Főoldal > EGÉSZSÉG > Hasi fájdalom, puffadás? – Támad az IBS!

Hasi fájdalom, puffadás? – Támad az IBS!

feszülésIBSpuffadás
0

Írta:

A vizsgálatok szerint a betegség tüneteit a tartós stressz, a különböző lelki konfliktusok súlyosbíthatják, de a betegség kialakulásában sokkal inkább szerepet játszik a családi hajlam és más tényezők. Irritábilis bélszindróma esetén a vékony- és vastagbél izomzata a szokásosnál sokkal kisebb ingerekre is összehúzódással, sőt – sok esetben – fájdalommal reagál. A félelem, a szorongás, a nyugtalanság […]

A vizsgálatok szerint a betegség tüneteit a tartós stressz, a különböző lelki konfliktusok súlyosbíthatják, de a betegség kialakulásában sokkal inkább szerepet játszik a családi hajlam és más tényezők.

Irritábilis bélszindróma esetén a vékony- és vastagbél izomzata a szokásosnál sokkal kisebb ingerekre is összehúzódással, sőt – sok esetben – fájdalommal reagál. A félelem, a szorongás, a nyugtalanság és a depresszió mind-mind súlyosbíthatja a tüneteket. Az IBS hatására előfordulhat fejfájás, erős szívdobogás, sőt visszaeshet a teljesítőképesség is. A tünetek általában nappal jelentkeznek, de éjszakára enyhülnek vagy teljesen el is múlnak.

Ha IBS-ben szenvedsz, ne ess kétségbe, mert nem az életet veszélyeztetető betegségről van szó, és megfelelő orvosi felügyelettel csökkentheted a tüneteket. Ha odafigyelsz a táplálkozásodra és a stresszmentes életmódra, akkor jelentősen csökkeni fognak a panaszaid.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X