig 85 százaléka vélekedett így.

A szerelem pénz

A szerelmesek nem csak több időt, hanem több pénzt is szánnak partnerükre. Legalábbis ezt állítja a kínai megkérdezettek 78, a szingapúriak 77, a malajziaiak 69 és a hongkongiak 64 százaléka. A kutatás szerint a legtöbb pénzt sorrendben a kínaiak, majd a malájok és hongkongiak, végül a szingapúriak költik partnerükre, igaz a férfiak mindenhol többet költenek, mint a nők. A hongkongi férfiak például 130, a malajziaiak 125 százalékkal költenek többet párjukra, mint azok őrájuk. Kisebb a különbség a nemek között Szingapúrban és Kínában. Az előbbi országban 25, az utóbbiban 23 százalékos az eltérés. Ami ennél is érdekesebb viszont, hogy ez a különbség látszólag egyik felet sem zavarja. A férfiak 74 százaléka, a nők 77 százaléka véli úgy, hogy pont a megfelelő összeget költi szerelme tárgyára. A legtöbb pénzt azonban a kapcsolat különböző szakaszaiban költik a másikra az egyes országok lakosai. A hongkongiak például a kapcsolat elején, a kínaiak és szingapúriak azonban a második és harmadik évben a legnagyvonalúbbak. Egyedül a malajziaiak azok, akik a kapcsolat teljes ideje alatt azonos összegeket költenek a másik félre.

A szerelem szerelem

A válaszadók szerint az elköltött pénznél és a drága ajándékoknál sokkal értékesebb az együtt töltött idő. Nekik nem az számít, hogy mennyi pénzt költenek a párjukra, hanem, hogy mennyi időt szánnak rá. A válaszadók körében háromszor többen gondolják azt ugyanis, hogy az együtt töltött idő soha nem lehet elég, a pénz viszont az lehet. Emellett a megkérdezettek 83 százaléka úgy vélte, hogy a pénzzel soha nem lehet kifejezni azt az értéket, amelyet az együtt töltött idő jelent számukra.

Forrás: A TÁTk hírlevele

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X