Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tipp, amivel megelőzheted a másnaposságot

4 tipp, amivel megelőzheted a másnaposságot

alkoholmásnaposság
0

Írta:

3 pohárnál több alkohol elfogyasztására a szervezet pánikreakcióval válaszol. Megemelkedik a trigliceridek (ártalmas koleszterin) szintje a vérben, amely lerakódásokat okoz az ütőerek falán és a szívnek így keményebben kell dolgoznia, hogy a vér átjusson a rajtuk. A gyomorban olyan immunreakció jön létre, amely az alkoholt méreganyagként azonosítja. Hogy elkerüld a másnap jelentkező kellemetlen tüneteket, fektess nagyobb […]

3 pohárnál több alkohol elfogyasztására a szervezet pánikreakcióval válaszol. Megemelkedik a trigliceridek (ártalmas koleszterin) szintje a vérben, amely lerakódásokat okoz az ütőerek falán és a szívnek így keményebben kell dolgoznia, hogy a vér átjusson a rajtuk. A gyomorban olyan immunreakció jön létre, amely az alkoholt méreganyagként azonosítja. Hogy elkerüld a másnap jelentkező kellemetlen tüneteket, fektess nagyobb hangsúlyt a megelőzésre.

Így előzd meg a másnaposság kellemetlen tüneteit!

1. Ne igyál éhgyomorra!
Ha ivás előtt zsírt, fehérjét, szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztasz, megháromszorozódik az alkohol felszívódásához szükséges idő, ezzel megelőzheted, hogy váratlanul „fejbevágjon az ital”.

2. Ne keverd szénsavatartalmú italokkal az alkoholt!
A szénsav gyorsítja az alkohol felszívódását! Ugyanannyi mennyiségű szesztől kevésbé leszel ittas, ha hosszabb idő alatt kortyolgatva iszod meg.

3. Mindig kísérd vízzel!
Az alkohol dehidratáló hatása közismert. Már az első koccintásoktól kezdve pótold a folyadékveszteséget! Ha minden pohárka után megiszol két-három deci vizet, megakadályozod a kiszáradást és szervezeted gyorsabban végzi majd a méregtelenítést.

4. Töltsd fel előre szervezeted tápanyagraktárait!
Az alkohol feldolgozásához sok energiára van szükség. Fogyassz B-vitaminban gazdag ételeket, ezek segítik az alkohol-anyagcserét. Ilyen pl. a hús, leveles zöldségek, zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér. Turbózd fel a C-vitamin mennyiséget is a szervezetben! Paprika vagy kivi mindig van otthon és C-vitaminban gazdag. Ha biztosra akarsz menni, vegyél be 2 darab 500 mg-os tablettát!

Segítség a természet patikájából: a Máriatövis
Az egyik legismertebb gyógynövény (a népnyelv őszbogáncsnak hívja), ami pozitív hatással van a májműködésre. Serkenti a fehérjeszintézisét és az egészséges májsejtek növekedését. A magjában levő szilimarin nevű hatóanyag átjárhatatlanná teszi a mérgek számára a májsejteket, megakadályozza a szabadgyökök károsító hatásait. Így nem rongálódnak azok az enzimek sem, amelyek gyorsítják az alkohol és más mérgek eltávolítását a szervezetből. Kivonatát májzsugorodás esetén is alkalmazzák.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X